Gyurkity Péter

Tim Cook a biztonságban látja az iOS előnyét

A választás lehetősége megvan, a biztonság azonban nem jelenti a kormányzati kérések elutasítását.

Az Apple és a Google évek óta tartó párharcával kapcsolatban számos alkalommal olvashattunk már arról, hogy az Android leginkább a biztonság terén marad el a rivális megoldástól. Tim Cook a napokban ezzel kapcsolatban is érdekes kijelentéseket tett, eközben azonban cége elárulta, hogy a kormányzati kérések alapján mennyi fiókhoz biztosítottak hozzáférést.

Az Apple-t Kínában a töltők hiánya miatt perlik, ennél azonban jóval fontosabb, hogy saját szoftveres platformjuk továbbra is komoly megkötöttségekkel érkezik, hiszen többek között nem engedélyezik az úgynevezett sideloading funkciót. A New York Times által megrendezett DealBook során adott interjúban a cégvezető elmondta, hogy a választás lehetősége mindenki számára adott, így akik ragaszkodnak a sideloading alkalmazásához, azok bátran választhatják az Android rendszerét, viszont szem előtt kell tartaniuk az emiatt csökkenő biztonsági szintet. Szerinte ők éppen ezt, vagyis a nagyobb biztonságot tartják fókuszban, tehát akik jobban törődnek személyes adataikkal, azok mindenképpen az iOS-t kell, hogy válasszák.


A vállalat eközben közzétette szokásos átláthatósági jelentését, pontosabban annak a tavalyi év második felére vonatkozó példányát. Ebben azt látjuk, hogy 6 hónap alatt világszerte több mint 83 ezer Apple-készülékhez kértek hozzáférést a különböző kormányok, amelyek közül csak az amerikai vezetés körülbelül 25 ezer felhasználói fiókhoz igyekezett elérést kapni. A fenti számok kisebb csökkenést jelentenek 2019 hasonló időszakához képest, viszont eközben az együttműködési arány is picit mérséklődött – ez azonban még mindig azt jelentette, hogy az Apple a kérelmek 77 százalékában közreműködött a hozzáférés megadásában.

A második helyen a német kormány végzett, ők csaknem 17 ezer készülék esetében tették meg ugyanezt, míg a harmadik Kína lett 11 ezer kérelemmel. Érdekesség, hogy ez utóbbi szám 13-szoros növekedést jelent az egy évvel korábbi állapothoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #11
    Kreálltak egy új szót az installálás helyett, egy hekkeresebbet, ami jobban kifejezi mennyire is veszélyes szabadon használni a saját eszközöd az ő védőszárnyaik nélkül.
  • zola2000 #10
    Mi ez a kifacsart szó: "sideload" ? Nevezzük telepítésnek.

    Androidon talán nem is kellene annyira mert a google playen vannak torrent klíensek, emulátorok (pl Lemuroid) stb amiket iOSen az apple tilt.

    Persze az Adguard teljes verzióját, YouTube Vancedet androidon is telepíteni kell playen kívülről.
  • M2 #9
    Apple nagy szerencséje, hogy a Google és az android uralja a piacot. Így lehet mutogatni, hogy miért nincs monopóliumuk. Ott az alternatíva.

    Ha csak az Apple lenne, már rég szét kellett volna szedni darabokra a céget.
  • bdzsana #8
    "hogy egyébként a fejlesztőknek előnyösebb lenne, ha minden biztonsági ellenőrzés és jutalék nélkül minden szart kiadhatnának iOS-re, az miért kellene, hogy meghassa a usereket, ha egyszer nem igénylik?"

    Te is csak ismételgeted az Apple mantráját a biztonságról. Senki le se sz.rná, ha csak a biztonság miatt szűrne, csakhogy nem erről van szó.
    Csakis az AppStore-on keresztül folyhat minden, ott pedig a követelmények 10% magyarázható biztonsággal, a többi pedig azzal, hogy az Apple a pénzénél legyen.

    Elég nagyképű lenne azt mondani, hogy csakis az Apple fizetési megoldása biztonságos. Pedig appokban csak azt engedi. De mondjuk a nemrég felmerült cloud gaming platformok elutasítása sem a biztonságról szólt, hanem mert abból ő nem tud sápot húzni.

    " Apple userek számára teljesen jó"
    Ez egy versenyjogi témban teljesen irreleváns.
  • Gabbbbbbbbbbbb #7
    Akinek van táblagépe az általában egy iPad és sideload sokat dobna rajta. (nekem van és használom is, sideload-ot is szeretném)

    Egyébként egyre több az elégedetlen Apple user. Ipad pro elvileg valamiféle munkagép, a sideload hiánya viszont nagyon nagy hátrány.
  • asgh #6
    Azt nem értem ebben az egész mizériában, hogy ha az Apple userek számára teljesen jó, hogy az iOS zárt és nincs sideload, akkor miért görcsölnek rá a témára azok, akik eleve nem is használják és amúgy sideload-al sem használnák?

    Hogy egyébként a fejlesztőknek előnyösebb lenne, ha minden biztonsági ellenőrzés és jutalék nélkül minden szart kiadhatnának iOS-re, az miért kellene, hogy meghassa a usereket, ha egyszer nem igénylik?
  • bdzsana #5
    "Gyakorlailag egy BSD unix van alatta es adnak rendszergazdai hozzaferest az atlag user-nek. Pont olyan biztonsagos mint egy atlagos linux (es annak legnepszerubb disztribucioja a Google fele Android linux)."

    Nyilván költői kérdés volt. Ha a sideloading az érvük akkor ez azt is jelent hogy PC-vonalon az összes termékük nem biztonságos. Vajon akkor ezt is kimerik így mondani?

    "Igen, ez a kijelentes adja az Apple fo marketing elonyet mar evtizedek ota. Az emberek tobbsegenek a szabadsag csak egy folos teher. Az Apple pedig megvedi oket sajat maguktol, nehogy veletlen rosszat csinaljanak vagy gondoljanak. Ez egy nagy es biztos piac, tehat jol csinaljak."

    Igen tudom, de ez max a usereit hatja meg nem pedig a versenyhatóságokat és a törvényhozókat. A biztonságra hivatkozva korlátozza a versenyt, de ez nem lesz nyerő, legalábbis remélem.
  • kvp #4
    "Tehát ezzel kijelenthatő, hogy a MacOS nem biztonságos?"

    Gyakorlailag egy BSD unix van alatta es adnak rendszergazdai hozzaferest az atlag user-nek. Pont olyan biztonsagos mint egy atlagos linux (es annak legnepszerubb disztribucioja a Google fele Android linux).

    "A szabadság veszélyes."

    Igen, ez a kijelentes adja az Apple fo marketing elonyet mar evtizedek ota. Az emberek tobbsegenek a szabadsag csak egy folos teher. Az Apple pedig megvedi oket sajat maguktol, nehogy veletlen rosszat csinaljanak vagy gondoljanak. Ez egy nagy es biztos piac, tehat jol csinaljak.
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    "Vegul is, az emberek nagyreszet tenyleg meg kell vedeni sajat maguktol"

    Szerintem Android vonalon a felhasználók 99%-a még életében nem sideload-olt semmit.

    A biztonságtól való félelem BS, itt arról van szó, hogy el szeretnék kerülni a szoftverkalózkodást, mert ugye jelenleg iOS alatt az gyakorlatilag 0.
  • bdzsana #2
    Tehát ezzel kijelenthatő, hogy a MacOS nem biztonságos?
    Az IOS biztonságát pedig bizonyítja a pegasus botrány, ahol érintés nélkül tudták átvenni az irányítást az akkori legfrissebb verziókban is. És ez csak az ami nyilvánosságra került. Mennyi lehet még? Úgyhogy ezt a bullshitet már nem sokan veszik be. Ahogy androidon van lehetőség tisztán play storeból telepíteni így IOS-en sem kellene aggódni a userekért. Persze fordítva fogja meg a dolgot. A usereknek van lehetősége választani android és IOS között, az üzleti életben viszont nincs választás, amikor az USA mobilpiac fele az övék. Az appokat nem csak biztonság szerint szűrik, hanem a kényük kedve szerint változtatott policy alapján, amit persze mindig úgy alakítanak hogy pénzüknél legyenek.
    Úgy beszél mint egy tipikus diktátor, én csak azért veszem el a készülék feletti szabadságotokat, mert így biztonságosabb. A szabadság veszélyes. Érdekes amikor ő volt szopóágon akkor tudott szidni másokat a zárt rendszer miatt, és szilárd véleménye volt hogy a usernek kell uralnia a készüléket, nem a cégnek akitől vette. Amikor ez a probléma feloldódott és csatlakozni tudott a versenybe, ahol felkapaszkodott most ő maga korlátozza a készülékeit.