Berta Sándor

Nulla a bitcoin belső értéke

Bár a kriptovaluta nem hasonlítható befektetési szempontból az aranyhoz, de ennek ellenére kiválóan megférhet majd a piacon a digitális euró mellett.

Stefan Hofrichter, az Allianz Global Investors csoport globális gazdasági és stratégiai területének vezetője 2016 óta tagja az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) közgazdász tanácsadó testületének. A szakember már 2018-ban felhívta a figyelmet arra, hogy a bitcoin-lufi kidurranása csak idő kérdése, mert a virtuális fizetőeszköznek nincs valódi értéke, és amint a likviditás visszaesik, máris jön a katasztrófa.

"A véleményem azóta sem változott. Továbbra is az a helyzet, hogy a bitcoin belső értéke nulla. A digitális pénz annyit ér, amennyit kifizetnek érte. Az ára azért nő, mert sokan hisznek abban, hogy tovább fog nőni. Az alacsony kamatlábak nagy keresletet teremtenek a befektetések iránt és általában vonzóvá teszik a folyó kamatjövedelemmel nem rendelkező eszközöket. Ezért van ilyen magas az ára a bitcoinnak és a többi kriptovalutának is."

"De végső soron a magas tőzsdei árak azt mutatják, hogy a jegybankok alacsony kamatpolitikája miatt sok minden vonzó lett a pénzpiacon az elmúlt években, nem csak a bitcoin. Ugyanakkor a virtuális fizetőeszközt nem lehet és nem is szabad az arannyal összehasonlítani. Az aranynak vannak reális felhasználási lehetőségei. Az viszont tény, hogy a mind a két megoldás az alacsony kamatokból és abból profitál, hogy nagyon korlátozott ajánlatot jelentenek."

"A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) egyik tanulmányából tudjuk, hogy a bitcoin felemelkedésének oka a meglévő valutarendszerbe vetett bizalom hiánya. Azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy már több mint 10 000 különböző digitális pénz létezik és minden egyes nap újak jelennek meg. Ez önmagában viszont semmit sem ér, hiszen, ahogy az arany, úgy a bitcoin és a többi kriptovaluta sem tudja támogatni a növekvő nemzetgazdaságokat. Ahhoz ugyanis akkora tőkeértéknek kellene összejönnie, mint az euró vagy a dollár esetében" - jelentette ki Stefan Hofrichter.

Az Allianz Global Investors csoport globális gazdasági és stratégiai területének vezetője hozzátette, hogy a mostani pénzügyi rendszer a gazdasági élet szabályozására szolgál és a valutarendszerbe vetett bizalmon alapul. Aligha kellene a mostani pénzügyi rendszernek hátat fordítani és elmenekülni belőle, mert néhány bitcoin-anarchista ezt akarja. Továbbá azt az érvet sem tudja elfogadni, hogy a bitcoin előnye a decentralizáltság. Elég csak arra gondolni, hogy néhány un. bálna mekkora mennyiséget birtokol a virtuális fizetőeszközből. A bitcoin-mennyiség közel 95 százaléka a kapcsolódó virtuális pénztárca-tulajdonosok két százalékának a birtokában van. Ez igenis nagy piaci koncentrációt jelent.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) közgazdász tanácsadója elismerte, hogy vannak olyan digitális pénzek, amelyekben komoly és észszerű felhasználási lehetőségek vannak. Az egyik ilyen szerinte az Ethereum. A bitcoin ugyanakkor műszaki szempontból sokkal kevesebb lehetőséget kínál, ennek egyik oka pedig az, hogy jelentősen lassabb. Ugyan az Európai Központi Bank is foglalkozni kezdett a kérdéssel, valamint a digitális euró megalkotásával és bevezetésével. A központi bankok által kiadott digitális valuták (CBDC) kérdése azonban nagyon összetett és számos kérdés még megoldatlan. Hofrichter úgy vélte, hogy hosszú távon jelen lesz a piacon a digitális euró, de az azt választók nem fogják feladni a bitcoint sem. A két megoldás együtt létezhet majd a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sydra #28
  A Bitcoin mától hivatalos valuta El Salvador-ban. Azt hiszem ez a vita innentől felesleges is. :D
 • kvp #27
  "Fel fog értékelődni az árupénzek és utility token-ek szerepe."

  Ezt hivtak anno cserekereskedelemnek. A korai bankjegyek pedig a bank raktaraban tarolt nemesfem vagy aru bevaltasi tokenjei (ugynevezett non fungible token-ek) voltak.

  Az elso bevalthato token-eket (bankjegyeket) a tempomosok bocsatottak ki. A kiindulasi oldalon berakta a zarandok a nemesfemet, a cel oldalon meg kivette a vele azonos erteku nemesfemet. A ket pont kozott a rend szallitotta a nemesfemeket. Az extraprofit itt meg a magas halalozasbol volt, azaz sokan soha nem vettek ki a betetjuket. Ezt a rendszert kovette az osszes nemesfem vagy aru alapu bankjegy. (gabonaban vagy ontottvasban is lehetett betetet berakni, az arutozsdek a mai naping leteznek is)

  A fizikai targy alapu ertekfedezet megszuntetese uj dolog, amig volt fizkai fedezet a penzek mogott addig ki is lehetett azt venni. Aranyban, ezustben, ontottvasban, stb.

  Egy kripto alapu gazdasag azert serulekeny, mert ha leall a net, akkor oda az osszes ertek. Ez igaz bankok eseten is, de ott a centralizaltsag miatt van jogi biztositek. Elso szinten ceges, masod szinten allami.

  A sokfele nft alapu kereskedelem pedig azert problemas mert nem hatekony. Tul gyorsan valtoznak az arfolyamok, tul nehez a megfelelo bevaltasi arfolyamot elerni ha hirtelen (on demand) kellene valtani. Ez a hetkoznapi tranzakciokban magas veszeseget jelentene. Ha a rendszer mukodesi koltsege nagyobb vagy hozzamerheto a forgalomhoz, akkor a rendszer hasznalata nem gazdasagos.

  Tehat a decentralizalt kriptok hasznalata nehezkes, magas mukodesi koltseggel jar, magas kockazatu es kb. olyan mintha hataridos reszveny tranzakciokkal akarnank a sarki kavezoban egy reggeli kavet venni. Lehet, de nagyon nem eri meg.

  A centralizalt kripto pedig a mai hagyomanyos bankszamla, hozzakotott chipes bankkartyaval.
 • Mat666 #26
  Sok érdekes dolgot olvasott itt az ember de szerintem itt sokan álom világban élnek.
  A pénz egyre digitálisabb lesz és a végén teljesen az lesz minden jel erre mutat.
  De ezt egy központi hatalom az állam fogja ki adni és mindenkinek az adott ország területén azt kell használnia ugyan úgy mint most a papír pénzt.
  Vajon a legnagyobb központi bankok miért dolgoznak a saját megoldásaikon ha kész csak azt lehet majd használni és szerintem az a pont lesz a privát kriptó valuták vége.
  Mert nem fognak megengedni konkurenciát mert egy tollvonással ki húzzák bitcont és társait az állam hatalmát fogják felhasználni.
  Olyan hogy minden féle kriptoval NFT-kkel (XD persze minden közül ez a legnagyobb hülyeség az NFT) fogsz fizetni ez nem fog megtörténni.
 • mcganyol #25
  Ekkora félremagyarázást, hogy az arany az így valóban valami és értékes a kriptó meg csak a semmi, úristen! Hát nekem a mindennapi életben kb pontosan 0 aranyra van szükségem. Lehet hogy néhány milligramm van a számtech eszközökben az elektromos vezetési tulajdonságai miatt, de szerintem azt is kiváltották mással. Az arany az pont qrvára semmire sem jó igaziból, csak szépen csillog és nincs belőle nagyon sok a világon, ezért pont megfelelő "érték"-nek.
  Az arany értéke pontosan azon a széleskörű elfogadáson alapul, hogy az ember bízik abban hogy az aranyat bárki más el fogja tőle is fogadni mint csere érték.
  Minden olyan dolog aminek tényleges "belső értéke" van (vagyis akkor is értékes marad, ha amúgy tőled nem fogadják el mint fizetőeszközt) mint például az ivóvíz, vagy a kenyér, vagy a fa amivel be tudsz télen fűteni azok teljesen alkalmatlanok a méretük és az állapotuk okán, hogy értelmesen cserélgetni lehessen a mindennapokban.
  Muszáj olyasmit cserélgetnünk, ami kicsi, könnyen kezelhető és nem romlik meg. Hogy ez most a papírdarab, amire valaki azt írta hogy húszezer forint, vagy pár byte az otp egyik szerverén, vagy egy aranytallér, az édesmindegy, ameddig minden ember közt egyetértés van, hogy ezt el szoktuk fogadni a másiktól. És a kriptó ebből a szempontból teljesen ok, azzal támadni hogy az "valójában semmi" az az emberek teljes hülyének nézése
  Utoljára szerkesztette: mcganyol, 2021.09.04. 14:35:57
 • Sydra #24
  Itt kicsit más lesz. Fel fog értékelődni az árupénzek és utility token-ek szerepe. És kvázi direktben fogsz tudni fizetni részvényekkel, értékpapírokkal, NFT-kkel, kuponokkal, stb mert végtelenül olcsóvá és egyszerűvé válik az átváltásuk. Fizetésnél mindegy lesz, hogy mi van a pénztárcádban. Az emberek meg rendszerint tartanak egy csomó fajta értékmegőrzőt.
 • Kryon #23
  Azért az IT platformok elmúlt 20-30 évéből már meg lehet tippelni, hogy hogy fog ez kinézni a gyakorlatban. Eleinte lesz egy rakás pénz párhuzamosan, aztán eltelik 10-20 év, és 99% ugyanazt az egy fajtát fogja használni. A maradék 1% meg sírhat, hogy monopólium.
 • Sequoyah #22
  Nem azt mondom hogy nem lehet megcsinalni, hanem azt hogy mindez egy olyan bonyolitasa a dolgoknak, amit az emberek 99%-a nem igenyel, sot kifejezetten zavar.

  Az emberek 1%-a biztos nagyon jol ellesz a kriptoval, viszont az pedig egyaltalan nem indokolja hogy draga legyen...:)
 • Sydra #21
  "Ha megosztom, akkor pedig semmilyen biztonsagi elonnyel nem jar, mert feltorheto"
  Magyarul írtam. Miért állsz ellen a megértésnek? Azt írtam, hogy opcionális. Te döntöd el, hogy mire van igényed. Ha nem tetszik, hogy csak te felelsz a pénzedért, akkor másra bízod a kezelését, ahogy eddig is. Viszont van olyan ember, aki nem te vagy és mások az igényei és nem akarja, hogy hozzáférjenek a pénzéhez. Ez neked nem veszteség, viszont a másik embernek ez nyereség.

  "Mi az hogy csak engem zavar ha mindenhol massal kell fizetni?"
  Megint nem akarsz gondolkodni, pedig leírtam, hogy ez téged csak azért zavar mert nem értesz a kriptóhoz. Ma egy tranzakcióba bele lehet fogalmazni az összes pénzváltást és fizetést. Teljesen mindegy lesz hogy hány féle pénz lesz a tárcádban, a wallet app abban fogja mutatni ami téged érdekel, fizetésnél meg automatán át lesz váltva arra a valutára amire a boltosnak igénye van. Azt is megolthatod, hogy amikor te kapsz pénzt az mindig váltódjon át arra, amit te szeretnél tartani. Ezt már ma is meg lehet csinálni, én is le tudnám fejleszteni és ennek a közvetettebb formáit már most is használják. Léteznek decentralizált váltók amiken bizalommentesen lehet pénzt váltani bármilyen blokklánc tranzakcióba belefoglalva. Modernebb blokkláncokon ez már pár másodperces művelet.
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.09.03. 23:33:19
 • sz4bolcs #20
  Felemelő dolog olvasni egykoron kedvelt tech oldalam értő és progresszív közönségét..
  Utoljára szerkesztette: sz4bolcs, 2021.09.03. 23:16:24
 • Sequoyah #19
  Ha megosztom, akkor pedig semmilyen biztonsagi elonnyel nem jar, mert feltorheto... Mikozben epp az az egyik fo erv, hogy feltorhetetlen... Persze ha a bankszamlamat torik fel akkor van egy bank mogotte aki esetleg visszaadja a penzem, ami kripto eseten nem opcio.
  "Enyem a felelosseg"-> persze, csak igy legtobb ember nem is akarja majd hasznalni... Ez igy rosszabb mint a parna alatt tartani...

  Mi az hogy csak engem zavar ha mindenhol massal kell fizetni? Az emberek 99%-at ez rettentoen idegesiteni ha folyton szamon kene tartani, es valtogatni a penzet, es lovese sem lenne hogy mennyi penze is van mert 100 fele kulonbozo kriptoban van:D
  Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2021.09.03. 23:15:11