Gyurkity Péter

Két új chippel készül az Apple

Ezek idén, illetve jövőre futnak majd be, tovább emelve az M1 által biztosított szintet. Az AMD elismeri a termék erősségeit, de nem tart attól.

Az Apple kapcsán legutóbb az iPhone 14 specifikációjáról írtunk, emellett azonban a cég új chipje is izgalomban tartja az érdeklődőket, hiszen az M1 saját teljesítményével alaposan meglepte a nagyközönséget. Áprilisban ismertté vált, hogy már készül az M2 chip, amelyet néhány hónapon belül mutathat be a cég és a Qualcomm már az M1 kihívóját fejleszti. Most a várható frissítésekről futott be újabb hír, ennek alapján két további változatra számíthatunk a közeljövőben.

A napokban többek között a kijelzőtechnológia volt a fókuszban, a jól ismert elemző, Ming-Chi Kuo, ezúttal arról értekezett, hogy az új MacBook-termékek révén alaposan megugorhat a Mini-LED panelek elfogadottsága és használata. Eközben azonban a chipekről is további részletek szivárogtak ki, ezek alapján pedig arra számíthatunk, hogy idén az M1 egy módosított változata, jövőre pedig annak utódja fut majd be, várhatóan még nagyobb teljesítménnyel és (a friss gyártástechnológia alkalmazása révén) kedvező fogyasztási mutatókkal. Először az M1X érkezik majd meg, jó eséllyel az idén bemutatkozó MacBook Pro belsejében, immár összesen 10 maggal, illetve valószínűleg összesen 32 feldolgozóegységgel, legalábbis ami a GPU-t illeti.

Az M2 ehhez képest csak jövőre mutatkozik majd be, a grafikus vezérlő a fentinél kevesebb egységet kapna, viszont a processzormagok száma maradna 10, a chip maga pedig már a TSMC 4 nanométeres gyártástechnológiájával készülne, ennek révén pedig fokoznák a teljesítményt és megfelelő szinten tartanák az étvágyat. A friss típus minden bizonnyal a jövő évben esedékes MacBook Air központi egységeként lát majd napvilágot, valamikor a jövő év közepén, addig azonban még sok minden változhat, így erre nem vehetünk mérget. Az még nem világos, hogy az iPad Pro esetében is ezen típust alkalmaznák-e, erre a kérdésre először házon belül kell majd választ találniuk. Az Apple egyelőre mélyen hallgat, most nyilván a hamarosan bemutatkozó iPhone 13 van a középpontban, amelyet jövőre követ majd az iPhone 14, már akár 3 nanométeren.

Mindezek a fejlesztések nem befolyásolják az AMD stratégiáját; a gyártó elismeri a termék erősségeit, de nem tart azoktól. David McAfee, az AMD termékmenedzselésért és marketingért felelős alelnöke az indianexpress.com-nak azt nyilatkozta, hogy lenyűgözi őket az Apple M1 egymagos teljesítménye és hatékonysága, amely hasonló lehet, mint a Zen 3 processzoroké, de a chipet nem igazán tekintik a Zen architektúra ellenfelének. A menedzser az M1 esetében a legnagyobb innovációnak a hatékonyságot tartja, amelyet az Apple okostelefonjaiban használt rendszerchipek öröksége.

McAfee hozzátette, hogy az M1, illetve az Apple jövőbeli fejlesztései nem lesznek komoly befolyással az AMD stratégiájára, az elkészített tervezési és fejlesztési ütemtervükkel pedig mindenre felkészültek, amivel az Apple és az Intel előállhat. Mind a teljesítmény, mind az energiahatékonyság területén szeretnének a jövőben meghatározók lenni. Ugyanakkor, amíg az Apple nem értékesíti harmadik félnek a chipjeit, addig a piacon az elsődleges vetélytársuk továbbra is az Intel lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #2
    Ideje befejezni ezt a mini meg oledezést, és szabványokról beszélni, mert basznak betartani.
  • Sequoyah #1
    Ez az AMD nyilatkozat a Nokia nyilatkozatokra hasonlit amikor az uj iPhonet kommenteltek 15 eve:)