Berta Sándor

Az autópiacon is meghatározó lenne a Microsoft

A redmondi konszern bemutatta, hogy miként képzeli el a gépkocsik jövőjét.

A Microsoft - a partnereivel közösen - a Consumer Electronics Show keretében beszélt arról, hogyan akar szerepet vállalni a közúti járművek jövőjének alakításában. Az óriáscég elsősorban a mesterséges intelligencia segítségével akarja növelni a biztonságot és javítana a személyre szabott funkciók integrálásán. Az Azure felhőplatformon alapuló új rendszer képes lesz észlelni és elemezni az aktuális közlekedési helyzetet, például a gyalogosok mozgását.

A Microsoft partnerei közül az NXP Semiconductors a CES-en azt prezentálta, hogy az autók miként kommunikálhatnak egymással és az infrastruktúrával is, továbbá előre figyelmeztethetnek a veszélyes helyzetekre. Kevin Dallas, a Microsoft menedzsere kifejtette, hogy a megvalósuló együttműködés jó példa arra, hogy mely funkcióknak lesz valóban jövőjük. A kooperáció részeként az NXP szenzorokat, továbbá képfelismerő, valamint szenzoradatokat kiértékelő rendszert biztosít. Az úgynevezett RoadLINK-technológiára épülő szenzorokat két éve gyártja a holland vállalat és a Delphi Automotive autóipari beszállítócégnek értékesíti.


A Nissan és a BMW járműveiben fog megjelenni a Microsoft személyi asszisztense, a Cortana

A redmondi IT-óriás másik partnere az Ingenieurgesellschaft Auto und Verkehr (IAV), amelyben a Volkswagen 50 százalékos részesedéssel rendelkezik. Az IAV több gépkocsit is biztosítana az európai és az egyesült államokbeli tesztekhez. Karsten Schulze, az IAV biztonsági szakértője hangsúlyozta, hogy ezek a járművek már nagy távolságokat tettek meg, gyakorlatilag a sofőrök beavatkozása nélkül. Az IAV és a Hewlett-Packard egy Seat Leon Cupra bevonásával mutatná meg, hogy az autó miként tud a felhőszolgáltatásokon keresztül a vezetővel és más közlekedési résztvevőkkel kommunikálni. A biometriai szenzorok rögzítik majd közben a sofőr és az utasok adatait, s így lehetővé válik például az ülésbeállítások, a világítás és a szórakoztató programok automatikus személyre szabása.

A Microsofttal a Swiss Re biztosítótársaság is együttműködik, amely az autonóm közlekedéshez kapcsolódó intelligens biztosítási modelleket készít elő. A szükséges hálózati infrastruktúrákat és LTE-kapcsolatokat pedig az ír Cubic Telecom biztosítja majd. Emellett az Esri olyan térképészeti és elemzőtechnológiát fog prezentálni, amely ötvözhető a Cortanával, s növelheti a közlekedésbiztonságot.

Érdekesség, hogy a Microsoft már 2009-ben azt tervezte, hogy betör az autópiacra, ezért a Fiat fejlesztőivel közösen megalkotott egy rendszert. Az segített volna a felhasználóknak abban, hogy a környezetbarátabb legyen a vezetési stílusuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!