Gyurkity Péter

Gyorsabban forgott a Föld 2020-ban

Emiatt pedig akár egy teljes másodpercet is le kell majd vonnunk az év végén.

A területtel foglalkozó szakemberek jól tudják, hogy a Föld forgása nem egyenletes, legalábbis annak sebességét illetően, emiatt meglehetősen gyakran kényszerülünk az órák módosítására. A pontos időkövetés érdekében nemcsak szökőévekre van szükség, olykor egy-egy másodpercet is hozzáadnak az órák állásához, viszont most jó eséllyel egy ezzel ellentétes lépésre is szükség lehet.

A párizsi székhelyű International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) felelős eldönteni, hogy mely évek utolsó napján adnak hozzá egy másodpercet az órák állásához, a döntés viszont nyilván a Föld forgásának sebességétől függ, amely akár ellenkező irányba is kilenghet. Jelenleg nem tervezik az újabb másodperc hozzáadását, amit az támaszt alá, hogy a rendkívül érzékeny mérések szerint a tavalyi évben általában gyorsabban forgott bolygónk a szokásosnál, az eltérés pedig egyesek szerint olyan jelentős volt, hogy felmerül az órák ellentétes irányú módosítása, bár erről hivatalos körökben egyelőre nem beszélnek. A pontos megfigyelések 1970 körüli elindulása óta erre nem volt példa, mivel a Föld esetében inkább egy elnyújtott lassulásról beszélhetünk, viszont a tavalyi év nem ezt a menetrendet követte.

A mérésekből az rajzolódik ki, hogy az átlagos napnál (ami 86400 másodpercet tesz ki) 2020-ban több nap is rövidebb volt, mégpedig a némileg gyorsabb forgás eredményeként. A korábban, még 2005 során felállított rekordot 28 esetben döntöttük meg, a legrövidebb napnak pedig július 19. bizonyult, amikor is az átlagnál 1,4602 milliszekundummal rövidebb volt a teljes periódus. Ez persze nem befolyásolta életünket, viszont az idei évre azt vetítik előre, hogy a csillagászati értelemben vett nap hossza 0,05 milliszekundummal lesz rövidebb az átlagnál, ez pedig a teljes év alatt 19 milliszekundumos eltéréshez vezet majd a csillagászati időben.

A szakértők szerint egyelőre nem világos, hogy mennyiben lesz szükség az egy teljes másodperc levonására. Eddig nagyjából másfél évenként adtak hozzá egy-egy másodpercet az általunk mért időhöz, az ellentétes irányú mozgást a további gyorsulás kényszerítheti majd ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #69
  A személyeskedés nem fedi el hogy nincs érved, csak minősíti a primitív vitakultúrád ahogy a kérdés elől elsunyulás is.
 • VolJin #68
  Díszfasz vagy...
 • defiant9 #67
  Hiába túráztatod azzal hogy bizonygatod hogy megadtad a választ, ahelyett hogy megadnád a választ.
  Ezek szerint most már valószínűsíthető hogy szándékos azóta sem arra reagáltál ami neked szólt, így próbáltál elsunnyogni a beismerés elől. Ez szimpla jellemtelenség.
  Kitaláltad hogy szerinted több százezer/millió nőt repülővel utaztattak, ami eleve életszerűtlen, és semmiféle tény adatottal nem tudtad alátámasztani.
  A képi dokumentumokat ami nőket, gyerekeket, ábrázoltak pedig nem tudod cáfolni, tehát az állításom áll miszerint a csak férfiakat mutató felvétel torz. A te ellentétes állításod pedig téves.
  Egyébként nekem is van személyesen példám, ugyan nem a keletinél de parkban láttam táborozni annó migráns családokat, volt közte több nő is, és nem is erőszakolták meg őket. Ez is a démonizálási narratíva része.
 • VolJin #66
  Aki elolvasta, az látja, hogy megkaptad a válaszokat, aki meg nem, az úgyis leszarja az egészet, úgyhogy feleslegesen túráztatod magad...
 • defiant9 #65
  Tehát továbbra sincs érdemi válaszod a tény adattal szemben.
 • defiant9 #64
  Vagyis nem mersz állást foglalni. Beszari :)
 • VolJin #63
  Te genderszakon végeztél?
 • Tetsuo #62
  Te h*lyébb vagy, mint eddig gondoltam.
 • defiant9 #61
  Tehát akkor nincs érdemi válaszod a tény adattal szemben. Így azon állításom miszerint a kormány valótlan képet mutat a migránsokról megáll, az ezt megkérdőjelező állításod pedig téves. Mondjuk ez elég nyilvánvaló volt, ha utasításba is adják hogy hamis képet kell mutatni akkor elég nagy butaság megkérdőjelezni hogy a mutatott kép hamis.
 • VolJin #60
  "Szerintem ezt (véltelenül/szándékosan) félrenézted, ez a hsz nem neked ment. #54 a tiéd."

  Nem baszki, csak azt feltételeztem, hogy rajtunk kívül már a sánta lőtéri kutya sem olvassa a kommenteket.
  Amúgy meg nekem is ugyanezeket a kérdéseket szegezed visszatérően, a válaszok felett elsikkadva.