Berta Sándor

Magyarország is támogatja az európai uniós adatfelhőt

Szinte az összes tagország felsorakozott az ötlet mögé.

Peter Altmaier német gazdasági miniszter tavaly novemberben beszélt egy nagy teljesítményű, versenyképes, biztonságos és a bizalmat gerjesztő európai felhőkörnyezet létrehozásának az ötletéről. A koncepció hét vezető eleme: az európai adatvédelem, a nyitottság és átláthatóság, a bizalom, a szuverenitás és önmeghatározás, a piacokhoz való szabad hozzáférés és az európai értékteremtés, a modularitás és interoperabilitás, valamint a felhasználóbarát működés. Később Altmaier és francia kollégája, Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter közösen ismertette a Gaia X terv részleteit. Az új platformot az Amazon és a Microsoft vetélytársának szánják. Szeptemberben aláírták a kapcsolódó nonprofit szervezet alapító okiratát, most pedig az Európai Unió bejelentette, hogy 25 tagállama támogatásáról biztosította a projektet.

Csak Ciprus és Dánia képviselőjének az aláírása hiányzik a dokumentumról, amelyet Magyarország képviseletében dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára írt alá. Peter Altmaier a tagállamok távközlésért és digitális ügyekért felelős vezetőivel való egyeztetés után jelezte, hogy hamarosan Ciprus és Dánia képviselői is ellenjegyzik az anyagot.

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa hangsúlyozta, hogy Európának egyesítenie kell az erőit azért, hogy az ipari adatok területén is vezető legyen. A politikus hozzátette, hogy a fogyasztók személyes adataival való kereskedés kérdésében a szervezet túl későn reagált, ezért azon a területen az amerikai internetes cégek számítanak meghatározónak. S nem véletlen az sem, hogy a legtöbb felhőszolgáltató székhelye a tengerentúlon van. A cél az, hogy a Gaia-X már jövőre megjelenjen a piacon és az európai cégek alternatívát kínáljanak a felhasználók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #13
  Egyetértek.
 • Sydra #12
  Attól függ mihez akarsz kezdeni az adatokkal. Ha pl weboldalt akarsz üzemeltetni, akkor jobb ha nincs az EU szeme előtt vagy az EU birtokában amiket tárolsz. Az USA kevesebb dolgot ellenőriz és kevesebb dolgot tilt. És itt nem kell semmi erkölcstelenre gondolni, az EU-ban szimplán sok az idióta szabályozás meg a cenzúra.
 • M2 #11
  Amit leírtam az nem hibás. Amit te hozzáköltöttél, az igen, hibás.

  Menj le egyszer falura. Az emberek fele úgy él, mint 50 évvel ezelőtt. Tizede úgy, mint 100 évvel ezelőtt.
 • Fbn Lx #10
  Ez két ponton is hibás, egyrészt a 21. századiság és a technológia megléte nem jelent automatikusan morális többletet (a technológia megvan rá, hogy arcfelismerő rendszereket telepítsünk a közlekedési lámpákhoz és szociális kreditrendszeren keresztül büntessünk, mégsem tesszük, hiába "21. századi").
  Másrészt pedig az sem igaz, hogy ezekből a dolgokból ki lehet maradni, ha nem kérsz belőle. Már mégis hogyan lehetne a civilizációból kimaradni? A falusi ember ugyan nincs a városba berángatva, de az urbanizáció, a közösségi média és az általános technológiai fejlődés attól még teljesen átalakította az életét, akkor is, ha ő személyesen nem kért belőle. De minden rendben van, hiszen gyakorlatilag lehetséges, hogy kivonuljon az erdőbe egy sátorral?
 • M2 #9
  Mindenki kiválaszthatja, hogy kit szeretne, hogy turkáljon az adataiban. Neked az amerikaiak tetszenek, másnak a kínaiak, valakinek meg az EU. Azért lássuk be, olyan hatalmas érték nincs senkinek az adatai közt, egyedül a célzott marketing szempontjából ér bárkinek a kis adathalmaza valamit.
 • M2 #8
  Személyi login az, amikor természetes, jogi és egyéb személyek tudnak egy rendszerbe hitelesítve belépni. Tehát amikor tudod, hogy Taktaharkány oldalára tényleg a polgármester írt ki valamit és nem épp egy teljesen fake oldalt olvasol.

  Ezek közt épül ki kapcsolati háló, a legértékesebb része minden közösségi oldalnak. Ez alapján kapod meg azokat az infókat, amik érdekesek lehetnek számodra.

  Lehet a XX. századi körülmények közt élni, sőt a XIX. század sem megoldhatatlan. De ez még mindig a XIX. század, az emberek szeretnék használni a mai technológiákat. Mindez attól teljesen független, hogy te miben hiszel, vagy miben nem szeretnél részt venni. Egyéni jogod kimaradni bármiből, senki nem fog bántani érte. A remetéket vagy a tanyákon élőket sem rángatják be erőszakkal a városba.
  Utoljára szerkesztette: M2, 2020.10.20. 02:14:33
 • morguldae #7
  Az is egy idióta, aki ilyen helyeken tárolja az adatait!
 • wraithLord #6
  Amennyiben átjárható lesz a két rendszer (mint pl. a távközlés), csak azért kell az adatokat helyhez kötni, hogy az európai állampolgárok adataira az európai törvények vonatkozzanak, akkor oké. De mivel a dolgok nem így működnek sajnos, ezért "érdekes" lesz... :D
 • Fbn Lx #5
  Szóval a felhasználói adatokkal való kereskedésnél nem maga a koncepció a probléma, hanem az, hogy az eu lecsúszott erről a bizniszről? :)

  Egyébként az eu regulatív poklából kiindulva én nem sok jót tudok erről elképzelni, a felhasználási feltételek része hosszabb lesz, mint egy római jog tankönyv, és szénné lesz szabályozva és szabványosítva az egésznek a használata, hogy 10 jogász kell majd hozzá, hogy ellenőrizze, mindennek megfelel-e a te use case-ed.
 • TokraFan #4
  +1 (bár én úgy gondolom, hogy az adataim egyetlen helyen vannak biztonságban: NÁLAM!)

  (Azt fel se hozzuk, hogy "stop soros" meg sz*r g*ci EU, de azt azért támogatjuk, hogy az adataink inkább ott legyenek.)