Gyurkity Péter

Két régi Nokiát éleszt fel a HMD

Jól ismert neveket támasztanak fel, visszahozva egy korábbi érát.

Az ősz folyamán már beszámoltunk arról, hogy az eredeti finn gyártó egykori alkalmazottai által alapított cég az olcsóbb telefonokra fókuszál, ennek eredményeként pedig újabb két hagyományos mobilról rántották le a leplet. Most érkezőben van egy további páros, amelyek hasonló elgondolásra épülnek.

A skandináv illetőségű Telia oldalán bukkant fel egy érdekes felsorolás, amelyben két, eddig nem látott Nokia-telefon is megjelenik. A nevek persze ismerősen csengenek, hiszen a Nokia 6300 és a Nokia 8000 annak idején jelen volt a piacon, méghozzá abban az időszakban, amely az eredeti iPhone bemutatkozását is magába foglalta. Akkoriban még egyértelműen a hagyományos, többnyire összecsukható kivitelben érkező mobilok uralták a piacot, a helyzet viszont mostanra teljesen megváltozott, bár ez nem tartja vissza a HMD-t attól, hogy újabb és újabb egyszerű példányokról rántsák le a leplet. A 6300 valószínűleg sokban hasonlít majd az eredeti típus külsejére, nyilván annak egykori népszerűségére építenének, némileg nagyobb kijelzővel, 4G-eléréssel, valamint a Series 30+ vagy a KaiOS szoftveres platformmal.


Ami a Nokia 8000 telefont illeti, erről egyelőre nem sok technikai részlet bukkant fel, viszont nagy valószínűséggel az egykoron csúcskategóriás megoldás külalakját másolják le, nyilván itt is modern, ám többnyire kifejezetten visszafogott jellemzőkkel. A 6300 esetében megemlítik továbbá, hogy ez nagy valószínűséggel a korábban kiszivárogtatott Nokia Leo lenne, amely hetekkel ezelőtt már megkapta az amerikai FCC jóváhagyását, akkor pedig a WiFi 2.4G, egyetlen hátoldali kamera, valamint egy 1500 mAh-s akkumulátor szerepelt a felsorolásban.

A hivatalos bejelentésre néhány héten belül sort keríthetnek, így nem kell már sokáig várnunk a további részletekre és a kereskedelmi árakra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #9
    Ebben 512 MB van, ha jól emlékszem. 32 biten tárolva 48 MB egy 12 megapixeles kép.
    Amúgy a régi Nokiákban is volt már nagyobb felbontású kamera. Sőt, volt amelyikben Xenon vaku is volt, meg optikai zoom. Hol vannak ma már ilyenek... helyette vékonyabb 2 mm-el... de minek?
  • izotop #8
    N958Gb
    Még mindíg működik és őrzöm :) Néha előkapom és csodálom.
    Kiváló zeiss kamera kiváló kép ,wifw ,opera mini stb
    https://www.mobilasz.hu/galeria/keszulek/nagy_kepek/nokia_n95_8gb.jpg
  • VolJin #7
    Akkor is egy-két évente cseréltek telefont az emberek...
  • barret #6
    Viszont ha jó a híre,akkor sokat megvennének belőle. Volt már néhány ilyen retró próbálkozás...Tanulhatnának belőle,hogy a gyenge minőség nem eladható.
  • MerlinW #5
    Nem az a baj. Ha jót gyártasz, nem cserélik az emberek évente a telefonjukat :)
  • kvp #4
    Olcso hardver, kis memoria, igy nem tudja kezelni a nagyobb kamerakat. Ha akkora a kamerakep, hogy nem fer bele kitomoritve a ram-ba, akkor nem tud fotozni. A legtobb ilyen telefon egyebkent olyan kamerat hasznal, ami tud hardverbol jpeg-et es videot, igy csak le kell menteni. Ezek altalaban webkamera es ujabban halozati biztonsagi kamera szenzorok. Olcsoak, de nem nagyon van beloluk nagyfelbontasu. Cserebe krumplival is elfutnak.

    Szoval ha nagyobb kamera, akkor nagyobb kozponti egyseg, nagyobb memoria, nagyobb hattertar, stb. es mindjart nem lesz eleg olcso, meg akkor mar gyarthatnak sima erintokijelzoset is androiddal.
  • barret #3
    Nem szabad jót gyártani,mert akkor túl sok fogyna belőle...
  • csigafi #2
    Vajon mennyire lesz tartós a régiekhez képest? Na meg van e rá igény egyáltalán? Nekem a 9120 as nokia tetszett régebben.
  • Caro #1
    Jelenleg 8110 4G-m van. Sajnos a kezelőfelülete egy katasztrófa. Nem tudják hozni a régi Nokiák ergonómiáját, ha tudnák, akkor lehet hogy lenne rá értelmes kereslet. Ehhez nagyon sokat kellene fejlődni.
    Azt sem értem, ha már tesznek bele kamerát, akkor miért nem tesznek egy értelmes 8-12 MP-es példányt, miért szerencsétlenkednek 2 MP-esekkel?
    A billentyűzeten is sokat kellene javítani, a Kai OS pedig rettenet lassú.
    Ez így csak visszalépés, tekintve hogy a régi Nokiák mindenben jobbak voltak. Böngészni ezen sem nagyon lehet, egyedül a google maps, ami használható valamennyire.