Gyurkity Péter

2021-ig marad ingyenes a Google Meet

Ezzel nyilván a Zoom előnyét igyekeznek kikezdeni, nekünk kedvező módon.

A Google esetében az utóbbi néhány évben elég nehéz volt követni az egymás utáni változásokat, amelyek a videochat- és konferenciaappokat érintette, a több új név mellett számos módosítást is láthattunk ezen a területen. A Meet az év elejétől kezdve ingyenes hívásokat kínált, elsősorban a globális pandémia miatt, ennek határidejét tolják most ki több hónappal.

A cég eredetileg még áprilisban jelentette be az ingyenes hívások elérhetővé tételét, amelynek révén a Google-fiókkal rendelkező felhasználók akár 100 fős videokonferenciát is lebonyolíthatnak, gyakorlatilag akár 24 órán keresztül. Ezt korábban a nagyvállalati és oktatási szegmens G Suite-fiókkal rendelkező tagjai számára engedélyezték, viszont a változtatással megpróbáltak a Zoom nyomába eredni, amely éppen a járvány miatt emelkedett korábban nem látott magasságokba. Akkor ők is méretes, kereken 30-szoros növekedésről számoltak be (a január és április közötti periódust tekintve), viszont azt is jelezték, hogy szeptemberben lezárul majd ez az időszak, esetleg 60 percben korlátozzák majd a hívások maximális időtartamát. Ez nem így lett, most komolyabb hosszabbítást jelentettek be.

A hivatalos blogban közzétett friss bejegyzés szerint egészen jövő évig maradnak a jelenleg alkalmazott szabályok, vagyis a gyakorlatilag korlátlan hívások március 31-ig velünk lesznek. Ehhez továbbra is mindössze egy Gmail-fiókra lesz szükség (amely tulajdonképpen Google-fiókot jelent), az internetes böngészőt használva ezen a felületen, vagyis közvetlenül leveleink mellett kezdeményezhetünk videohívásokat, bár erre a meet.google.com oldal is tökéletesen megfelel. A Gmail-lapon természetesen a Hangouts is elérhető marad, amely már a telefonhívások lebonyolításában segít, bár egyelőre nem úgy tűnik, hogy itt sikerül megállítani a nagyon népszerű riválisokat.

A támogatott eszközök körébe időközben bekerültek a TV-k, lehetővé vált emellett a háttér elmosása (amennyiben nem akarjuk azt tisztán láthatóvá tenni), egyetlen híváson belül pedig már akár 49 személlyel is kommunikálhatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!