Gyurkity Péter

Aláígérne az nVidiának az AMD

A kései megjelenés előnyét is kihasználnák, alacsonyabb árakkal és nagyobb memóriával.

Alig néhány nappal ezelőtt mutatkozott be a GeForce RTX 3000-széria, a hírre viszont meglehetősen gyorsan reagált a nagy rivális AMD, amely a friss értesülések szerint rögtön módosította tervezett árait, miközben már a WiFi 6- és az 5G-chipek felé is elmozdulnának, egy új partnerrel.

Az nVidia új hármasa 500 és 1500 dollár közötti hivatalosan árakon jelenik meg a piacon, a legerősebb példányt viszont nem kifejezetten végfelhasználóknak szánják, így 500 és 700 dollárban határozható meg az a szint, amit az AMD-nek meg kell majd haladnia. Ők természetesen gőzerővel dolgoznak saját új fejlesztéseiken, amelyek az RDNA 2 (Radeon DNA 2), a névnek megfelelően második generációs architektúrára épülnek, bár a cég a Big Navi nevet is gyakran alkalmazza ugyanezen példányokra. A most kiszivárgott hírek alapján arra számíthatunk, hogy hamarosan ezen grafikus kártyák (vezérlők) is bemutatkoznak majd a nagyközönség előtt, a kínálatban pedig elérhető lesz egy 16 GB-os változat, amelynek hivatalos ára 550 dollár lenne – ezzel alaposan aláígérnének az nVidiának, hiszen a GeForce RTX 3080-hoz képest 6 GB-tal nagyobb lenne a RAM mérete, miközben az ár 150 dollárral lenne alacsonyabb.

Az ezzel kapcsolatos eredeti bejegyzésben még szerepelt egy 8 GB-os példány is, amely 500 dolláros áron jelent volna meg, a forrás azonban gyorsan módosította ezt a részt, azzal magyarázva a lépést, hogy pusztán fordítási malőrről volt szó, illetve félreértették a kiszivárogtató kijelentéseit. Azt azonban hozzáteszik ehhez, hogy az AMD eleinte 600 dolláros áron szerette volna piacra dobni a Radeon RX 6000-es sorozatba tartozó 16 GB-os típust, azonban az nVidia bemutatóját látva ebből gyorsan lefaragtak egy kicsit, hogy jobb esélyekkel rajtoljon majd el az új jövevény. Erre korábban már az RX 5000 esetében is sor került, kifejezetten azzal a céllal, hogy megtorpedózzák a 2060 és 2070 rajtját. Ez utóbbiak esetében a rivális lépését egy viszonylag gyors árcsökkentés követte, így a felhasználók számára kedvező árháború alakult ki, amely a jelek szerint folytatódni fog.

Egyéb beszámolók szerint eközben az AMD a MediaTek segítségével dolgozna a saját WiFi 6 ASIC-chipeken, valamint az 5G-modemeken, amelyekkel a jelenleg alkalmazott, az Intel, a Realtek, illetve a Rivet Networks által szállított megoldásokat cserélnék le, már amennyiben a komplett WiFi-kártyák gyártása mellett döntenek – a fő attrakció nyilván az 5G felkarolása lenne, hiszen ezen az Intel is dolgozik, így a 2021-es megjelenés után nem sokkal később az AMD is megjelenne ezen a területen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zulu12 #11
    Végre egy kis verseny :)
  • Palinko #10
    Ez a hűtés, hatékonyság meg egyéb hangok akkor jönnek elő mindig mikor elfogynak az érvek. Pláne úgy hogy custom kártyákat veszünk azok gyártóitól függ nagy részben, a GPU fogyasztás meg eddig az AMD volt szivatva hogy hű de sok most az nVidiák is annyit fogyasztanak már minden rendben lett hirtelen :D Én mindig is mondtam akinek futja ilyen drága kártyákra annak nem lesz gondja az áramszámlával se józan ész esetén és úgy se pörgeted 100%-on 0-24 ha csak nem bányászol velük, akkor meg mit számít? Az idle fogyasztása mindnek alacsony.

    Nekem csak egy monitorom van lehet akkor azért nem láttam semmit de igen a linux marginális maradt sajnos szóval nem csodálom hogy annyira nem koncentráltak rá csak ha jut idő meg erőforrás.

    Az FPS problémák sokkal érdekesebbek fogalmam nincs mit csinálhattak, a ventit meg nem a kártyán lévő BIOS szabályozza? Oké hogy felülírhatja a driver, de fura hogy ilyet tett, nem tudom én azért nem is frissítek minden driver verzióraa az is igaz, meg a legfrissebbre sem day 1 szóval lehet ezzel kerülöm el a gondokat.
  • Gabbbbbbbbbbbb #9
    Ha valaki 5% teljesítményt részesít előnyben más egyéb dolgokkal szemben, az nem biztos, hogy az értelmesebbek közé tartozik (pl.hűtés hatékonysága, hangja,tekercs zümmögés)

    Nekem is elsősorban a 2 monitor meghajtása miatt voltak problémáim. Linux alatt főleg totál katasztrófa volt az AMD driver anno.

    Win alatt egyszer driver frissítés után 50-ről lement 5-re az FPS Witcher3-ban. Másik alkalommal pedig driver frissítés után nem indult el a ventilátor és 100 fokon TT-olt a kártya..

    Nvidia driverrel most is vannak gondok Linux alatt, de nem vészes. Windows alatt még sosem tapasztaltam komoly problémát Nvidia driverrel, Riva TnT2-s idők óta.
  • Palinko #8
    +40% jah mesevilágban, +5-ért ott állnának érte sorba az értelmesebbjei... Egyébként driver probléma miatt szidták már mindkét frontot, nekem soha nem volt driver probléma AMD kártyával, még linux alatt sem, úgy ahogy nVidiával sem... Szóval nem tudom nem lehetetlen azért elkerülni.
  • Palinko #7
    A memória mérete kurvára meghatározó... Ha van 12 gigányi tartalom nem fogod belepakolni a 3080 10 gigányi helyére azt garantálom, bármennyire is "gyors" a gddr6, mármint magához képest, mert az AMD HBM 2 megoldásához képest ami tavaly még a 3000-res kártyák memória sávszele is kisebb... Nem mondom hogy gyorsabb vagy jobb lesz maga a GPU, de hogy memóriában sokkal minőségesebb az AMD megoldása általában az is biztos.
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    9 éve volt utoljára igen, szerintem felkerekíthetjük 10-re :-)

    Nem tudom AMD most hogy áll driverekkel, de pár éve vettem egy R9 380-at, mert azt írták ár érték bajnoknak a tesztek (GTX 960 ellen futott), sajnos csak szívtam vele driver problémák miatt. Ahhoz, hogy újra AMD-t vegyek az kéne, hogy legalább +40% teljesítményt adjon ugyanannyi pénzért.
  • Balu777 #5
    Pletykák szerint az Amd csúcskártyája valahol a 3080 és 3070 között lenne. Megint csak a marketing hogy olcsóbbak, meg sok memóriás parasztvakítás. Mindenki tudja hogy nem a memória mérete a meghatározó csupán. És hiába, ha teljesítményben nem tudják a 3080-at teljesen befogni. Ez inkább kényszer lépés, hisz ki venné meg 600-ért, ha jobb nv-t kap.
  • A1274815 #4
    "10 éve csak szaladnak az nVidia után (és az árversenyben se nagyon vannak pariban), miért épp most lenne ütőképes kártyájuk."

    Nana! Volt amikor az NVIDIA szaladgált az ATI illetve aztán az AMD után.
  • dyra #3
    Hát nagyon alá kell mennie az biztos.
  • cateran #2
    Amiert prociban odavertek az Intelnek? Mondjuk en sem nagyon hiszek benne, de az esely megvan ra....(Igaz, roppant csekely....Ha csak a fele igaz amit a 3000-es sorozatrol hallani, akkor az Nvidia most nagyot fog tarolni...En speciel a 2080ti tulajok konnyeit gyujtom...:D)
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2020.09.08. 00:37:08