Gyurkity Péter

Bemutatkozott a GeForce RTX 3000-széria

A nagyobb teljesítményhez némileg furcsa besorolás társul.

A korábbi ígéreteknek megfelelően az nVidia szeptember elején végre hivatalosan is lerántotta a leplet új grafikus erőműveiről, amelyek az RTX 30 név alatt jelennek meg a piacon, természetesen a megszokott, ennél hosszabb típusjelzésekkel. A hardver mellett a besorolást is megismerhettük, miközben a nagy rivális is készül új megoldásaival.

Bár a cég saját rendezvényén többek között az RTX IO, az NVIDIA Reflex, az NVIDIA Broadcast és az NVIDIA Omnibus Machina is bemutatkozott, számunkra egyértelműen az új GeForce-család a legérdekesebb részlet. Az illetékesek sorrendben a GeForce RTX 3070, a GeForce RTX 3080, illetve a GeForce RTX 3090 típusok főbb jellemzőit ismertették, amíg azonban a középső példány lesz a zászlóshajó, az első változat pedig annak némileg szerényebb testvére, a harmadik fejlesztés már az RTX Titan frissítéseként érkezik, így reagálnak ugyanis a korábban vártnál jóval nagyobb keresletre.

A kártyák exkluzív ajánlat helyett már minden forgalmazón keresztül beszerezhetők lesznek. Az Ampere névre keresztelt architektúra szerintük kétszeres teljesítményt, illetve közel kétszeres energiahatékonyságot hoz magával, legalábbis a Turinghoz képest, a 8 nanométeres gyártástechnológiával ugyanis sikerült összesen 28 milliárd tranzisztort pakolni a legerősebb példányra.


Külön hangsúlyt helyeztek a jobb hűtésre, amire nyilván nagy szükség lesz, viszont a teljesítmény kapcsán konkrét számokat is megosztottak velünk, legyen szó a shader-számításokról, vagy akár a memória sávszélességéről. A GDDR6-memória mérete sorrendben 8, 10, illetve 24 GB, a CUDA-magok száma 5888, 8704, valamint 10496 lesz, itt azonban azt külön megemlítették, hogy 4K-felbontás mellett a 3090 akár 50 százalékkal gyorsabb lesz, mint a jelenlegi TITAN RTX.

Az RTX IO révén eközben tovább csökken a CPU igénybevétele az SSD-ről való olvasás közben, miközben több olyan műveletet is egyetlen maggal végeztetnek el, amelyek korábban több egységet igényeltek. Számos demón keresztül mutatták be a végeredményt, de azt is megtudtuk, hogy a hivatalos megjelenés típustól függően szeptember 17. és október között lesz, az ár 500, 700, illetve 1500 dollár.

Az AMD eközben szintén új generációján dolgozik, az RDNA 2 (amely a friss konzolokban is helyet kap) hamarosan szintén bemutatkozik majd, így folytatódik a gigászok küzdelme.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • disorder14 #23
    Azért még ott nem tartunk, hogy a 1070 egy 1080p medium 30fps kategóriás kártya legyen. Ehhez még pár évnek el kell telnie. A laptopomban lévő 1660Ti jóval gyengébb tőle, de még az is a legtöbb címet viszi 1080p high 60fps körül (egyedül az MS Flight Sim 2020-re igaz ez a 1080p med 30fps). A 1070 meg azért jóval erősebb ennél.
    Utoljára szerkesztette: disorder14, 2020.09.04. 08:33:18
  • Kissssss0 #22
    úgy néz ki nem vagyok egyedül ezzel, jó párszor elkap engem az érzés hogy régebben 10, 20 évvel ezelőtt a játékok sokkal átláthatóbbak voltak az akkori limitált grafika miatt.

    pl az első soldier of fortune játékban szinte pillanatok alatt ki lehetett szúrni merre van az ellenfél és nem okozott gondot reagálni a támadásukra.

    ma meg pl egy escape from tarkov szintű játékban sok szerencsét ahhoz hogy kitaláld merről kapod a lövéseket.
  • Palinko #21
    Ezzel sokan így vannak, igazából a valóságban nem is látod ezeket az effekteket, az autó is hiába megy el gyorsan előtted nem lesz motion blur stb :D Szóval ezek nem igazán a valósághűséghez adnak inkább a filmszerűséghez és pont a fotorelaisztikusság hibáit hivatottak elfedni :D
  • bdzsana #20
    Egy ideig lenyűgözött ez, de ma már inkább azzal szoktam kezdtem egy játéknál, hogy minden effektet kikapcsolok, ahelyett hogy mindent maxra vennék, pedig 1080ti bírná, de egyszerűen engem már idegesít, hogy minél fotorealisztikusabb valami, annál kevesebbet látsz abból amit látnod kéne. Annál jobban egybeolvad minden. Egyre inkább kezdem megérteni miért kapott új lendületet a játékokban a stilizáltabb irány.
  • Palinko #19
    Nah jah vennél egy pecafelszerelést kb arra is elkölthetnél ennyit simán, sőt még jóval többet örüljünk hogy nem autó tuning a hobbink mert ott még egy szezon benyára se lenne ennyi elég stb. Meg tényleg a legalja kategórián kívül mint a 1030 igyekeznek lefedni az alsóbb réteget is a nem olyan jól sikerült chippekkel pl a 1050Ti is sok mindenre elég még pillanatnyilag, de hát ott a használt piac is egy 1070-et 1-2 hónapon belül biztos jó áron ki lehet majd fogni. Persze ne 4K 60FPS-be gondolkodjunk de egy 1080P medium setting 30 FPS simán kihozható a dolgokból és ugyanazt a játékot játszod 99%-ban ugyan azzal az élménnyel mint akinek drága kártyája van.

    Nyilván én is örülnék ha 50$-ért adnák a 3090-et azt más kártya nem is lenne a Földön de sajna nem így működik. Megnézném mennyi a profitjuk ezeken a kártyákon de a gyártástechnológia ára, ram árak stb mellett hát a kis kártyákon nem sok a 3090-en már nyilván van kasza de nem tudjuk hogy hány chippet kell hogy legyártsanak hogy egy 3090-be is helytálló jöjjön elvileg nem indult problémamentesen ez az új node most sem stb stb. Én örülök hogy kicsit normalizálták az árakat az előző generációhoz képest de akkor meg az RTX-et kellett megfizetni hogy tudják miből fejleszteni a jövőben is.
  • Scooter #18
    Tudod, valakinek mindig savanyú a szőlő! Érdekes, nekem nem volt drága a szórakozásomra. Semmi más f*szságra nem költök, csak a hobbimra, az meg nekem minden pénzt megér.
  • wraithLord #17
    Akinek van rá pénze, és/vagy akinek hobbi-/hivatásos munkaeszköz.
  • Palinko #16
    Ja bírom a hozzáállásokat mintha nem lehetne ezekkel a kártyákkal dolgozni, meg pénzt keresni, akár a 3090 árának 3-szorosát is megkeresi még egy átlagos szakember is külföldi munkaadónál aki használja a kártyát a munkájához. Most hogy magyar átlagkeresettel csak játékra meg egyéb szórakozásra drága a kártya hát arról nem az nvidia tehet van nekik is olcsóbb megoldás, vagy válasszanak más hobbit, de akkor meg minek járnak ide fikázni? Nyilván ha szinte ugyanezeket a chippeket 10 ezer dollárért is eladhatják data centerekbe, nem fognak tolakodni hogy 100 dollárért legyen kártyája a pistikének mert már laggol a cod.
  • Gladiator #15
    Csak azert mert te szegeny vagy es masnak esetleg nem okoz gondot 70e ft, meg ne itt hisztizz;)
  • ugh #14
    Kb mindenki aki nem az apja penzen vasarol, nem osszelopja hanem megdolgozik erte es nem ekkora barom mint te :D
    A szomoru, hogy van szavazati jogod amit lathatoan nem indokol esz.
    Talalo a neved.
    Marmint a budos gyoker.....

    Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.09.03. 09:08:46