SG.hu

Őszinte termékbemutatót tartott a Sony

Ritka dolog, hogy egy cég nem csak termékei erősségeit emeli ki, hanem apróbb gyengeségeit sem takargatja. A Sony bemutatóján kipróbálható volt az RX10 digitális kompakt fényképezőgép, az alpha 7R full-frame ILC, az FDR-AX1E 4K Ultra HD videokamera, valamint 35/2,8-as optikák.

A Sony fotósa, Kiss Attila a bemutatót az RX10-zel kezdte. Legfőbb pozitívumaként a hordozhatóságot emelte ki, ez egy olyan nyolcszoros nagyításra (24-200mm) képes 20 megapixeles gép, amit az ember mindig magánál tarthat. Különlegessége, hogy a teljes zoomtartományban azonos a fényereje, F2.8, ez indokolja kb. 370 ezer forintos hazai árát. Ennek ellenére szenzora viszonylag kicsi, az APS-C méret alig több, mint negyede - potenciális vásárlóként egy gazdag nyugdíjast említett, akinek van pénze utazgatni, van is drága tükörreflexes gépe, de azt tömege miatt mégsem szereti magával cipelni a kirándulásokra. "A Zeiss mérnökeit nem volt egyszerű rávenni, hogy ilyen objektívet csináljanak, ráadásul a piros bevonat mutatja, hogy a kategória tetején van. Makrózásnál 200mm-nél 30 cm a közelpont, ez nagyon jó teljesítmény, főleg, hogy makrózásnál fordított a helyzet mélységélesség tekintetében: minél nagyobb a szenzor, annál kisebb a mélységélesség, tehát pl. egy légynek csak a szeme lesz éles."


Kiemelte, hogy a jó zajkezelés miatt hátulról megvilágított (BSI) szenzora akár 1600-as ISO-n is jól teljesít. Kezelés szempontjából 7 nevesíthető gombjára 40 funkciót lehet rárakni, azaz ha valaki tudja mit akar, megfelelő definiálás után akár be sem kell lépni a menübe. Magnézium ötvözet váza csepp- és porálló. Szerinte a kompakt világból érkezőknek azért lehet érdekes, mert míg egy DSLR-váz adott esetben pénznyelőként működhet, amihez az ember objektíveket, mindenféle kiegészítőt vesz, az RX10 egy esetleges vakun és szűrőn kívül nem igényel semmi egyebet. Videókat Full HD-ban, sokféle formátumban (60p, 60i, 24p) rögzít, a képek WiFi-vel is letölthetők és NFC segítségével egy okostelefonról távirányítható. Megemlítette, hogy a Sony mobilszoftvere, a PlayMemories januárban meg fog újulni, gyorsabb és könnyebben kezelhető lesz, továbbá bemutatott egy karos állványt, amivel összekötve arról vezérelhető, tehát a karral exponálhatunk, zoomolhatunk, ráadásul a kar leszedhető az állványról, így távirányítóként is működhet.


Másodikként a kategóriájához képest nagyon kicsi A7/A7R párost ismertette. Ezek a tükör nélküli, cserélhető objektíves gépek csak néhány dologban térnek el egymástól. Míg a teljes képkocka méretű (36×24 mm), azaz full frame CMOS szenzor az A7-ben 24 megapixeles, az A7R-ben már 36 megapixeles alul áteresztő szűrő nélküli, ami szebb tónusokat és gazdagabb színvilágot eredményez. Viszont míg az A7R-nél az élességállítás maradt kontraszt alapú, addig az A7-be komolyabb hibrid autófókuszt szereltek. "Nagyobb optikáknál látszik a különbség, a 7-es gyorsabban és pontosabban tud élességet állítani. Nehéz összevetni a jobb fókuszt a 36 megapixeles szenzor részletgazdagságával." Vázuk is más: az A7R egésze magnézium, míg a 7-esnél csak a hátulja, de mindkettő cseppálló kivitelű, illetve az egyik 4, a másik 5 fotót tud rögzíteni másodpercenként. Kilenc gombjukra 46 funkció helyezhető. Képesek tömörítetlen videójel kiadására, azaz profi filmezésre is használhatók, és mindkettő NFC és WiFi kompatibilis.

Bemutatott egy különleges adaptert, mellyel az E-bajonettes full frame gépekre rárakhatók az A-bajonettes optikák úgy, hogy az átalakítóban van az autofókusz érzékelő és -motor.


Utolsóként pedig a Sony 4K kamerája került sorra. "Ára 1,3 millió forint. Nálunk egy 4K tévé 300 ezer forinttal kerül többe, mint egy Full HD. Az 55 collos 4K tévénk 1,3 millió, míg ugyanekkora méretben a Full HD egymillió forint. Van az a réteg, aki azt mondja, hogy ezen nem múlik." A tartalmak hiányával kapcsolatban a tévékben lévő felskálázó processzor erősségét állította szembe, mely egy-két léptéket tud javítani a minőségen, azaz egy Full HD tartalomból szép 4K hozható ki.

A kamera hátrányaként a szenzor méretét említette: "1 2/3-os érzékelő egy ilyen drága kamerában nem biztos hogy jó. Bele akarták rakni 4K-ban a 60p-t, és ez volt a legmegfelelőbb szenzor arra, hogy ilyen gyorsan, ekkora adatmennyiséget ki tudnak belőle nyerni. 8,3 megapixeles szenzora állóképnél 16 megapixelre felinterpolált fotókat készít." A 4K tartalmakat két XQD kártyára, a HD-t Memory Stickre rögzíti, ezek lehetnek 60, 50, 30, 25, 24 kocka sebességűek. Ugyan 60 frameben tud rögzíteni akár 4K-ban, akár Full HD-ban, de a HDMI szabvány miatt - egy kábelt használ - csak 30 frames jelet tud kiadni, e miatt sem a profi felhasználóknak szánják. "Nem 4.2.2-ben, hanem 4.2.0-ban rögzít, ami színekben már meglátszik."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sempron07 #3
    Pont elromlott a HX1-em... :D
  • Zoli007 #2
    Megdobhatna valaki egyik-másik géppel
  • rajen77 #1
    A TV árak ügyében azért nem ártott volna felhívni egy Sony Centert! 55" 4K 1.199.990,- míg a FULLHD 55" 699.990,- Köszönöm, hogy kijavítják a cikkben!