Gyurkity Péter

Kína legnagyobb rakétája startolt el

A harmadik próba volt sikeres, 2020-ban jönnek a hosszabb küldetések.

Sort kerített a kínai űrügynökség egy nagyon fontos fellövésre, amelynek során a Hosszú Menetelés 5 típusú rakéta sorrendben harmadik alkalommal próbálkozott meg a sikeres rajttal. A teljes győzelemről kétszer is le kellett mondaniuk (különböző problémák miatt), most viszont összejött a siker, így 2020 során jöhet a Hold-küldetés, valamint a hosszabb emberi űrutazás, amelynek révén (hosszú lemaradás után) az amerikaiak nyomába erednek.

A Hosszú Menetelés 5 Kína új nehézrakétája, amely a hasznos terhet illetően az Ariane 5, a Delta IV Heavy, valamint a Falcon 9 és Proton-M típusokhoz hasonlítható. A mostani teszthez hasonlóan Dél-Kínából indulnak majd útra a további példányok, amelyek a céltól függően 8 és 25 tonna hasznos terhet visznek majd magukkal (itt az alacsony orbitális pályától egészen a Holdra való megérkezéshez szükséges pályamódosításig terjed az intervallum). Az első fokozatot 4 gyorsítórakéta egészíti ki, amelyek szintén folyékony üzemanyagra (az RP1 típusú kerozin és a folyékony oxigén keverékére) támaszkodnak, darabonként 2 YF-100 hajtóműre épülve, amelyek 180 másodpercen keresztül hajtják előre a rakétát. A mag 2, továbbfejlesztett YF-77 hajtóművet kapott meg, amelyek már folyékony hidrogént és folyékony oxigént égetnek el, ezek összesen 8 percen keresztül hivatottak üzemelni – ezek korábban megbízhatatlannak bizonyultak, és közvetlen módon feleltek a 2017-es sikertelen próba kudarcáért.


A második lépcső 2 YF-75D hajtóműve ugyanilyen üzemanyagra támaszkodik, ezek csaknem 12 percen át működnek, itt pedig opcionálisan alkalmazható egy harmadik fokozat is, amit mindhárom eddigi próba során fel is szereltek. Amíg azonban az első repülés során, még 2016 végén, a harmadik fokozatot helytelen pályára állították, amit később ezen fokozat volt kénytelen módosítani és a rakományt a számára kijelölt pályán elhelyezni (ezzel pedig félsikerrel zárva a tesztet), a második, 2017-es próba során már az egyik hajtóművel akadtak gondok, emiatt a repülés íve nem volt megfelelő, végül pedig teljes kudarcként értékelték ezen második kísérletet. Most a módosított változat tett próbát a hasznos teher pályára állítására, ez pedig sikerrel zárult, a későbbi tesztekhez szánt kommunikációs műholdat el is juttatták a kijelölt helyszínre, itt azonban kísérleti jellegű, kvantumkommunikációs eszközt is fellőttek, bár itt még mindig a sikeres fellövésen és pályára állításon volt a hangsúly.

Júliusban ennek megfelelően jön majd a következő lépés, ennek során a Mars Global Remote Sensing Orbiter és annak marsjárója indul majd útnak, szeptemberben az űrutazásokra szánt új kapszulát próbálnák ki, míg az utolsó negyedévben a holdjáró-család ötödik tagja startolna el, hogy a Holdról hozzon vissza mintát. 2021-ben, ugyanezen típus segítségével lőnék fel a saját moduláris űrállomást, ez azonban egy picit még odébb van és nyilván erősen függ a jövő évi küldetésektől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SANTANTICA #1
    Szép tervek, de legalább valaki próbál lépni is ez ügyben...obamaki miket meg nem ígért meg a mostani is...azt csak fegyverek fegyverek és pusztítás...