Berta Sándor

Dollár­milliárdokat bukik a Netflix a fiók­megosztások miatt

A stream-szolgáltató agresszív mechanizmusokkal és áremeléssel reagálhat a kialakult a helyzetre.

A Cordcutting.com nevű amerikai blog tanulmányának adatai szerint a Netflix évente 2,3 milliárd dollárt veszít a lehetséges bevételeiből amiatt, mert a felhasználók megosztják az ismerőseikkel és a családtagjaikkal a fiókjaikat. Ugyanez az összeg az Amazon Prime Video esetében 540 millió, míg a Hulu esetében 480 millió dollár évente. A kiesett bevétel a Netflixnél havonta 192 millió, az Amazon Prime Videónál 45 millió, míg a Hulunál 40 millió dollár.

A stream-platform ügyfeleinek 15 százaléka nyilatkozta azt, hogy a felhasználói nevüket és a jelszavukat megosztják másokkal is. Az Amazon Prime Video esetében ugyanez az arány 16,5 százalék volt. Az emberek a leggyakrabban a szüleiknek és a testvéreiknek adják át a hozzáférési adataikat. Az idegen Netflix-fiókot használó személyek 59,3 százaléka mondta azt, hogy ha nem lenne többé hozzáférésük a stream-szolgáltatáshoz, akkor előfizetnének az ajánlatra. Ez 14 millió embert jelentene, akik havonta 112 millió dollár plusz bevételt generálnának a társaság számára. Az Amazon Prime Video esetében ugyanez az arány 27,6 százaléka lenne és 9 millió dollár plusz bevételt jelentene minden egyes hónapban. A Netflix egyébként nem tiltja a hozzáférés megosztását, de azt kizárólag a családon belül engedélyezi.

A Synamedia nevű cég egy új fejlesztéssel akadályozná meg a stream-jelszavak megosztását. A megoldás mesterséges intelligencia algoritmusra épül és a gépi tanulás követheti, hogy melyik stream-használó osztja meg engedély nélkül a fiókját és a jelszavát, s melyik nem. A stream-platformok eldönthetik, hogy milyen lépéseket tegyenek. Könnyen előfordulhat - például, ha egy jelszót több személynek eladtak egy fórumban - akkor akár a fiók bezárása is felmerülhet. Amennyiben viszont az okozott "kár" kicsi, például valaki csak a családján belül osztotta meg a hozzáférését, akkor csak egy e-mailes értesítést küldenek neki, illetve felajánlanak valamilyen drágább, a megosztást lehetővé tévő előfizetésre való átváltást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andrevv #31
    A mac cím sem fix, oda azt írok amit akarok.
  • Macropus Rufus #30
    Ott a pont.
  • Macropus Rufus #29
    Ennek fussák megint neki ;)
  • Sequoyah #28
    agresszív mechanizmusokkal és áremeléssel reagálhat

    Egyebkent ezzel veszelyes jatekot uz. Eleve csupan 15%-rol van szo, ami eleg alacsonynak szamit pl a Hollywoodi filmek torrent vs mozi/DVD aranyahoz kepest. Eleve nem az osszes hajlando elofizetni, hanem az eros tulbecsles alapjan is csak a fele, de inkabb annal is kevesebb, maris csak 5%-rol van szo. Es ez az elmeleti maximum potencial ami elerheto mint plusz bevetel.

    Tekintve hogy semmilyen vedelmi mechanizmus nem 100%, es barmilyen mechanizmust is hoznak letre, lesz aki tovabbra is kijatsza, a valosagban ennel az 5%-nal is csak joval kevesebb erheto el. Hat nem tudom, ilyen apro kiesesert nem irnam at az uzletet... Egy felresikerult szabalyozas vagy arpolitika miatt ennel sokkal sokkal tobbet veszithetnek...
  • Sequoyah #27
    De vannak ennel sokkal jobb modellek is. Van mar pelda hasonlo esetekrol a multban. Es azt mar most tudjuk, hogy sohasem annyi ember fizet amennyi elozetesen igeri, hanem joval kevesebben. Szoval ez a szam amit irtak biztosan rossz. Persze hogy mennyivel hibazik azt valoban nem tudjuk, de akkor talan erdemes lenne egy olyan szamot bedobni, aminek van eselye hogy jo legyen, nem pedig egy olyat ami biztosan rossz.


    Egyebkent pedig hogy emiatt kellene arat emelniuk az egeszen biztosan totalis baromsag. Az arazasnak semmi koze az illegalis hasznalathoz, mert az aremeles az CSAK azokra vonatkozik, akik fizetnek erte. Es ha a legalis felhasznalok torkan le lehet nyomni egy aremelest anelkul hogy tomegesen lemondanak a szolgaltatast, akkor nyilvanvaloan arat emelnenek egyebkent is, fuggetlenul attol hogy hanyan hasznaljak illegalisan.
    Feltetelezve hogy most optimalisan van bearazva, egy aremeles miatt csak meg tobben lemondanak, es esetleg kezdenek el illegalisan hasznalni.

    Ha van osszefugges az arazas es az illegalis hasznalat kozott, akkor az eppen forditott. Arat kellene CSOKKENTENIUK, hogy az illegalis hasznaloknak az ingerkuszobe ala csokkenjen, es talan maguktol is elofizessenek. Bar a szemelyes velemenyem az, hogy a Netflix amugy is eleg olcso, szoval az illegalis felhasznaloknal a fizetes tenye az ami gatat jelent, nem az hogy mennyi is az...
  • Tetsuo #26
    Itt a pont, ez a lényeg.
  • zetortraktor #25
    "megsem akarnak annyira elofizetni...:) "

    vagy pedig, ha megszorulnak, lehet, hogy jóval többen fizetnének elő. ez a lényeg, hogy a két végletbizonytalanság kiegyenlíti egymást.

    "az emberek azt mondanak amit akarnak"

    igen, azt mondanak, amit akarnak, de ilyen alapon semmilyen modellt nem lehetne felállítani. ha van egy adat, egy felmérés, akkor arra lehet vagy kell alapozni. egész tudományok dőlnének be akkor, ha az ember úgy állna hozzá, hogy "de lehet, hogy hazugság". whatever. grain of salt. nem lehet kevesebbel vagy többel számolni, arra az adatra lehet csak alapozni, ami van.

    mi van, akkor, ha 5
  • zetortraktor #24
    Akkor nem tudod értelmezni a szavakat, mert nem azt állítja. Csakis arról van szó, hogy mennyi pénz esik ki azok miatt, akik nem fizetnek, de néznek Netflixes más loginjával, és ha nem lenne erre lehetőségük, akkor maguktól is előfizetnének.

    Arról szó sincs, hogy te előfizetnél, ha nem osztaná meg veled valaki.

    Szövegértés egyes, leülhet.
  • Sequoyah #23
    A Netflix eves bevetele kb 15 miliard $. A cikk szerint "A stream-platform ügyfeleinek 15 százaléka nyilatkozta azt, hogy a felhasználói nevüket és a jelszavukat megosztják másokkal is".

    Szoval lefuttatva a matekot ez:
    15 milliard * 15% = 2.25 milliard.

    Es lass csodat a cikk azt irja: " a Netflix évente 2,3 milliárd dollárt veszít a lehetséges bevételeiből amiatt, mert a felhasználók megosztják az ismerőseikkel és a családtagjaikkal a fiókjaikat."

    Szoval egeszen nyilvanvalo, hogy ezek komolyan ugy szamoltak, hogy a Netflixet jogtalanul felhasznalok 100%-a elofizetne, ha kellene.



    Oke, kesobb mar jobb, mert beleszamoljak azt is, hogy "Az idegen Netflix-fiókot használó személyek 59,3 százaléka mondta azt, hogy ha nem lenne többé hozzáférésük a stream-szolgáltatáshoz, akkor előfizetnének az ajánlatra." De nagyon sok ilyen kijelentes bukott mar el nagyon csunyan mert az emberek azt mondanak amit akarnak, de aztan amikor valoban ki kene nyitni a penztarcat akkor hirtelen megsem akarnak annyira elofizetni...:)
  • Macropus Rufus #22
    elolvastam. De nem változott. Az állítja, hogy én előfizetnék, ha te nem osztanád meg velem. Ami nem igaz. Egyáltalán nem igaz.