Berta Sándor

Musk: A gépekkel való összeolvadás jelenti az egyetlen esélyt

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezetője szerint csak úgy lehet legyőzni a mesterséges intelligenciát, ha az emberek összeolvadnak a gépekkel.

A Tesla Motors vezetője és egyben a SpaceX alapítója már 2014-ben azt mondta, hogy nem árt óvatosnak lenni a technológiával kapcsolatban és ha meg kellene határoznia, hogy mi jelentheti a legnagyobb fenyegetést az emberiségre nézve, akkor valószínűleg a mesterséges intelligenciát választaná. A menedzser tavaly júliusban pedig azt ecsetelte, hogy a mesterséges intelligencia alapvető kockázatot jelent az emberi civilizációra nézve, ráadásul olyan mértékűt, amilyet az autóbalesetek, a repülőgép-szerencsétlenségek, a kábítószerek vagy a mérgezett ételek soha nem jelentettek.

"A digitális intelligencia az algoritmusok és a hardverek fejlődésével meg fogja haladni a biológiai intelligenciát. Ez nyilvánvaló. Olyanok vagyunk mi emberek, mint a gyerekek a játszótéren." - nyilatkozta az üzletember az Axiosnak. "Nagyon olcsón létrehozható egy gyilkos drónraj. Ehhez csak olyan chipekre és arcfelismerő technológiákra van szükség, amelyeket már most is számos okostelefonban alkalmaznak. Ezek ötvözhetők a kis méretű robotrepülőgépekkel. Amennyiben az utóbbiakat még robbanóanyagokkal is ellátják, akkor beküldhetők egy házba és egészen addig repülhetnek, amíg meg nem találják a keresett személyt, nekirepülhetnek és felrobbanhatnak. Ez már most is megvalósítható. Ezért van szükség komolyabb ellenőrzésekre, illetve szigorúbb szabályozásokra azoknak a vállalatoknak az esetében, amelyek az ilyen technológiákon dolgoznak."

Musk emellett rendkívül aggódott a mesterséges intelligencia hosszú távú hatásai miatt. A menedzser különösen egy olyan intelligencia megjelenésétől tartott, amely hasonló szinten állna, mint az ember. Szerinte amennyiben egy ilyen mesterséges gondolkodó egység megjelenik, akkor az a háttérbe szoríthatja az emberiséget, éppúgy, ahogy egykor az európai telepesek az amerikai őslakosokat. Ahhoz, hogy ezt meg lehessen akadályozni, a Tesla Motors első embere azt tartaná jó megoldásnak, ha az emberek kapcsolatba lépnének a mesterséges intelligenciákkal és ezáltal fejlődne mind a kommunikáció, mind pedig lehetővé válna az egészséges egymás mellett élés.


Ugyanez a célja a Neuralink nevű startupjának is, amely agy-számítógép interfészt fejleszt. Az utóbbi segíthetne az idegkárosodások áthidalásában, a demencia és az Alzheimer-kór elleni harcban, valamint visszaadhatná a reményt a mozgásukban korlátozott személyeknek. Ugyanakkor ez a folyamat az intelligencia demokratizálódását is szolgálná, hiszen ezáltal mindenki kibővíthetné a saját tudatát egy mesterséges intelligenciával, a felhőkörnyezettel, s az adat- és számítási erőforrásokkal. A Neuralink hosszú távú reménye pedig az, hogy kialakulhat egy szimbiózis egy mesterséges intelligenciával, vagyis az ember és a gép összeolvadhat. Musk úgy vélte, hogy csak ezen a módon lehetne biztosítani, hogy az emberiség jövőjének meghatározásában az emberek is részt vehessenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bundasjezus #93
    Ha te így, akkor én is így.

    Nekem meg az a véleményem, hogy a hozzád hasonló "hívők" folyamatosan várják a "megváltót", aki az utat mutatja nektek a boldog élethez. Egyszerűen szükségetek van arra, hogy valaki kábítson titeket. Hinni akartok, függetlenül attól, hogy mennyire reális alapja van annak, amiben hisztek. Először volt Jobs, aztán most itt van Musk, akinek csünghettek az ajkain. Azt hiszitek, hogy ezek az emberek szuperhősök és csodát művelnek. Szó sincs erről. Ezek a híres CEO-k és "zsenik" jórészt pszichopaták, akik mindenen és mindenkin átgázolnak a pénzért, hatalomért, hírnévért. És ti nekik tapsoltok.

    "Ott van ezernyi példa, mikor egy-egy ember hatással van az emberiség fejlődésére, csak nem veszel róla tudomást."
    Maga Newton mondta magáról, ha nem tévedek, hogy "óriások vállán állva láthattam messzire". Még ő is elismeri elődeinek munkáját és nem magát tekinti kizárólagos személynek, aki hatással volt a világ fejlődésére. Sok-sok ember sok-sok erőfeszítése árán tartunk ott, ahol ma vagyunk.

    "Elon Musk már bizonyított, ezért figyelnek arra, amit mond és ezért szavaznak neki bizalmat. És ezért nem figyelnek mondjuk terád."
    Maradjunk annyiban, hogy Musk megítélése erősen vitatott. Vannak érdemei és eredményei ami tisztelendőek és vannak óriási kamui, amik aláássák a belé vetett bizalmat. Az pedig nem értem, hogy miért fokmérője a mondandód igazságának, hogy rám hallgatnak-e az emberek. Ha kíváncsi vagy rá, nagyon szívesen megosztom veled, hogy kiegyensúlyozott, teljes életet élek és nincs szükségem arra, hogy mikrofonokon és kamerákon keresztül hívők milliói igyák a szavaimat. Az én önbecsülésem enélkül is rendben van. Nem érzem magam senkinek. Vagy senkinek kéne éreznem magam?
  • M2 #92
    Ha a mondataid második fele ellentétes az első felével, akkor elég nehéz lenne vitatkozni. Folyamatosan önmagadnak mondasz ellen.

    Az meg nettó hülyeség, hogy zsenikre soha semmi szükség ne lett volna, mert a tudás magától is összeállt volna a hétköznapi fejekben. Utólag meg könnyű azt mondani valamire, hogy az nem volt nagy szám! F = m * a? Piha, bárki le tudja ezt írni, mi?

    Ott van ezernyi példa, mikor egy-egy ember hatással van az emberiség fejlődésére, csak nem veszel róla tudomást. Elon Musk már bizonyított, ezért figyelnek arra, amit mond és ezért szavaznak neki bizalmat. És ezért nem figyelnek mondjuk terád.
  • bundasjezus #91
    Ha kiforgatod a szavaimat és személyeskedsz, attól nem fog úgy tűnni, mintha tudnál vitatkozni.

    Jobs adott a minőségre és kreatív ötletei voltak. Most az Apple más utakon jár, de egy szóval sem említettem, hogy nincs, vagy a jövőben nem lehet ember, aki Jobshoz hasonló ötleteket tud kihozni az Appleből. Az Apple piszkosul nyereséges, nem állt bele a földbe Jobs után, tehát valamit jól csinálnak. Nekem nem feltétlenül jön be a mostani Apple, de nem vitatom az eredményeiket.

    "Marx tanainak szerinted semmi hatása nem volt a világra? Mert eddig ez volt az állításod."
    Ilyet továbbra sem mondtam. Magaddal vitatkozol, ha nem érted amit leírtam.

    "Egy cégnél az volt a bevett gyakorlat, hogy mindenkit lehessen pótolni, ebből levezetted, hogy akkor ezek szerint a világon minden ember pótolható?"
    Nem csak egy cégnél, hanem mindegyiknél ez van. Ha nem így lenne, akkor Henry Ford halála után megszűnt volna az autógyártás.

    Elhiszem hogy könnyebb indulatból írogatni, mint higgadtan érvek mentén vitatkozni. De azért próbálkozz meg vele, nem fog fájni és hülyét sem fogsz csinálni magadból.

  • M2 #90
    Egy cégnél az volt a bevett gyakorlat, hogy mindenkit lehessen pótolni, ebből levezetted, hogy akkor ezek szerint a világon minden ember pótolható?

    Jobs szerinted pótolható, de szerinted "a minőséget és a kreativitást Jobs magával vitte a sírba". Most akkor mégsem pótolható? Az idézett résszel pont te isteníted, miközben később ezt rajtunk kifogásolod?

    Tehát folyamatok vannak a viágban, amik csak úgy maguktól vannak? Embereknek semmi közük hozzá?

    Marx tanainak szerinted semmi hatása nem volt a világra? Mert eddig ez volt az állításod.

    Te így írtad le: "a minőséget és a kreativitást Jobs magával vitte a sírba", ő meg így: "Ha nincs iPhone, akkor lehet most a Windows Phone lenne egyeduralkodó". Erre megint számonkéred, hogy miért isteníti?

    Már csak egy kérdésem maradt: te magadnál vagy?

  • bundasjezus #89
    Pont szegény Marxnak nem volt semmi beleszólása abba, hogy később különböző ideológiák a saját érdekeiknek megfelelően a saját szájuk íze szerint színezgették, hajlítgatták Marx tanait, gondolatait.
    Közösségek, tehát sok-sok arctalan és névtelen ember viszont együttes erővel képes változtatni. Csak ehhez az kell, hogy az egyén érdekei elé helyezzük a közösség érdekeit.

    Jobsról még annyit, hogy a helyiértékén kell kezelni a figurát, nem pedig isteníteni.
  • bundasjezus #88
    Nekem nagyon sokat mondogatták multis koromban, amikor három év alatt három ügyvezető igazgatót fogyasztott el a cég és rákérdeztem, hogy nem kéne-e inkább egy állandó, megbízható emberre építeni a céget, akkor azt a választ kaptam, hogy "nincs pótolhatatlan ember." Ha ugyanis valaki pótolhatatlan lenne, akkor nagyon sebezhetővé, sérülékennyé válna a cég.

    Jobs és Musk is pótolható emberek ebben a játékban. Az Apple él és virul, bár a minőséget és a kreativitást Jobs magával vitte a sírba. Muskot is most egy időre félreállítják, de a Tesla is működik. Folyamatok vannak a világban (technológiai, gazdasági és társadalmi értelemben), melyek valamilyen irányba mutatnak mindig. Ez a fejlődés iránya. Ha nincs Jobs, vagy nincs Musk, akkor jöttek volna mások és ők valósították volna meg a dolgokat.

    Ha Karl Benz nem építi meg az első életképes autót, akkor szerinted ma is lovaskocsival járnánk? Ugyanmár.
    Ha Edison nem csinálja meg a villanykörtét, akkor ma is gyertyával világítanánk? Dehogy.

    Ezért felesleges isteníteni bárkit is. Ezen pedig jót nevettem:
    "Musk ugyanígy: irányt szab a cégeinek, amik irányt szabnak az emberiségnek. A német autógyárak még kényelmesen eldízelezgetnének még 100 évig is, ha nem lenne a fenyegetés, hogy közben mindenki inkább Teslákat vesz majd."

    A Tesla minden, csak nem fenyegetés a 100+ éves autógyártó matuzsálemeknek.
  • M2 #87
    "Egy ember sem képes érdemben befolyásolni a világ történéseit. "

    Hitler? Augustus? Lenin? Folytassam?
  • fonak #86
    Ebben nem értek egyet, egy ember is képes jelentős hatással lenni a világra, kisebb csoportok pedig a történelmet is megváltoztathatják. A szöveged elég marxista (a "történelem erőit" nem lehet megállítani stb.) csak hát a marxisták pont arra példa, hogy egy ember (Marx) és követői (egy számszerűen jelentéktelen csoport) elég nagy hatást gyakoroltak a történelemre. Persze nyilván vannak szükségszerűen bekövetkező dolgok, csak az sem teljesen mindegy, hogy hogyan és mikor következnek be.
    Jobs meghalt, és akkor mi van? Azt azért nem lehet mondani, hogy nem volt semmi hatása. Ha nincs iPhone, akkor lehet most a Windows Phone lenne egyeduralkodó. Esetleg a jelenlegi kinézetű okostelefonok helyett valami más lenne az elterjedt kinézet stb. Ezek persze nem óriási különbségek, de nem is teljesen lényegtelenek.
  • M2 #85
    Csak néhány:
    - internetes fizetés,
    - elektromos autózás,
    - önvezető járművek,
    - akkumulátor és napelem technológia,
    - polgári űrrepülés.

    Ezeknek a fejlődésében óriási szerepe van a cégeinek. A tudást nem ám csak a szél hordja össze, kellenek emberek, akik "tolják a szekeret". Nem Steve Jobs alkotta meg az iPhone-t, de óriási szerepe volt benne, mint döntéshozónak és a cégvezetőnek. Mert a milliónyi eldöntendő kérdéssel őt keresték meg és övé volt az utolsó szó.
    Musk ugyanígy: irányt szab a cégeinek, amik irányt szabnak az emberiségnek. A német autógyárak még kényelmesen eldízelezgetnének még 100 évig is, ha nem lenne a fenyegetés, hogy közben mindenki inkább Teslákat vesz majd.

    De az, hogy ezeket magyarázni kell bárkinek is, az annyira dedó, annyira olyan, mintha nyolc éveseknek magyarázna az ember, hogy sokat elárul az országunk általános szellemi szintjéről. Persze, ha valamit nem értesz és nem látsz át, írjad rá a jelszót: "hype".
  • bundasjezus #84
    Ne haragudj, de nettó baromság, amit írsz. Mi az a tevékenység, ami miatt akkora befolyással lenne Elon Musk a világra? Egy ember sem képes érdemben befolyásolni a világ történéseit.
    Steve Jobs megcsinálta az Apple-t, megalkotta az iPhone-t. És? Szépen bele is halt.
    Elon Musk megcsinálta a Teslát, a SpaceX-et. És? Milyen hatással van ez világszerte az emberek életére? Rövidtávon semmilyen, hosszútávon is minimális.
    Vagy Mark Zuckerberg megcsinálta a Facebookot. Én bőven éltem a facebook előtti világban és jelentem, élhető világ volt, boldogok voltunk facebook nélkül is.
    Estig lehetne sorolni a történelem nagy CEO-it, ötletgazdáit. Egyedül semmire sem mentek volna az ötletükkel. Csak azért lettek valakik, mert mögéjük állt a tőke, a szaktudás, a marketing stb. a megvalósításban. De valahogy a bukott ötletekről, CEO-król senki sem szeret megemlékezni, pedig ők voltak többen, sokkal többen. Egy ember nem képes megváltoztatni a világot, még csak hatni sem képes rá. A hype pedig nem más, mint wishful thinking.