Berta Sándor

Német-francia mesterséges intelligencia központot hozhatnak létre

A két európai ország Kína előretörésére akar reagálni.

Kína távlati céljai között az szerepel, hogy 2025-re vezető legyen a mesterséges intelligencia területén. Az ország a cél eléréséhez határozott stratégiát dolgozott ki. Amint azt Wan Gang kínai technológiai miniszter tavaly júliusban bejelentette, a kezdeményezés számos projektet fog össze azért, hogy a technológiához kapcsolódó módszereket mind elméleti, mind gyakorlati célból tovább lehessen fejleszteni. Január elején arról írtunk, hogy Pekingben 2,12 milliárd dollárért épülhet fel egy új mesterséges intelligenciát kutató ipari park, amely akár 400 cég otthona is lehet majd. Erre reagálna Németország és Franciaország.

A CDU és az SPD jelenleg is koalíciós tárgyalásokat folytat. A két német párt gazdasági, közlekedési és digitalizálási szakcsoportjának tervezetében többek között az szerepel, hogy Németország a francia partnereivel közösen mesterséges intelligencia központot hoz létre. A CDU és az SPD már tavaly nyáron javasoltak egy mestertervet a mesterséges intelligencia fejlesztésére. Angela Merkel kancellár pedig nem véletlenül sürgette 2017 szeptemberében, hogy a technológia fejlesztésével kapcsolatos állami támogatások esetében lazítani kell az előírásokon. Emellett Merkel azért szállt síkra, hogy a területen jelen lévő és stratégiai szempontból fontos fiatal cégeket különleges módon védjék a felvásárlásokkal szemben.

A CDU és az SPD egyeztetése egy jelzés Emmanuel Macron francia elnök felé, hogy a jövőbeli német kormány kész erősíteni a két ország közötti kapcsolatokat. Egyébként korábban maga Macron javasolta az eddiginél sokkal szorosabb együttműködést a csúcstechnológiák kapcsolatos területeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #2
    Mesterséges intelligencia jelenleg nem létezik! Különféle elemző algoritmusok léteznek, meg ilyen-olyan programocskák, de ezeknek nem sok közük van a tényleges mesterséges intelligenciához.
  • Skylake #1
    A "mesterterv" kifejezés a bullshitek modorosság-intervallumának szélső pólusán helyezkedik el. Ahol ezt látom leírva, ott tudom, hogy a döntéshozók hülyék, mint a s*ggem szüretkor, és büszkék is erre.