Berta Sándor

Eljárásokat indít az online lakás­megosztók ellen Bécs

A platformok azzal hibáztak, hogy a kért határidőre nem osztották meg a partnereik adatait.

Az Airbnb, a Wimdu és a többi lakásmegosztó augusztus végéig kapott haladékot az osztrák főváros vezetőitől arra, hogy közöljék, kik kínálnak a rendszerükben lakásokat. Bécs emiatt összesen 16 oldal üzemeltetőivel vette fel a kapcsolatot, azonban azok fele semmilyen együttműködési hajlandóságot nem mutatott vagy egyszerűen megtagadta az információk átadását. Ezután döntöttek a helyi hatóságok úgy, hogy eljárásokat kezdeményeznek a kooperációra nem hajlandó cégek ellen.

A város azért kezdeményezte az adatok kiadását, mert szeretne átfogó képet kapni a azokról a magánszemélyekről, akik kiadják a lakásaikat, házaikat. Sokan a közelmúltig nem fizették be a vonatkozó adókat és eddig nehéz volt felmérni, hogy kik azok, akik kiadják ingatlanaikat. Ezért született meg február közepén egy törvény, amely 6 hónap haladékot adott a platformoknak a szükséges adatok kiadására.

Renate Brauner, a bécsi pénzügyekért és turizmusért felelős tanácsnok irodája közölte, hogy a határidőig csak három szolgáltató adta ki a kért információkat, öt továbbival zajlanak előrehaladott tárgyalások, ezeknél elsősorban műszaki részleteket kell tisztázni. Az év végéig minden megállapodást meg akarnak kötni. Azt is tisztázni akarják, hogy a helyi adókat az online szolgáltatások működtetői gyűjtik-e majd össze és továbbítják a városnak vagy azt Bécs vezetői közvetlenül szedik-e be, ez ugyanis továbbra is nyitott kérdés.

Brauner kifejtette, hogy két platform szabályosan megtagadta az együttműködést, hat továbbitól egyáltalán nem érkezett reakció. Az érintett portálokra szabálysértésenként akár 2100 euró büntetés is kiszabható. Azt egyelőre adatvédelmi okokból nem lehet tudni, hogy melyek a vétkes cégek. Bécsben jelenleg kereken 8000 szállást kínálnak az online közvetítőszolgáltatásokon keresztül. A kötelező adatszolgáltatás minden egyes lakás- és szobaajánlatra vonatkozik. Az új hirdetők esetében a következő hónap 15. napjáig kell megadni az információkat. Brauner irodája egyébként a 100 euróért kiadott lakásokért 2,77 euró helyi adót számít fel, függetlenül attól, hogy hány személy és hány éjszakán át marad ott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!