Berta Sándor

Nagyvállalatok profitálnak a kongói gyermek­munkából

A vezető elektronikai és autógyártók egyaránt hozzájárulnak a kialakult helyzethez, és mivel az igény egyre nő a fém iránt, változás nem nagyon várható.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban gyakran gyerekek bányásszák ki és dolgozzák fel a kobaltot. A közép-afrikai ország kobaltbányái biztosítják a világ jelenlegi kobaltszükségletének több mint a felét. Az ottani munkások közül sok a 7 éves vagy kicsit idősebb gyerek, akik védőfelszerelés nélkül végzik a tevékenységüket. Az Amnesty International nevű szervezet Time to recharge című dokumentuma szerint az Apple, a Samsung vagy a Sony mellett a BMW, a Daimler és a Volkswagen is felelőssé tehetők a gyermekmunkáért, mivel profitálnak a jelenségből. A problémára a szervezet már tavaly felhívta a figyelmet.


Folyamatosan nő az igény a hatékony energiatárolókra az elektromos autók, az okostelefonok és a megújuló energia területén, így egyre nagyobb a kereslet az ezekben a technológiákban alkalmazott kobalt iránt is. A 29 vizsgálat vállalat közül egyik sem teljesítette maradéktalanul az emberi jogi jogsértések megakadályozását. Különösen nagy hiányosságokat mutatott ebben a kérdésben az autóipar; a BMW néhány dologban javítani tudott és a legjobb eredményt érte el az autógyártók között, de továbbra is egyértelmű hiányosságai vannak. A Volkswagen és a Daimler esetében viszont a hiányosságok jelentősek. Néhány társaság ugyan javított a kobalt-beszállítási láncának az ellenőrzésén, de attól még nagyon távol van, hogy teljesen ellenőrizze a folyamatot.

Voltak olyan óriáscégek, amelyek gyakorlatilag semmit sem tettek a helyzet javításáért. Ebbe a csoportba tartozik a Microsoft, a Lenovo, a Reanult, a Vodafone, a Huawei, az L&F, a Tianjin B&M, a BYD, a Coslight, a Shenzhan BAK és a ZTE. Minimális változtatásokat eszközölt a Sony, a Samsung Electronics, a General Motors, a Volkswagen, a Fiat-Chrysler, a Daimler, a Hunan Shanshan, az Amperex Technology és a Tianjin Lishen. Tett bizonyos lépéseket a Dell, a Hewlett-Packard, a BMW, a Tesla és az LG Chem, míg a kérdéssel leginkább az Apple és a Samsung foglalkozott.


Mind a 29 óriáscégnél komoly problémát jelentett az átláthatóság hiánya, éppen ezért fennáll a veszélye annak, hogy azok, akik okostelefont, laptopot vagy elektromos járművet vásárolnak, akaratlanul is a gyermekmunkát támogatják. Az Amnesty International azt sürgette, hogy a kobaltot feldolgozó összes vállalatnak az ENSZ Gazdasági és Emberi Jogi Irányelveivel, illetve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Ásványokkal Kapcsolatos Irányelveivel összhangban kellene végeznie a tevékenységét, amibe bele kell érteni a bányák működését, a feldolgozást és a gyártást is. Az érintett társaságoknak az emberi jogi jogsértéseknél pedig ellenintézkedéseket kellene foganatosítaniuk és segítséget nyújtaniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Akva #10
  "fennáll a veszélye annak, hogy azok, akik okostelefont, laptopot vagy elektromos járművet vásárolnak, akaratlanul is a gyermekmunkát támogatják."

  Akik a KAPITALIZMUST támogatják, azok a gyermekmunkát és mindenféle más KIZSÁKMÁNYOLÁST támogatnak.
 • zola2000 #9
  https://en.wikipedia.org/wiki/Minimum_wage_in_China

  csak arra gondoltam ha ott minden olcsóbb mivel helyben van akkor nem lehet gáz magyar szemmel ... de különben fogalmam sincs, viszont afrikánál mindenképp sokkal jobb szerintem (írom a tévedés jogát fenntartva : )

  másik oldalról nézve kína észak-korea szintjén volt a 80as években és onnan jött fel elvileg
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2017.11.19. 17:59:59
 • Tetsuo #8
  Nem nem néz utána, hanem félrefordítja a fejét.
 • ugh #7
  Meg jo, hogy leesett a szarkazmus....
 • zola2000 #6
  A kínai gyárakban ma már egyre normálisabb fizetések vannak (magyar szemmel : ) és "gyerek"munka derült ki nemrég kínában, de az inkább 15 év körüli korosztály volt tanszünetben.

  ez a gyár által megvett nyersanyagról szól. a gyár a legolcsóbb beszállítót választja, annak nem néz utána a menő cég vezérkara hogy a gyárunk beszállítójának beszállítója mit csinál.
 • ugh #5
  Ez hihetetlen, hogy mik vannak.
  En meg voltam gyozodve, hogy xyz azert lehet ilyen nagy es jol meno ceg mert a jol fizerett munkasok es a sok befizetett ado mellet ugy tud novekedni es hatalmas extraprofitot termelni, hogy a befektetok es az igazgato tanacs rendesek es lemondanak a jutalekukrol a ceg javara es a fizetesuket se veszik fel.
  Ez borzaszto...
 • zola2000 #4
  És ez addig lesz így, amíg nem lesznek még náluk is olcsóbb robotok, aztán ... visszatér az a horroréhínség ami a 90es években volt kongóban

  ja nem, szerencsére két kép elég egy éhezőről hogy meginduljanak a nemzetközi segélyszállítmányok.

  félre ne értsetek, nem intézem el legyintéssel hogy "lehetne rosszabb is legalább nem éheznek" összességében a mai helyzet szerintem sem jó, nekik tanulniuk kéne.
 • Tetsuo #3
  Nyílt titok volt eddig is. Álszent világban élünk.
 • Sir Cryalot #2
  LMGTFY:
  demagógia (főnév)
  Népámítás. Nagyhangú, megalapozatlan ígérgetés és az érzelmek, szenvedélyek felelőtlen felszítása a tájékozatlan néptömegek megnyerésére.

  nevetséges hogy 70es évek óta megy ugyanez a hercehurca. Sokat elárul róla mekkora kópék (lásd fentebb) a saját arcukkal plakátolós milliárdos jótevők valójában.
 • bundasjezus #1
  Ezért nem szabad automatikusan hanyattvágni magunkat a gyönyörtől, amikor a nagy cégek "zöldnek" hirdetik magukat. A valóságban kiderül, hogy a "zöld" valójában csak "zöldebbet" jelent és szó sincs "környezetbarát" működésről. Csak a profit létezik. Mivel divat lett zöldnek lenni, így a cégek ebből fognak pénzt csinálni.

  A kirakatba ki van téve a hype-olt termék, körbeugrálja a média, megy a propaganda. A user meg elhiszi: "Megmenekült a bolygó!" és nyomogatja tovább az okostelefonját, beül az elektromos autójába, felteszi a napelemet a tetőre. A kongói gyerekek meg kézzel túrják ki neki a kobaltot.

  Hiába, képmutató világ ez.