Gyurkity Péter

Ismét fúrni fog a Curiosity

Ez azonban kockázatos lépés, ezért még hónapokra vagyunk a mintagyűjtéstől.

A NASA marsjárójánál még tavaly decemberben észleltek egy újabb problémát, aminek köszönhetően a Curiosity az elmúlt hónapokban szinte kizárólag az általa készített fotók kapcsán szerepelt a hírekben. A szakemberek most tesztelték a fúrófejet, de még hónapokra vagyunk a munka folytatásától.

A JPL hivatalos oldalán megjelent közleményben arról írnak, hogy 10 hónapos szünet után került sor az újabb fúrásra, amely azonban ezúttal kizárólag tesztelési célokat szolgált. A problémát az jelenti, hogy a decemberi gondok óta a fúrófejet rögzítő és azt stabilizáló két támaszkodó láb nem használható, ezért a fejet közvetlenül a kiszemelt kőzetre kell helyezni, és a mindössze 5 fokos eltérést engedélyező karra kell alapozni a munkát. Maga a kar szerencsére egy külön szenzorral is bír, amely érzékeli a rá nehezedő nyomást, ezért most a teszt során ezt alkalmazták az esetleges problémák elkerüléséhez.

Az első próba a jelek szerint jól sikerült, különösebb fennakadásra ugyanis nem került sor. A szakemberek nagyon óvatosan és lassan haladnak csak előre, ugyanis szeretnék elkerülni a komolyabb malőrt, amely akár a fúrófej megakadását és a kőzetbe való szorulását is eredményezheti, tehát még több hónapnyi munkát vetítenek előre az újabb megfigyelés elvégzéséig. A Curiosity egyébként 2013 óta összesen 15 alkalommal fúrta meg a Mars talaját, a mintákat ezután saját konténerében és saját műszereivel vizsgálta meg, a támaszkodó lábak nélkül azonban minden egyes próba nagyon kockázatos.

Az eredeti problémát valószínűleg a mechanizmusba került piszok okozta, az azonban még nem világos az illetékesek előtt, hogy ezt még a Földről vitte magával a marsjáró, avagy ott, a helyszínen gyűjtötte azt be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!