Gyurkity Péter

Meglepetést okozott a Jupiter közeli megfigyelése

Fokozatosan értékelik ki az adatokat, a kutatók több meglepetés is érte.

A Juno űrszonda május közepén végezte el sorrendben ötödik tudományos jellegű közeli megfigyelését, bár a megközelítés során felmerült problémák miatt erre a tervezettnél jóval ritkábban kerül csak sor. A tavalyi első átrepülés adatait közben kiértékelték, ezeket most tették közzé a NASA szakemberei.

A napokban több tanulmány is megjelent a különböző tudományos szaklapokban, a NASA oldalán pedig egy hivatalos közlemény bukkant fel, amelyben végigfutnak a fontosabb fejleményeken. Ebből megtudhatjuk, hogy a tavaly nyáron elvégzett első átrepülés (amelynek során a Juno mindössze 4200 kilométerre volt a gázóriástól) rendkívül hasznosnak és eredményesnek bizonyult, hiszen itt több izgalmas részletet figyeltek meg.

Egyrészt kiderült, hogy a bolygó északi-sarki régiójában jóval nagyobb a káosz, mint azt várták, itt hatalmas ovális ciklonok pettyezik a régiót, amelyek egyenként akár 1400 kilométeres területet is lefedhetnek. A légkör tehát alaposan eltér attól, amit a Szaturnusz esetében láttunk, de hasonló a helyzet a belső mag tekintetében is, amely a nehezebb elemeket tartalmazó kisebb „labda” helyett egy jóval nagyobb, szerteágazóbb, a bolygó többi részétől nem igazán elkülönülő területet jelent.


A Jupiter déli sarka 52 ezer kilométer távolságból

A légkör alsóbb rétegeiből ammónia áramlik felfelé, felhőket formálva, majd pedig létrehozva az egyenlítői régióban látható hatalmas időjárási rendszereket – némiképp hasonlóan a Földhöz, azonban itt jóval nagyobb cellákról beszélhetünk, a csapadékot jelentő ammóniakristályok pedig jóval gyorsabban párolognak el. Az aurórák felfelé áramlanak, a sarkoktól a világűr irányába, ami számunkra a „rossz” irányt jelenti, hiszen a Föld esetében jóval több elektron mozog az ellenkező irányba – ezzel egy újabb korábbi feltevés dőlt meg. A bolygó mágneses mezeje eközben kétszer erősebbnek bizonyult a vártnál (a Földhöz képest tehát 10-szeres az eltérés), itt pedig a további megfigyelés révén akár az ezt létrehozó dinamót is megpillanthatjuk majd, ami a Föld esetében azért lehetetlen, mert ez mélyen a szilárd felszín alatt van.

A Juno még legalább egy évig folytatja a helyszíni munkát, itt a NASA várhatóan további érdekességekről számol majd be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jovokutato #4
    Azért az érdekes,hogy hamarabb lehet tudományos hírekről tudomást szerezni más portálokon,mint itt..
    http://www.origo.hu/tudomany/20170601-a-ligo-harmadszor-is-eszlelt-gravitacios-hullamokat.html
    http://index.hu/tudomany/2017/06/01/gravitacios_hullam_harmadik_ligo_fekete_lyuk/
    egy másik,de szintén új múszerreől szóló cikk:
    http://hvg.hu/tudomany/20170522_sotet_anyag_kutatasa_xenon1t
  • xyl #3
    Még szép, hogy a földi elnevezéseket használják. Miért is kellene másként nevezni egy másik bolygó forgástengelyének a bolygóval való metszéspontjait, mint északi és déli sark?
    Az más kérdés, hogy pl. az simán lehetséges, hogy valamelyik bolygónál a mágneses pólusok pont fordítva vannak, mint a Földön.
    Amúgy pedig a Mars egy "napját", ami majdnem 24 óra (pontosabban 24 óra, 39 perc, 35,2 másodperc) sol-nak nevezik, pont a keveredés elkerülése miatt. Durván számolva napi 40 perccel hosszabb a sol, mint egy földi nap.
  • Nikolaosz #2
    He? Megártott a meleg? :D
  • NAGYmenET #1
    A Jupiter déli sarka 52 ezer kilométer távolságból.

    Ez csak az ember által megállapított s elnevezett megállapítás/ hit . Valakik úgy gondolják , hogy az ott a déli sarok :-D Az emberiség a földi álláspontokat elnevezéseket elfogadták s e szerint okosítanak ... nem véletlen állt meg a modern fejlődés / találmányok .