Gyurkity Péter

4 dollárba kerül az olcsó indiai telefon

A cég megtörte a hallgatást, június végétől szállítják az első példányokat.

Az indiai Ringing Bells cég még az év elején jelentette be, hogy saját olcsó megoldással készülnek, amely mindössze 4 dolláros áron jelenne meg a piacon, mégpedig azzal a céllal, hogy kielégítsék a vidéki, elmaradottabb régiókban élő felhasználók igényeit. Erre most valóban sor kerül, az ígéreteket sikerült betartani.

Egy friss interjú szerint a cég mától szállítja le az előzetesen megrendelt példányokat, emellett azonban megismerhetjük a fontosabb hardveres részleteket is. A Freedom 251 névre keresztelt okostelefon eszerint egy kereken 4 hüvelykes kijelzőt kapott (amelyet mostanában egyre többen hiányolnak, mivel egyre inkább az ennél nagyobb példányok hódítják meg a globális piacot), ehhez pedig egy 1,3 GHz-es órajelen futó négymagos chip, 1 GB memória, valamint egy 8 GB-os tároló csatlakozik.


A képkészítésért egy 3,2 megapixeles hátoldali kamera, valamint annak 0,3 megapixeles előlapi társa felel, ezek valószínűleg szintén kielégítik majd az alapvető igényeket, míg az üzemidőt egy 1800 mAh-s akkumulátor hivatott biztosítani - tekintettel a kisebb méretre, valamint a szerény hardverre, ez jó eséllyel szintén elegendő lesz. A cég az eredeti bejelentéssel sok kritikát váltott ki, az indiai iparági szövetség például az illetékes minisztérium segítségével igyekezett kideríteni, hogy miként tudnák betartani a beígért 4 dolláros árat, ezt azonban egy hosszabb csendes periódus követte, amelyet csak most, a hivatalos megjelenéssel törtek meg.

A képhez hozzátartozik, hogy a gyártó majdnem 2 dollárt bukik majd minden egyes példányon, a darabszám felfuttatásával ezt azonban kiküszöbölhetik - erre nyilván csak akkor kerülne sor, ha valóban óriási érdeklődés mutatkozik majd a megoldás iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #18
    A processzor meg a ram alapján ez már majdnem egy iphone. :D
  • hungi #17
    Mindenki nyugodjon le, indiai szakértők szerint kb 25-28 usd a gyártási költség. Ez kb olyan projekt állami támogatással mint a sulinet vagy mint nemrég a laptoposztás.
  • BladeW #16
    Telerakják backdooral, kémprogrammokkal, és az adataiddal kereskednek. Mint a kínaiak. Bár a 4 dodó még így is durva.
  • gombabácsi #15
    pár dolcsiból tuti nem lehet ilyen telefont csinálni, bármennyit is rendelnek meg

    szerintem kimaradt pár infó a cikkből, pl lehet, hogy kötelezően reklám van benne
  • Cat #14
    Indiában él másfél milliárd ember. Ha leadnak tizmilliós rendelést, nyilván más az ár.
  • Cat #13
    Azért a top telefonokon van mit, nem véletlenül csapnak hatalmas győzelmi jelentéseket minden egyes tizedmilliméteres vastagságcsökkentésnél. Csak az LG-nél látsz görbe kijelzőt (pl. G4), csak a Samsungnál oldalt lekerekítettet (edge), csak a Huaweinél hátlapra helyezett ujjlenyomatolvasót, stb.

    Középkategóriánál és lejjebb egyetértek, hogy nagyrészt összeszerelési munka, itt a szoftverben próbálnak hozzáadott értéket csempészni a készülékekbe a gyártók. (TouchWiz, Sense, stb.)
  • tom_pika #12
    értem én, de egy akkut se lehet ennyiért beszerezni, vagy egy kijelző panelt, vagy 1GB memóriát...
    azt se hiszem, hogy egy 8 mpixeles kamera kijön 30 centből, mert több nem marad rá ebből az árból...
  • VolJin #11
    Őszintén mi a faszomat kell fejleszteni egy iphone vagy galaxyS telefonon?
    Össze kell buherálni a mások által gyártott alkatrészeket. Egyszerű legózás a fejlesztés.
  • VolJin #10
    Nem tudom ki szedett már szét okostelefont, de egy kijelzőpanelből, egy akkumulátorból, egy öngyújtó méretű NYÁK-ból áll összesen.
    Kb, mint a 80-as évek kvarcjátéka.
  • Cat #9
    Nincs fejlesztési költség, több éves technológia, olcsó indiai munkások által összerakott műanyag izé.