Gyurkity Péter

Újabb negatív rekord az Északi-sark jegénél 

Ismét csökkent a jéggel borított terület kiterjedése, ami követi az eddigi trendet.

A NASA közzétette pontos adatait az Északi-sark jégtakarójának idei legnagyobb kiterjedéséről, amelyet szokás szerint a február és április közötti időszakban mérnek. Ezúttal is csökkenést mutattak ki, ami azonban nem feltétlenül előlegezi meg a nyári negatív rekordot.

A jéggel fedett terület kiterjedése ezúttal március 24-én érte el tetőpontját, mégpedig 14,52 millió négyzetkilométerben, ami picit alatta marad a tavalyi év hasonló adatának (ez akkor 14,54 millió négyzetkilométer volt). Ez egyben a műholdas megfigyelés 1979-es kezdete óta rögzített legkisebb szám, de ehhez rögtön hozzáteszik, hogy a 13 legkisebb adat az utóbbi 13 évből származik, ami nem sok kételyt hagy a trend létezésével és annak alakulásával kapcsolatban. A csökkenés a december és február közötti időszakban megfigyelt rekordmagas hőmérsékletek egyértelmű eredménye, ez azonban több részre bontható.


Itt ugyanis nem pusztán a levegő hőmérsékletéről van szó, bár ez szintén több fokkal meghaladta az ilyenkor szokásos szintet. Az északi féltekén megfigyelt légmozgások is kedvezőtlen hatást gyakoroltak a trendre, ezek jóval melegebb levegőt hoztak magukkal a délebbre eső régiókból, a legfontosabb tényező azonban az óceán melegedése, amely megakadályozza a vékonyabb jégréteg déli irányú terjeszkedését. 1979 óta Texas állam területének kétszerese tűnt itt el, a télen megfigyelt negatív rekord azonban nem jelenti automatikusan a nyári trend folytatódását.

A nyári legkisebb kiterjedés egyébként fontosabb, hiszen ekkor van nagyobb szükség a beérkező napfény visszaverésére - a jeget visszaszorító óceán ehelyett elnyeli a hőt, majd pedig tovább melegíti a nála némileg hűvösebb levegőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • petrov144 #9
    http://www.iflscience.com/environment/this-temperature-timeline-of-earth-shows-exactly-how-nonsensical-climatechange-deniers-really-are/

    A vége a vége... lehet itt trendekről beszélni, meg tudjuk nyilván, hogy jégkorszakok és melegebb időszakok váltogatják egymást. De egyértelmű az emberi beavatkozás hatása.
  • duke #8
    Nyilvanvaloan a grinpisz megy oda, felolvasztani a jeget, hogy aztan aljas modon mindenfele felmelegedessel vadolhassa az emberiseg joleteert kuzdo olajipart.

    Utoljára szerkesztette: duke, 2016.04.05. 01:45:04
  • Tetsuo #7
    Hát, tudmányos cikk még nem volt linkelve, abból tényleg jobb lenne kiindulni. ;-)
  • Ender Wiggin #6
    Igen, a déli, amiatt van a legnagyobb hisztéria. Nem kell meggyőzni senkit, nem annak kéne a célnak lenni. Ez nem pro vagy kontra globális felmelegedés, ezek csak mérések, mindenki másként interpretálja. És mindkét oldal (már, ha vannak oldalak) igyekszik ebből kihozni a legtöbbet. Ennyi.

    Amúgy az északi jégről ugyanígy rengeteg tudmányos cikk van, konklúzió nélkül, csak grafikonok, és azok magyarázata. Csak keresni kell.
  • Tetsuo #5
    Még a Délire nézve sem meggyőző. Olvastad a cikkeket?
  • ostoros #4
    Ja, csak az az Antarktisz, ugye, nem az északi sark.
  • Ender Wiggin #3
    https://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2015/11/05/a-controversial-nasa-study-says-antarctica-is-gaining-ice-heres-why-you-should-stay-skeptical/?postshare=2541446754571422

    http://www.theguardian.com/environment/2014/nov/24/antarctic-ice-thicker-survey-finds

    De van még egy csomó, csak keresni kell.
    Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2016.04.03. 19:27:37
  • Tetsuo #2
    Linket?
  • Ender Wiggin #1
    Érdekes, sok tanulmány szerint a keleti területek jege vastagodik meg a vízben lévő jég mennyisége is növekszik, ezek eredője (beleszámolva az olvadást) pozitív, vagyis nagyobb a jégtömeg, mint volt.