Berta Sándor

Vita a Wikipédia támogatásáról

Érthetetlen, hogy az online lexikon működtetői miért kérnek adományokat, ha nincsenek rájuk szorulva.

Pete Forsyth, a Wikipédia amerikai tanácsadója kifogásolta, hogy a platform ismét támogatásokat kér az emberektől. A cél az, hogy decemberben 25 millió dollárt sikerüljön összegyűjteni, azonban a szervezet egyáltalán nincs rászorulva további pénzösszegekre. A kampány Forsyth szerint meglehetősen dühíti a közösséget.

A támogatások többsége 20 dollár körüli. Az amerikai Wikimedia Alapítvány jelenleg 78 millió dollárral rendelkezik, amely a tavalyi évhez képest 24 millió dolláros növekedést jelent. 2008-ban a szervezet még kevesebb, mint 10 millió dollárral rendelkezett. Forsyth úgy vélte, hogy éppen ezért a felhasználók úgy érezhetik, hogy becsapják őket. Beszámolt egy támogatóról, aki teljesen kiakadt, amikor meghallotta, hogy mennyi pénze van a Wikimedia Alapítványnak és azt fontolgatta, hogy visszaköveteli az általa befizetett pénzt.

Sajnos a közösség kritikáját a Wikimedia csapata nem veszi eléggé komolyan, holott Forsyth szerint az önkéntesek jelentik a Wikipédia szívét és lelkét. Az önkéntes munkájukkal és a több mint 35 millió elérhető bejegyzéssel értéket teremtenek. Pedig egy kampány ritka alkalmat kínálna arra, hogy közvetlenül a felhasználókat szólítsa meg a Wikipédia, ráadásul világossá lehetne tenni az értékeket és elmagyarázható lenne, hogy a csapat miért dolgozik. De a mostani bannerek nem tükrözik ezeket az értékeket, ehelyett egyre nagyobb szakadék van az önkéntesek és a Wikimedia Alapítvány céljai között.

A szervezet arra hivatkozik, hogy a későbbi nehéz helyzetekre igyekszik felkészülni, továbbá lehetnek előre nem látható költségek. A német Wikimedia egyesületnek az idén 8,6 millió eurót kellene összegyűjtenie, az összeg egyharmada maradna az európai uniós államban, a többit az amerikai szervezet kapja, amely többek között a szervereket működteti. Németországban 2011-ben a kampánycél még 3,9 millió euró, míg tavaly 7,8 millió euró volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Palinko #4
    ott azért durva nagy szerverpark kell sztem, mert sok adatot megőriznek. wikin meg oké, hogy tonnányi szöveg, meg kép, meg már hangfájlt is láttam, de ezek még mindig kevesebbek mint a webarchiven található dolgok.

    a wikit meg nem értem, miért nem támogat valami kutatást, vagy fejlettebb kereső algoritmusra, talán ami MI-t használna és digitális asszisztensként segítene megtalálni a fontos cikket, nem ódivatú szóegyezés alapján keresne stb. erre el lehetne költeni egy rakás pénzt és máris értenék az adakozók
  • jkedzs #3
    kurva nagy pénzek vannak a másoktól kunyerálásban.
    lásd kickstarter

    és hát az is feltűnően szánalmas, hogy azok, akik kapják a pénzt és azok, akin átmegy (paypal), amerikai cégek...

    valami itt nincs rendben.
    Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2015.12.17. 16:17:37
  • kjhun #2
    Vajon, ugyanez lehet a web.archive.org-al is?? Ott, is kunyerálnak.
  • Tetsuo #1
    Azért fizetnék, ha a fősodratú álliberális cenzúrát eltörölnék végre a Wikiről.