MTI

Kína véget vet az egykepolitikának

Kínában véget vetnek az egykepolitikának, a Kínai Kommunista Párt (KKP) Központi Bizottsága úgy döntött, hogy a korábbi szabályok enyhítésének folyamatában mindenkinek engedélyezni fogják a két gyermek vállalásának lehetőségét.

Az ország legmagasabb szintű döntéshozó szervének négynapos plenáris ülésén hozott döntés hatályba lépéséhez a törvényhozás jóváhagyására lesz szükség. A parlament legközelebb jövő tavasszal ül össze. A központi bizottság közleménye szerint a határozat célja a demográfiai folyamatok egyensúlyba hozása. Az elmúlt évtizedek születésszabályozási gyakorlata következtében ugyanis a kínai népesség gyors ütemben öregszik, a hagyományosan fiúgyermeket előnyben részesítő társadalomban pedig vészesen felborult a nemek aránya.

Az 1970-es évek végén bevezetett, általában egy gyermeket engedélyező politikán több ízben apró korrekciókat hajtottak végre, míg legutóbb mindazon házaspároknak engedélyezték a két gyermek vállalását, akik közül legalább az egyik egyke.

Mivel az elmúlt években bevezetett kedvezmények ellenére a szakértők továbbra is kritikusnak látják az ország demográfiai kilátásait, a korlátozások feloldását korábban több alkalommal is kezdeményezték szakmai szervezetek, illetve területi kormányzatok. Az illetékes állami felügyelet azonban rendszeresen azt válaszolta, hogy a családtervezést még hosszú ideig keretek között kívánják tartani. A mostani döntés is csupán a két gyermek (és nem több) vállalását teszi lehetővé.

A kínai demográfusok azt állítják, hogy ha nem vezetik be az egykepolitikát, akkor 2011-ig 400 millióval több gyermek született volna, a világ népessége pedig 2011 októbere helyett már 2006-ban elérte volna a hétmilliárdot. Ezen túl a környezet túlzott megterhelésének elkerülését is az érvek közé szokták sorolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #12
    Ezek szerint az USA nem létező állam lenne...?
  • gforce9 #11
    Finnország és Norvégia is, de utóbbit így fejből nem tudom biztosra. Mindenesetre amit állítottam az igaz. A fejlett nyugati társadalmak családmodelljét vagy támogatja a társadalom kellőképp, vagy nem. Ott támogatják, nem csak anyagilag, hanem pl a gyes-gyed kezelésében is. Lényegében nem éri hátrány szülöket, egyformán kell szerepet vállalniuk mert a törvények úgy szólnak. Nem rekeszti ki őket a későbbi munkavállalásból, stb. Így a gyerekvállalási kedv megugrik. A másik végletnél meg teszemfel mondjuk feketeafrikában, ott meg azért sok a születendő gyerek mert egyrészt nincs semmiféle támogatás az öregeknek a nagy család nagyobb biztonságot jelent öregkorra a sok utód, másrészt meg, ha 1 gyereküknek sikerül kitörnie az már bevétel a családnak. Az átlag nyugati társadalmak nem ismerték még fel kellően azt, hogy a gyerekvállalás nem attól függ, hogy mennyire propagálja az állami vízfej, hanem az összes körülményt úgy kell alakítani, hogy minél több embernek legyen kedve hozzá.
  • Cat #10
    Hm, igazad van, találtál egyet. De mondjuk ők is elképesztő családtámogatási rendszerrel érik ezt el, pl. apukák is otthonmaradhatnak és irtó gazdag országról van szó.

    Van még? Mert ez így inkább csak kivétel.
  • gforce9 #9
    Ja akkor pl svédország népessége nem növekszik, mert te azt mondod hogy ilyen nincs :) Oké.
  • Cat #8
    "Vannak fejlett országok is ahol nő a népesség."
    Nincsenek!

    A fejlett országok közül egyedül Franciaország áll közel a 2,1-es reprodukciós rátához (ennyi kell az önfenntartáshoz), senki más, de náluk is speciális okok vannak, pl. nagy a részesedése a közelmúlt betelepülőinek, baromi erős a szociális háló és nagyon-nagyon sok pénzt fordítanak családpolitikára. De az erős szakszervezetek hátrányt is jelentenek csomó szempontból, emiatt nem versenyképes sok francia cég.
  • mrzed001 #7
    Szerintem rég néztél a térképre és a születési adatokra. NyEu-ban is kizárólag a betelepülők miatt van szaporulat, az őslakosoknál 1,5 alatt az arány.
  • gforce9 #6
    Abszolúte nincs így. Vannak kutatások, de azok azt támasztják alá, hogy ott nagyobb a "szaporulat" Ahol a születő utódok nem érintik hátrányosan a szülőket, sőt a nagyobb család előnyt jelent. Vannak fejlett országok is ahol nő a népesség. Ott ösztönző a politikai és gazdasági berendezkedés erre. Semmi köze az intelligenciához. A fejletlenebb országokban, ahol az öregek kb arra számíthatnak, hogy a fiúk majd dolgoznak (vagy épp lopnak) és eltartják őket öregkorukra meg főleg igaz. De ennek semmi köze az intelligenciához.
  • Amergin #5
    Vajon nekik miért nem jut eszükbe "menekültekkel" megoldani a demográfiai problémákat? Ott nem szép az idegen, meg a multikulti, csak ájróupába szép? 100 millió cigány (akarom mondani indiai) biztosan már ma átköltözne nem beszélve a régió többi országának lakosságáról.
    Nyilvánvalóan nem hülyék a vezetőik, hogy ezt megtegyék. Az egész agyrémet csak azért hozom fel, hogy lássuk: így néz ki kívülről az amit Európa csinál.
    Ja és nem csak a kínaiak ilyen "mocskos idegengyűlölő rasszisták", hanem Japán is az.
    Az elöregedő társadalom problémáit a robotika fejlesztésével akarják megoldani! Nem akarnak 1 db "menekültet" sem befogadni!!
    Milyen mucsaji egy kretén banda már, nem?
  • zola2000 #4
    Pont hogy abból lesz baj, ha elöregszik a társadalom ... ami így is be fog következni, kínában a legtöbben akkor sem vállalnának egy gyereknél többet ha lehetne, sőt egyre többen nem is akarnak (kb pont mint itt)
  • mrzed001 #3
    Mindig a magasabb intelligenciájú rétegeknél, népeknél figyelhető meg a népesség csökkenése, míg a "visszamaradottabb" népeknél pedig a túlszaporodás.
    Ahogy az egyik filmben vicceltek is vele, a hülyék túlszaporodják az okosokat, és átveszik a hatalmat.
    Ez van, ha Einstein meg Stephen Hawking szavazata pont annyit ér, mint Lákátus Rikárdóé.

    Utoljára szerkesztette: mrzed001, 2015.10.30. 18:06:16