12
 • molnibalage83
  #12
  Ezek szerint az USA nem létező állam lenne...?
 • gforce9
  #11
  Finnország és Norvégia is, de utóbbit így fejből nem tudom biztosra. Mindenesetre amit állítottam az igaz. A fejlett nyugati társadalmak családmodelljét vagy támogatja a társadalom kellőképp, vagy nem. Ott támogatják, nem csak anyagilag, hanem pl a gyes-gyed kezelésében is. Lényegében nem éri hátrány szülöket, egyformán kell szerepet vállalniuk mert a törvények úgy szólnak. Nem rekeszti ki őket a későbbi munkavállalásból, stb. Így a gyerekvállalási kedv megugrik. A másik végletnél meg teszemfel mondjuk feketeafrikában, ott meg azért sok a születendő gyerek mert egyrészt nincs semmiféle támogatás az öregeknek a nagy család nagyobb biztonságot jelent öregkorra a sok utód, másrészt meg, ha 1 gyereküknek sikerül kitörnie az már bevétel a családnak. Az átlag nyugati társadalmak nem ismerték még fel kellően azt, hogy a gyerekvállalás nem attól függ, hogy mennyire propagálja az állami vízfej, hanem az összes körülményt úgy kell alakítani, hogy minél több embernek legyen kedve hozzá.
 • Cat #10
  Hm, igazad van, találtál egyet. De mondjuk ők is elképesztő családtámogatási rendszerrel érik ezt el, pl. apukák is otthonmaradhatnak és irtó gazdag országról van szó.

  Van még? Mert ez így inkább csak kivétel.
 • gforce9
  #9
  Ja akkor pl svédország népessége nem növekszik, mert te azt mondod hogy ilyen nincs :) Oké.
 • Cat #8
  "Vannak fejlett országok is ahol nő a népesség."
  Nincsenek!

  A fejlett országok közül egyedül Franciaország áll közel a 2,1-es reprodukciós rátához (ennyi kell az önfenntartáshoz), senki más, de náluk is speciális okok vannak, pl. nagy a részesedése a közelmúlt betelepülőinek, baromi erős a szociális háló és nagyon-nagyon sok pénzt fordítanak családpolitikára. De az erős szakszervezetek hátrányt is jelentenek csomó szempontból, emiatt nem versenyképes sok francia cég.
 • mrzed001
  #7
  Szerintem rég néztél a térképre és a születési adatokra. NyEu-ban is kizárólag a betelepülők miatt van szaporulat, az őslakosoknál 1,5 alatt az arány.
 • gforce9
  #6
  Abszolúte nincs így. Vannak kutatások, de azok azt támasztják alá, hogy ott nagyobb a "szaporulat" Ahol a születő utódok nem érintik hátrányosan a szülőket, sőt a nagyobb család előnyt jelent. Vannak fejlett országok is ahol nő a népesség. Ott ösztönző a politikai és gazdasági berendezkedés erre. Semmi köze az intelligenciához. A fejletlenebb országokban, ahol az öregek kb arra számíthatnak, hogy a fiúk majd dolgoznak (vagy épp lopnak) és eltartják őket öregkorukra meg főleg igaz. De ennek semmi köze az intelligenciához.
 • Amergin
  #5
  Vajon nekik miért nem jut eszükbe "menekültekkel" megoldani a demográfiai problémákat? Ott nem szép az idegen, meg a multikulti, csak ájróupába szép? 100 millió cigány (akarom mondani indiai) biztosan már ma átköltözne nem beszélve a régió többi országának lakosságáról.
  Nyilvánvalóan nem hülyék a vezetőik, hogy ezt megtegyék. Az egész agyrémet csak azért hozom fel, hogy lássuk: így néz ki kívülről az amit Európa csinál.
  Ja és nem csak a kínaiak ilyen "mocskos idegengyűlölő rasszisták", hanem Japán is az.
  Az elöregedő társadalom problémáit a robotika fejlesztésével akarják megoldani! Nem akarnak 1 db "menekültet" sem befogadni!!
  Milyen mucsaji egy kretén banda már, nem?
 • zola2000
  #4
  Pont hogy abból lesz baj, ha elöregszik a társadalom ... ami így is be fog következni, kínában a legtöbben akkor sem vállalnának egy gyereknél többet ha lehetne, sőt egyre többen nem is akarnak (kb pont mint itt)
 • mrzed001
  #3
  Mindig a magasabb intelligenciájú rétegeknél, népeknél figyelhető meg a népesség csökkenése, míg a "visszamaradottabb" népeknél pedig a túlszaporodás.
  Ahogy az egyik filmben vicceltek is vele, a hülyék túlszaporodják az okosokat, és átveszik a hatalmat.
  Ez van, ha Einstein meg Stephen Hawking szavazata pont annyit ér, mint Lákátus Rikárdóé.

  Utoljára szerkesztette: mrzed001, 2015.10.30. 18:06:16
 • Ragnaar
  #2
  Van ahol meg a népességcsökkenés a probléma. Nem lehet minden jó.
 • Akva
  #1
  Ebből baj lesz! Inkább ki kellett volna terjeszteni az egyke politikát más túl népes országokra is. (A nem túl népesek önként művelik.)