MTI

Bármit megnéz­hetnek a mobilokon a titkos­szolgálatok

Edward Snowden szerint a brit és az amerikai titkosszolgálatok olyan technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével gyakorlatilag teljes ellenőrzésük alá tudják vonni bármely megfigyelt célszemély okostelefonját.

Snowden, az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja az elmúlt években titkos hírszerzési információk hatalmas tömegét szivárogtatta ki főleg a brit és az amerikai sajtónak. A BBC televízió Panorama című közéleti-politikai magazinműsorának adott, Moszkvában felvett, a BBC által hétfőn késő este sugárzott interjúban Snowden elmondta: az NSA és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ olyan technológiával tudja ellenőrizni az okostelefonokat, hogy azok tulajdonosai a megfigyelésből semmit sem észlelnek.

A GCHQ a "Smurf" - Magyarországon Hupikék törpikék néven ismert - törpefigurákról nevezte el az okostelefonok feltörésére használt különböző alkalmazásokat. A Dreamy Smurf nevű eszköz telepítésével például a szolgálat távvezérléssel be és ki tudja kapcsolni a megfigyelt személy telefonját.

A Nosey Smurf egy olyan alkalmazás, amellyel a GCHQ szakértői a telefon mikrofonját külön is be tudják kapcsolni, akkor is, ha a telefon ki van kapcsolva, és mindent hallanak, ami a megfigyelés alá vont célszemély környezetében történik. A Tracker Smurf pedig olyan geolokációs eszköz, amellyel pontosabban meg lehet határozni a telefon tulajdonosának pillanatnyi hollétét, mint az átjátszó állomások hagyományos háromszögelési módszerével - mondta Snowden a BBC-műsorban.


A brit lehallgató szolgálat a megfigyelni kívánt telefonokra ezeket az eszközöket egy olyan SMS-üzenettel juttatja el, amelynek érkezését a tulajdonos észre sem veszi, mivel az üzenet nem jelenik meg a kijelzőn. A GCHQ - amely Snowden szavai szerint az NSA "nagy-britanniai leányvállalata" - ezeknek az eszközöknek a telepítése után látja, hogy a célszemély kit hívott, milyen szöveges üzeneteket küldött, milyen tartalmakat nézett az interneten, hozzáfér a telefon tulajdonosának kapcsolati listájához, és azt is tudja merre járt.

A BBC által megszólaltatott brit és amerikai titkosszolgálati illetékesek egybehangzóan azt mondták, hogy Snowden kiszivárogtatásai hatalmas károkat okoztak, főleg azzal, hogy információval szolgáltak a terroristáknak, a szervezett bűnözésnek és a pedofil bandáknak azokról a módszerekről, amelyekkel egymás közti kommunikációjukat a felderítő szakszolgálatok figyelik. Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese a műsorban kijelentette: Edward Snowden aláásta a terrorellenes szervezetek életvédelmi képességét, mivel kiszivárogtatásai révén a terroristák és a bűnszervezetek könnyebben megtalálják a réseket a szolgálatok működési rendszerein.

Snowden ugyanakkor a BBC-interjúban közölte: csak azt sajnálja, hogy nem állt a nyilvánosság elé már sokkal korábban, és hagyta, hogy a titkos adatgyűjtési gyakorlat gyökeret verjen. Arra a kérdésre, hogy valamilyen vádalku keretében hajlandó lenne-e hazatérni az Egyesült Államokba, Snowden úgy válaszolt, hogy természetesen. Hozzátette, az amerikai hatóságoknak már jelezte hajlandóságát börtönbe vonulni, de eddig csak arra kapott ígéretet, hogy ha hazamegy, nem vetik alá kínvallatásnak. "Kezdetnek ez is valami, de ennél sokkal tovább nem jutottunk" - mondta. Michael Hayden, az NSA és a CIA volt igazgatója a BBC-műsorban azt mondta, hogy szerinte Snowden "Moszkvában fog meghalni".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #15
    Ha Snowden valótlan dolgokat állítana, akkor egyből betámadnák vele, hogy lám! ha ebben füllentett, akkor már semmit sem lehet elhinni neki... mégsem történt ilyen, mert minden igaz, amit állít.
    Később persze lehet, hogy felhasználják az oroszok dezinformálásra, ez nincs kizárva. A hitelvesztése csak úgy nem érné meg nekik sem, ahhoz nagy dolog kell.
    Snowden a legfontosabb dolgot (a cionista irányítást) nem említi, amiről az oroszok is hallgatnak... egyelőre.
    Az ellopott és feldolgozandó anyag mennyisége akkora, hogy egyszerre nem tudták és tudják feltárni.
    A Wikileaks mindig hozott anygaból dolgozik és folyamatosan dolgozzák fel azokat, már - feltehetőleg- az NSA ellenőrzésével.

    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.10.06. 22:41:24
  • FoodLFG #14
    a lényeg az , hogy az amerikai seggnyaláson kívül már más is jön a médiákból / hírekből amióta a gyerek szivárogtatott. hogy éppen milyen kém, kik a támogatói az ebből a szempontból mindegy.

    az már elég, ha az az egyszerű kis véglényeket kimozdítja a saját kis belterjes világukból. talán egy-kettő elkezd gondolkodni is, nem csak mindent kérdés nélkül benyelni.
  • Tarathiel5 #13
    Mivel ha Snowden mond valamit az 100% biztos és igaz, ugye? Biztosan nem hazudik a vendéglátója érdekei alapján, ugye? Ha ennyi konkrétumot tud, miért hagyja évekig tovább leplezetlenül működni a lehallgatásokat, miért nem árul el rögtön mindent ahelyett hogy lassan csepegtetné az információkat? Wikileaks úgyszintén.
  • FoodLFG #12

    Terminal F (2015)
  • matrix222 #11
    Nem egyszer kozbeszoltak nalam is, nem feledve a pimasz megjegyzesuket. Kozonseges bunozok. Vissza elnek hatalmukkal, mert tudjak, hogy eltudjak bujtatni szemelyuket.
  • Macropus Rufus #10
    Túl sok problémát okozott már eddig is. Továbbá: elrettentés céljából. Sztem már az is komoly távol tartásra ösztönöz sok kíváncsit, ami Edward-al és Julian-al történt. Ha az egyik elpatkol, az komoly figyelmeztetés a többire nézve. Ezért.
    Sokxor csak a miheztartás véget ölnek meg valakit. (sőt, sok esetben nem is azt akivel gond van, hanem valamelyik hozzá tartozóját éri valami probléma)
  • superxepi #9
    okos tévé, okos óra, okos teló, már minden okos csak az emberek maradnak buták?!
  • molnibalage83 #8
    És mi értelme lenne most megölteni...? Az égvilágon semmi.
  • Borg18754 #7
    azt eddig is tudtam hogy bármyelyik titkosszolgálat de még a rendőrség is gond nélkül le tudja halgatni bárkinek a telefonját..

    csak azt nem értem hogy ha ki van kapcsolva akkor hogyan? olyankor nem kapcsol le teljesen a processzor, meg egyéb hardware elemek?

    az akksi kivétele gondolom már lehalgathatalanná teszi?!
  • Skylake #6
    Smurt-okról már régóta hallottam, nem új hír ez már.

    Butatelefon-rulez. Lehet próbálni kapcsolgatni, főleg valami elavult technológiát, és főleg, ha az akkut le lehet pattintani a hátuljáról. Aki konspirálni akar, butatelefont használ, vagy még jobb, kocsmában megbeszélni a részleteket.

    Annak idején, még az államszocialista rendszerben volt egy mondat, amit emberek egymás között mondtak. Nagyon lényeges volt alkalmazása, hogy ne b*sztassa őket a Rendszer. Így hangzott: "Nem telefontéma". Javasolt ennek újbóli megfogadása mai korunkban, annak akinek oka van rá, esetleg kiegészítve így "nem email-téma", "nem internet-téma", "nem fórum téma", "nem chat-téma", "nem Facebook téma". Distinkciót kell tenni, és tudatában kell lennie mindenkinek, hogy distinkciókat kell tennie - még ha az is ma a trend az informatikai-mélyhülye többség részéről, hogy minden legyen fent rólad közel realtime a neten.

    Egyébként én nem tartom valószínűleg, hogy ez olyan egyszerűen menne, hogy az NSA-nál dolgozó akárhanyadrangú SIGNIT irodista csak úgy kapcsolgatni tudjon mobiltelefonokat ki és be, adatszerzési célból, távolról, olyan módon, és azokat a funkciókat, ahogy éppen a drága érdeklődése azt kívánja. Szerintem ehhez aktiválni kell a célkészülékeken valamilyen exploit-ot, ami vagy működik, vagy nem, vagy explotálható a készülék, vagy nem.

    De biztos azért jó lehet az Android, a WP, meg az iOS, mert mivel azok egyes szoftver-verziók lényegi komponenseit tekintve egyformák, ahogy mindegyik fejlődik a maga irányában, így azok az exploitok eleve be vannak építve / injektálhatók igény szerint. (Android: ugye milyen szép kétértelmű elnevezés mi?) Na most, teszem azt, egy ősöreg Nokia 3210-nél ez biztos nem áll fent - ott a Gemalto-s féle trükkel próbálkozhat az NSA.

    Ezzel megint oda jutunk: még több és még bonyolultabb informatikai hardverek és szoftverek, még bonyolultabb programkódok, még nehezebb áttekinthetőség, még több lehetséges exploitálási pont, még több alkalmazható exploit, még több lehetőség a titkosszolgálatoknak, illetve azon cégek számára, akik a különböző exploitálási lehetőségeket szállítják mindazon megrendelők számára, akiknek ez fontos. Így megy ez - amit technikailag követni lehet, az követve is lesz. Ez ma a hírszerzés aranykora, és a reneszánsza még csak most jön - az IoT-al, meg a többi, személyi integrálású hardverrel a jövőben.