Berta Sándor

3D-technikával a pusztítás ellen

A szíriai háború árnyékában tudósok megpróbálják megmenteni az utókornak a felbecsülhetetlen értékű kulturális örökséget.

Míg sokan menekülnek a harcok miatt, addig néhány régészcsapat pont ellentétes útvonalat jár be és rendkívül értékes műszaki berendezéseket igyekszik becsempészni a háború sújtotta közel-keleti államba. Ők kreatív megoldásokkal és fejlett technológiákkal harcolnak a több évezredes építmények megőrzéséért. Ez nem mindig sikerül, de a felvételek segíthetnek a későbbi rekonstrukciókban.

Roger Michel, az Oxfordi Digitális Régészeti Intézet Million Image Database nevű projektjének vezetője elmondta, hogy nem akar senkitől sem szemrehányásokat hallani három év múlva, hogy miért nem kezdték el időben megőrizni a kulturális örökségeket. A program keretében több száz 3D-kamerát osztottak szét a helyi aktivisták között, hogy így dokumentálhassák a különböző leleteket. A szíriai kormány ugyan azt állította, hogy az elmúlt években 300 000 műkincset helyezett biztonságba, de bőven akad még megmentendő kulturális érték.

A Million Image Database projektet az UNESCO is támogatja és célja, hogy a környéket olcsó és egyszerűen kezelhető 3D-kamerákkal térképezzék fel. Ezek a készülékek képesek csupán néhány centiméteres felbontási pontosságú felvételeket készíteni. A szervezet Szíria mellett Irak, Jemen, Afganisztán, Törökország, Jordánia és Egyiptom területén működik. 2016-ig összesen 5000 3D-kamerát osztanak szét, a teljes költség 2,5-5 millió euró között lesz. Egy eszköz átlagosan 50 euróba kerül. A kész képek a program honlapjára tölthetők fel és kizárólag tudományos célokra használhatók - ezzel védik az önkéntes segítők személyazonosságát. Michelék együttműködnek egy kínai 3D-nyomtatási céggel, hogy így segítsék elő a már elpusztított épülete és tárgyak helyreállítását.

Egy másik kezdeményezés, az American Schools of Oriental Research (ASOR) projekt. LeeAnn Barnes Gordon menedzser közlése szerint ennek az a lényege, hogy szakemberek és önkéntes segítőik a helyszínen igyekeznek megakadályozni a kulturális javak elpusztítását, például homozsákokkal védik az építményeket. Ő úgy vélte, hogy Szíriában még mindig több az épségben megmaradt, mint az elpusztított építmény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matatom #13
    A másik óriási probléma az EU hazug, liberális irányvonala, amivel idecsábítják nem csak a menekülteket, hanem jószerével mindenkit, aki jobb megélhetést akar, de elsősorban a bűnözőknek kész Kánaán az ID-nélküli "oda megyek, ahova akarok és követelem a jogaimat" státus. Angela Merkel, Claud Juncker stb. politikusokat állítanám pellengérre saját népe előtt...


    Ugye, megmondtam,... a pénz beszél. ;)
  • hungi #12
    "szakemberek és önkéntes segítőik a helyszínen igyekeznek megakadályozni a kulturális javak elpusztítását, például homozsákokkal védik az építményeket. "
    RPG-k és AK-k ellen nagyon hatásos lehet...

    "homozsák" LOL
  • Bazsio #11
    Igazad van, ezt mondom én is. Ha nem támogatnák őket akkor....sokkal jobb volna az élet ott.
  • Tetsuo #10
    Az egész NATO-nak Aszadot kellett volna támogatnia már amikor tudomásuk lett az ISIS szövetségről... persze nem ezt tették, hanem tovább finanszírozták a "felkelőket" és küldték a fegyvereket - egyenesen az ISIS-nek.
    Az USA geopolitikai játszmái miatt menekültek emberek milliói a szír, iraki és líbiai háborúk elől. Többnyire nekik köszönhető ez a humanitárius katasztrófa.
    Bővebben:
    http://sg.hu/forum/uzenet/1390748746/3403

    A másik óriási probléma az EU hazug, liberális irányvonala, amivel idecsábítják nem csak a menekülteket, hanem jószerével mindenkit, aki jobb megélhetést akar, de elsősorban a bűnözőknek kész Kánaán az ID-nélküli "oda megyek, ahova akarok és követelem a jogaimat" státus. Angela Merkel, Claud Juncker stb. politikusokat állítanám pellengérre saját népe előtt...

    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.09.25. 23:48:57
  • PrasCo #9
    Protip: Amikor egy ilyen volumenű, ennyi embert megmozgató történés során egyetlen, jól körülhatárolható csoportra rámutatsz, és közlöd, hogy "ők a hibásak" - nos, olyankor jellemzően elb*szod.
  • Sequoyah #8
    En mostanaban ezt olvasgatom:
    Tortenelem cikkek
    Nem mondom, hogy mindenhol tokeletes, de te biztosan rengeteget fogsz tanulni belole.

    A kovetkezo temakat javaslom:
    Az iszlam kialakulasa
    Az iszlám és az arab terjeszkedés a kozepkorban
    A Bizánci Birodalom története
    Gyarmatositasok kora
    Vilaghaboruk vonatkozo resze
    Kozel kelet tortenete a 20 szazadban es a hideghaboruban
  • Sequoyah #7
    Kinyitnal egy barmilyen tortenelemkonyvet, es elolvasnad mielott elkezd dolni a baromsag a szadon?
    En megtettem a faradtsagot, es nem hulyeseg ismerni mi tortent ott ugy kb az elmult 1500 evben. Talan kevesbe lennenek ilyen korlatolt es szuklatokoru megnyilvanulasaid.
  • Anonymusxx #6
    Nem tudom kik csináltak káoszt, és indítottak háborúkat a közel-keleten, biztos nem a jenkik...
    ja, de.


    Utoljára szerkesztette: Anonymusxx, 2015.09.25. 19:14:21
  • Bazsio #5
    Igaz, de nem tudom ki támogatja a rombolókat....
  • matatom #4
    Hehe, valahogy folyamatosan kimarad, hogy az oroszok meg jelenleg Aszadot támogatják pl. katonailag, anno meg mondjuk Afganisztánban is igen aktívak voltak. Szóval mindig is elöszeretettel vívták meg a közelkeleten a nagyhatalmak csatáikat.
    Az egyik tizenkilenc a másik meg egy híján húsz. Felénk meg mindig arról leng a zászló, aki épp több pénzt nyom a propagandába. Míg a 90-es években és a korai 2000-es években az amerikaiak, úgy jelenleg az oroszok toják a propagandába a zsét.
    Utoljára szerkesztette: matatom, 2015.09.25. 14:55:00