Berta Sándor

2016-tól jönnek az első okosborok

A borászok is profitálnának az eszközök hálózatba kötéséből.

A szőlőtermelők a jövőben az új technológiák, a szenzorok és a Cloud-szolgáltatások segítségével ellenőriznék a területeiket. Az Intel és a MyOmega System Technologies közösen fejlesztették ki a TracoVino nevű rendszert, amely képes mérni a klímaadatokat, így a gazdálkodók pontosan láthatják, hogy a terület egyes részein milyen hőmérsékleti viszonyok vannak. Emellett érzékelhető az is, hogy például mennyire párás a levegő vagy süt erősen a nap, milyenek a talaj pH-értékei és mennyire gazdag tápanyagokban. Ezek az információk mind hozzájárulhatnak a jó minőségű okosborok megjelenéséhez, hiszen megmutatják, hogy mikor optimálisak a feltételek. Az első ilyen termékek 2016-tól jelenhetnek meg a boltok polcain.

Jelenleg a rendszer éles körülmények között való tesztelése zajlik több tucat németországi borász bevonásával. Az alapeszköz neve MyNeXt Generation (MYNXG) és összeköti egymással a több száz szenzorból álló érzékelőhálózatokat, az okostelefonokat, a különböző hálózati elemeket és a Cloud-platformokat. A rendszer napenergia segítségével működik és a kifejlesztett alkalmazásnak köszönhetően akár az okostelefonon is lekérdezhetők a legfontosabb adatok. A teszt első eredményei novemberre és decemberre várhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • superxepi #7
    Minden tárgy, étel és ital okosabb lesz mint az ember aki megalkotta,elkészítette. Itt pl.: az "okos bor" ,majd saját magát palackozza el és csak annak nyílik ki aki tudja a kódot hozzá,mert azért az ilyen okos kütyükhöz kell ám pin kód is.
  • DRFlame #6
    Ez az okos-[minden] már kezd kicsit (nagyon) uncsi lenni.
    Ha valamit el akarnak adni, elétezik az "okos" prefixet, meg valami bullshitet, hogy miért hívják annak és annyi.

    Amúgy nekem az okosTVm okostávirányítóján is okosgombok vannak. A kezemet meg okosszappannal mosom, és okosvízzel. Sima gagyi nekem már nem kell. MZ/X küldte fénypostával a jövőből. Az okosablakom ki is nyílt előtte, hogy ki ne törjön.
  • dyra #5
    Olyan lesz ez is mint a paradicsom ami manapság a nagy áruházakban kapható. Mindegyik egyforma nagy lesz mindegyik egyforma piros lesz, csak épp íze nem lesz és nem lesznek benne tápanyagok.
  • R0GUE #4
    És annál szarabb is....
  • vegicsek #3
    A cím alapján már vízionáltam az italt, ami lecsökkenti a saját alkoholtartalmát, ha már mocsárrészeg a fogyasztó
  • Tetsuo #2
    Minél újabb technológiákat használunk, annál kevesebb a rendes bor.

    https://www.youtube.com/watch?v=hwxkOxURQAo
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.09.26. 12:31:10
  • flashpointer2 #1
    Hát ettől a bor nem lesz okos, max a borászat.