Berta Sándor

IT-biztonsági nagyhatalommá válna Nagy-Britannia

A szigetország a biztonsági szoftverek területén lenne globális piacvezető, öt év alatt 860 millió fonttal támogatnák meg a stratégiát.

Informatikai téren jelenleg az orosz és kínai hackerek jelentik a legnagyobb problémát Nagy-Britannia számára, ezért London egy új kiberstratégiát akar megvalósítani. A programot öt év alatt összesen 860 millió fonttal támogatnák és négy célkitűzése van. Az első és legfontosabb, hogy Nagy-Britannia a cégek számára a világ egyik legbiztonságosabb országává váljon. A második, hogy az államot az eddiginél sokkal jobban megvédjék a hackertámadásokkal szemben, a harmadik pedig egy szabad, élő internet létrehozása, amely támogatja a nyitott társadalmat. Az utolsó cél annak a kibertudásnak és azoknak a kiberképességeknek a felépítése, amelyekre az országnak szüksége van. Nagy-Britannia délnyugati része hosszú távon a világ egyik vezető kiberbiztonsági régiójává válhat.

Kormányzati adatok alapján a brit kiberbiztonsági szektor értéke tavaly 17,6 milliárd font volt, ami 70 százalékos növekedésnek felel meg 2013-hoz képest. Az ágazat több mint 100 000 embernek adott munkát és az exportot is jelentős mértékben tudta növelni.

Carsten Maple, a Warwick Egyetem professzora közölte, hogy az amerikaival összehasonlítva a brit IT-biztonsági ipar kicsinek számít. A tengerentúliak jóval nagyobb kedvvel és kockázatokat is vállalva tevékenykednek ezen a területen. Mindezt megerősítette Malcolm Marshall, a KPMG információbiztonsági üzletágának vezetője is, aki rámutatott, hogy az egyesült államokbeli a legnagyobb internetbiztonsági piac, amely kereken ötször nagyobb a britnél és hétszer nagyobb a németnél. Maple szerint ideje végre megtanulni, hogy a biztonság sok pénzbe és időbe kerül. Egyre több eszköz tud csatlakozni a világhálóhoz, ezért egyre kifinomultabb védelmi megoldásokra van szükség. Mindez egyaránt igaz a számítógépek, a táblagépek, a nyomtatók és más készülékek esetében.

A brit fővárosban néhány hónapja létezik a CyLon, amely Európa első kiberbiztonsági startupokhoz létrehozott inkubátora. Jonathan Luff társalapító szerint Nagy-Britannia ebben a szektorban hosszú távon piacvezető lehetne, de ehhez az kell, hogy a kisebb vállalkozások is innovatívak legyenek. Az inkubátorprogramot többször is meghirdetik, mindig 14 héten át tart és 8 startupot vonnak be a munkába.

Az egyik ilyen a Darktrace, mely a cégek és az ipari létesítmények számára egy olyan megoldást fejlesztett ki, amely az immunrendszerre hasonlít és amely öntanuló matematikai algoritmusokkal dolgozik. Dave Palmer egykori titkosszolgálati munkatársat, a Darktrace kiberbiztonsági cég 36 éves alapítóját mindig is lenyűgözte az emberi immunrendszer, amelyet követendő példának tekint. Képes mintákat felismerni és felderíteni a gyenge pontokat, így a külső támadónak egy egészséges ember esetében szinte nincs esélye.

Az általuk megalkotott megoldás felismeri, hogy egy hálózat tagjai, például egy vállalat munkatársai miként viselkednek normális esetben és mi történik akkor, ha egyszer másként kezdenek viselkedni. A rendszert egy óra alatt lehet feltelepíteni és egy olyan eszközben szállítják, amely integrálható a céges infrastruktúrába, így elemezheti a számítógépek, a mobiltelefonok és a nyomtatók működését. Alig négy hét után a Darktrace Immune System képes arra, hogy felismerje és jelentése a szokatlan eseteket, például a nagyobb adatmennyiségek letöltését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SupraMKIII #3
    Ezt az ellentmondásos értelmetlen zagyvaságot!

    Mitől érzik a cégek magukat biztonságban? Kapnak ingyen állami tűzfalat? :-) Nohiszen!!!! :-) Erre még a kinaiak is elismerően bólintanának :-)

    Vagy a határon megkérdeznék minden ázsiai és orosz származásút, hogy "ön hacker?"
  • mrzed001 #2
    "Az első és legfontosabb, hogy Nagy-Britannia a cégek számára a világ egyik legbiztonságosabb országává váljon."

    Igaz a cégvezetőt, meg gyermekeit a buszon, iskolában, szórakozóhelyen rendszeresen megkéselik (halálosan), de istenem, legalább a cégek biztonságba érezzék magukat.

    Jómúltkorában annyi késelés volt, hogy gyerekeknek késelés ellen védő pólót dobott piacra egy cég ... majd vonhatta vissza, mert a liberósok szerint ez félelmet kelt az emberekben.
    Az nem, ha megkéselik, de az igen, ha olyan ruhát visel amivel túlélné.
    Agyamentek azok is.
  • Tetsuo #1
    Nagy-Britannia a kémkedés (és a képmutatás) fellegvára.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.08.12. 12:28:40