Berta Sándor

Búcsút int a Google a klasszikus CAPTCHA-knak

A jövőben a felhasználóknak nem kell majd a rejtett szövegeket felderíteniük.

Vinay Shet, a webes konszern reCAPTCHA-kért felelős termékmenedzsere blogbejegyzésében bejelentette, hogy a reCAPTCHA szolgáltatásban a felhasználóknak egyetlen kattintás elegendő lesz a megfelelő azonosításhoz, és azt figyelik, ezt a kattintást hogyan hajtjuk végre. Mindez azt jelenti, hogy a társaság búcsút int a klasszikus CAPTCHA-k (Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart) alkalmazásának.

A CAPTCHA-k jelenleg meglehetősen elterjedt biztonsági megoldásnak számítanak, a feladatuk annak kiderítése, hogy a vonal másik végén tényleg egy ember ül-e vagy csak egy program. A legelterjedtebb változatnál egy képen szereplő betűket kell megerősítésként begépelni. A jövőben az azonosítás teljes mértékben a háttérben történik majd. Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy a használt algoritmus milyen szempontok és információk figyelembe vételével hozza meg a döntést.


Ha a "nem vagyok robot" négyzetbe kattintás nem elég, jön az eddigi módszer

Az új megoldás ellenére sem lehet arra számítani,hogy a hagyományos CAPTCHA-k egyhamar eltűnnének a világhálóról, amennyiben ugyanis a kezdeti időszakban a mechanizmus nem lesz elég biztonságos, a Google újra elő fogja venni a klasszikus CAPTCHA-kat. Az új megoldást már integrálták a WordPress és a Humble Bundle rendszerébe. Az első tapasztalatok alapján az esetek 60, illetve 80 százalékában biztonságosnak bizonyult a reCAPTCHA.

Tavaly októberben vált ismertté, hogy a CAPTCHA-kódok 90 százalékát megfejtette egy új algoritmus, majd augusztusban kiderült, hogy amerikai szakemberek játékok segítségével próbálják meg védetté tenni a botokat kiszűrő biztonsági kódokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Major #3
    Biztos azért, mert érzékelte a rendszer, hogy nem tudnád megfejteni a vizuális feladványt.
  • TokraFan #2
    Nem lenne baj, ha végre kitalálnának valamit, mert a tököm ki van ettől a Captcha hülyeségtől. Nem ritka, hogy 5-8 új képet kell kérjek, mert olyan szinten el van torzítva a kép, hogy azt még jó szemmel is lehetetlen kibogarászni.
    Megjegyzem, napokban kétszer is vásároltam Hunble-n, de mindkétszer bedobta a sima szöveges verziót. Ez nem túl bíztató...
  • Kotomicuki #1
    Nem lehetne mégiscsak kormányzati és nemzetközi szinteken fellépni azért, hogy ne a tisztességes embereknek kelljen megfizetni azért, mert nem üldözik a gonoszokat eléggé?!