MTI

Obama információkat akar az amerikai IT-cégektől

Szorosabb együttműködést kért Barack Obama amerikai elnök a Szilíciumvölgyben működő cégektől a kiberbiztonsággal kapcsolatos információcserében.

Obama a Stanford Egyetemen vállalatvezetők előtt kijelentette, hogy hatékonyabb információcserére lenne szükség az olyan hackertámadások elleni védekezéshez, mint amilyen a Sonyt érte a közelmúltban. "Ezt a kormány nem képes egyedül elvégezni. De tény az is, hogy ezt a magánszektor sem képes egyedül elvégezni, mert az új fenyegetésekkel kapcsolatos legfrissebb információk a kormánynál vannak" - mondta. Az elnök szerint a kormány és a magánvállalatok együttműködése és információcseréje az egyetlen módja annak, hogy Amerikát megvédjék a kibertámadásoktól.

Barack Obama külön is találkozott cégvezetők egy szűkebb csoportjával, hogy megvitassa velük, milyen üzleti veszteségeket okozott számukra a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lelepleződött titkos adatgyűjtési gyakorlata. Tiltakozásul amiatt, hogy az NSA-megfigyelés terén nem várható jelentősebb változás, a Google, a Facebook és a Yahoo vezérigazgatója távol maradt a pénteki tanácskozástól, amelyen viszont Tim Cook Apple-vezér és más vállatok csúcsvezetői felszólaltak.


Az elnök pénteken rendeletet írt alá annak érdekében, hogy a cégeket arra bátorítsa: végezzenek fokozottabb adatcserét egymás között és a belbiztonsági minisztériummal a külön e célra létrehozott információcsere- és elemzőközpontokon keresztül. Az egyre gyakoribb hackertámadások közepette az Obama-kormány fokozott jelentőséget tulajdonít a kiberbiztonság kérdésének. Lisa Monaco, Obama elnök terrorelhárítási és belbiztonsági tanácsadója kedden jelentette be, hogy egy új hírszerzési intézményt hoznak létre a kiberfenyegetésekre vonatkozó adatok rendszerezése és a kormányzaton belüli megosztására.

A Kiberfenyegetettségi Hírszerzés-integráló Központ (Cyber Threat Intelligence Integration Center, CTIIC) feladata az lesz, hogy összesítse a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA), a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) és más hasonló szervektől származó, az online fenyegetettségekre vonatkozó információkat, és azokat közölje más szövetségi intézményekkel. A CTIIC szervezetileg James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatójának (DNI) hivatala alá tartozik majd, amely már most is több titkosszolgálat munkáját hangolja össze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    http://itcafe.hu/hir/a_merevlemez_agyaba_ferkozott_az_nsa.html
  • Jakuza1 #10
    Mintha mar nem kapna meg, dehogynem. Ugye a microsoft se veletlenul tarolja el, hogy a dokumentumai milyen mac adrresses gepen generalodott le es sorolhatnam a dolgokat, amivel minden visszaellenorizheto biztonsagtechnikai teren es amit az usa "ezer" eve hasznal mar a szolgalatainal.
  • Lapajka #9
    Csak nem ennyi év elnökség után végre kezd rájönni, hogy hol az igazi hatalom...? :D
  • ugh #8
    Lesz arra fedezet.
    Ilyenre mindig akad.
    Legfeljebb pénzbe kerül még a levegő is (kiátlagolt fogyasztás testömeg alapján x összeg plusz kilégzésért széndioxid "bünti"+ adó és a már adózott arra még egy jövedéki is).
    Ezeknek a férgeknek semmi sem fáj ha nem az ő faszukkal verik a csalánt (sőt lehet verni ellene választáskor a palávert amit hatalomra kerülés után véletlenül "elfelejtenek").
  • ugh #7
    "Obama információkat akar az amerikai IT-cégektől "
    Szakadjon meg mint a mozifilm...g@ci
  • Sir Cryalot #6
    " es sokba is kerul, amire jelenleg nincs fedezet. "

    -az outnerding outnerdingjének az outnerdingje?
  • Tetsuo #5
    "Tovabba ha valaki rendszeresen titkositott... file-okat kuld at... akkor kirakjak az ingyenes gmail-rol."
    Az szép!
  • kvp #4
    "Valami képfelismerő algoritmust használtak."

    Az a google email rendszerenek tomoritesi kodja. Minden file-bol kepez egy hash-t, amit osszevet a mar tarolt file-ok hash kodjaval. Ha ez egyzezik, akkor megnezi, hogy a ket file egyezik-e. Ha igen, akkor nem teszi el a file-t, hanem csak egy hivatkozast a mar lementett adatra. Mivel a legtobb email-en atmeno file mar legalabb egyszer at lett kuldve, vagy megjelent egy netes oldalon, ezert ezeket eleg egyszer elemteni, igy egy tobb millios spam vagy egy lanclevel sem igenyel jelentos tarolokapacitast, mert csak az egyedi kulonbsegeket kell elmenteni, azt is tomoritve. Mellekhatas, hogy az illegalis vagy szeroi jogvedelem ala eso file-okat eleg egyszer megjelolni, utanna barki kuldi at vagy tolti fel a netre azt automatikusan eszreveszi a google rendszere. A lehetseges valasz lehet feljelentes vagy a talalati listabol valo torles. Tovabba ha valaki rendszeresen titkositott vagy csak veletlen szemetet tartalmazo nagy meretu file-okat kuld at, tehat olyanokat amiket nem lehet jol tomoriteni, akkor kirakjak az ingyenes gmail-rol.

    Ettol fuggetlenul amit Obama csinal az arrol, hogy megkerdezte mekkora anyagi karpotlast kernek az erintett cegek amiert lebuktak hogy eggyuttmukodnek az amerikai kormannyal. Akik nem mentek el, azok koszonik, de nem kernek semmit az amerikai poltikusoktol, csak hogy hagyjak oket beken.

    Egyebkent a masik vicc az, hogy az amerikai lehallgato rendszer nagyon jol mukodik, de biztonsagi szempontbol atjarohaz, tehat mar az USA ellen dolgozo szervezetek is ezen keresztul szereznek infokat az USA-rol, azaz az ellenfeleik az amerikai rendszerrel figyelik meg az amerikai cegeket, ami egyre novekvo anyagi hatranyt jelent ezen cegek szamara. Ez ellen is szeretnenek tenni valamit, bar a jelenlegi megfigyelesi szint megtartasa mellett biztonsagossa tenni a rendszert eleg nagy feladat es sokba is kerul, amire jelenleg nincs fedezet.
  • FoodLFG #3
    én nem pazarolom az időmet olyan majombábokra, mint obama.
    helyette itt van egy értelmes ember, aki nem bullshittet fosik az arcotokba:
  • Zoliz #2
    NSA mindent megfigyelt. De a Google is buktatott le nemrég pedofilt az email rendszerben talált gyerekpornós képekkel. Valami képfelismerő algoritmust használtak. Tehát automatikusan megfigyelnek minket az interneten és nem lehetnek személyes titkaink online. Az állam érdeke a totális kontroll.
    Utoljára szerkesztette: Zoliz, 2015.02.15. 07:19:26