Gyurkity Péter

Mindent visz az okostelefonoknál az Apple

Legalábbis a profit tekintetében, míg legtöbb riválisuk egyenesen veszteséget termel.

Néhány nappal ezelőtt számoltunk be egy elemzői jelentésről, amely szerint az Apple Watch totális csődként értékelhető, mivel a cég okosórája a megjelenés óta folyamatosan csökkenő eredményt tud csak felmutatni, ami arra utal, hogy a vásárlói érdeklődés messze elmarad a kívánt szinttől. Az okostelefonoknál egészen más a helyzet.

A Wall Street Journal cikke a Canaccord adataira támaszkodva ír most arról, hogy az Apple az első negyedévben szinte teljesen letarolta a piacot. Az eladások tekintetében az új iPhone 6 és iPhone 6 Plus révén 43 százalékos növekedést tudtak felmutatni, ez azonban szinte eltörpül amellett, hogy a profit terén milyen óriási előnyre tettek szert. Az ágazati profit 92 százaléka ugyanis az almás cég háza táján kötött ki, míg tavaly 65 százalékos arányt mértek, a legtöbb versenyző pedig még a nullát sem tudta elérni, nemhogy kikezdte volna az Apple előnyét.

Az első három hónapban a Samsung volt az egyedüli olyan rivális, amely valamilyen jelentős eredményt tudott felmutatni. Ők a teljes ágazati profit 15 százalékát söpörték be (2013-ban még 50 százalék körül voltak), ami rögtön szemet szúrhat, hiszen a két nagy együttes teljesítménye bőven 100% felett van. Ezt a forrás azzal magyarázza, hogy a legtöbb rivális egyenesen veszteséget termel - a Microsoft egyébként 4 százalékot tudott összekaparni, míg a BlackBerry nulla közeli eredményt ért el.

A jelentésben nem esik szó a magánkézben lévő gyártókról, így például az utóbbi időben szép számokat felmutató Xiaomi is hiányzik a felsorolásból. Tekintettel azonban arra, hogy ők hagyományosan a költségekhez nagyon közel húzzák meg az eladási árakat, nem valószínű, hogy az okostelefonokból óriási profitra tennének szert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #39
    A "lenyúlta" szó az "ellopta" szinonímája és nem a "megvásárolta" szóé. Csak hogy segítsek kicsit a magyar nyelvben - mert látom nehezen megy :-)
  • Papichulo #38
    Ilyen alapon a Google meg az egesz Androidot vette lenyulta, a fejlesztoceggel (Android Inc.) egyutt... Aminek egyebkent az egykori fo fejlesztoje - Andy Rubin - az Apple-nel kezdett mobile OS-ekkel foglalkozni
  • UUUU #37
    Motorola Atrix (Android), ha már ujjlenyomatolvasó, ahonnan az Apple lenyúlta, a fejlesztőcéggel (AuthenTec) együtt.
  • pixx #36
    https://www.google.hu/search?q=apple+iphone+bottom+samsung&espv=2&biw=1920&bih=979&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMInfO5vvbmxgIVgbUUCh0ISAC-#imgrc=7U8RicPo1d_r8M%3A

    Hogy ki is másol kiről? :D

    Igen van már pár éve copy-paste. Látom 1 hónapja sikerült berakni rendszer szinten, hogy te szabd meg milyen program mihez fér hozzá. Iphonnál ez indulás óta így van.

    Ujjlenyomat olvasót is mintha a HTC az után rakta volna bele a telefonjaiba, miután az Iphone-ban megjelent.

    Hogy ki másol kiről? Ha a htc-ről lett volna másolva, ami szerintem nem így van, de legyen neked igazad, akkor a HTC miért nem tudott a csőd szélére kerülni? Ja, mert android van rajta :D
  • M2 #35
    Youtube: Márkus László - Mi került ezen a fotelon 7200 Ft-ba?
  • Papichulo #34
    Mi ér akármilyen telefonban tízszer ennyit?

    Kinek mi... Van akinek az OS, van akinek a fem haz, van akinek a TouchID, masnak meg valami teljesen mas... Most azt varod el, hogy 1 milliard ember neveben nyilatkozzak?
  • zola2000 #33
    Nem azért, de ez 26ezer forint: https://youtu.be/zjTLx0WMXv8
    Mi ér akármilyen telefonban tízszer ennyit?
  • Papichulo #32
    Ar ertek arany az megmarad barmennyi penzem is van

    Persze, a te arbitralis paradigmarendszered kontextusaban... oreg hiba viszont ezt a globalis populaciora extrapolalni ;)
  • lac coo #31
    Ar ertek arany az megmarad barmennyi penzem is van :)
    De jogos, persze, akinek semmiseg az csak megveszi, vagy vesz fel kolcsont de akkor is kell a coolsag :)
    De ez a preniun kategoria mi dig is ilyen volt, nem szamit miert adnak egy vagyont :)
    Ha nagyon izgatna, es ilyen telefont szeretnek en tuti akkor sem ezt vennem, mert olyan szinten draga, higy nalam az mar a lehuzas kategoria .
  • Papichulo #30
    valamilyen oknal fogva az irgalmatlan arat megfizetni erte .

    Mi szamit irgalmatlan arnak? Van akinek egy millio dollaros auto sem az, masnak meg a $600 erteku iPhone is... szemmel lathatoan ez utobbi csoportba kozel egy milliard ember nem tartozik bele, te igen... ;)