Berta Sándor

Raspberry Pi-alapú okosgrill

A Harvard Egyetem 16 hallgatója úgy döntött, hogy elkészíti a tökéletes grillt.

A grillezés valódi tudomány, amelynél minden részletre oda kell figyelni, s ha már itt a kánikula, akkor miért ne készülhetnének a húsok tökéletes körülmények között. Alighanem így gondolta az a több mint egytucatnyi diák is, akik egy egyetemi projekt keretében kifejlesztették a mostani korszaknak megfelelő zárt rendszerű "okosgrillt". A berendezést felszerelték több hőmérsékletszenzorral, ventilátorokkal, ellátták alkalmazás-vezérléssel, míg a megoldás alapját egy Raspberry Pi miniatűr számítógép képezi.


A megalkotott grill egy igazi kolosszus, ugyanis potom 150 kilogramm súlyú és a a külseje igazán feltűnést keltő, hiszen a gép meglehetősen hasonlít az atomerőművekben használt hűtőtornyokhoz. Ez nem öncélú: a készülék kialakításának köszönhetően a forró levegő irányítottan áramolhat, így a hús körül mindig egyenletes marad a hő. A hőmérsékletet szenzorok mérik és automatikusan vezérelt ventilátorok gondoskodnak a friss levegőről.

A hőmérsékleti értékek egy alkalmazáson keresztül folyamatosan nyomon követhetők. A receptek és a különböző információk - például, hogy melyik húst milyen hőmérsékleten kell elkészíteni - szintén megtudhatók az alkalmazás segítségével. A cél egyébként nem csupán egy kutatási projekt elindítása volt, a hallgatók ugyanis szeretnék, ha a grillből később a Kickstarter közösségi finanszírozású platformon keresztül kereskedelmi forgalomba kerülő valódi termék lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #5
    Ez végül is kézenfekvő, mivel például az ételkészítésben ma például az egyik király a Rational cég sütő-gőzpároló berendezései, amelyek esetében például a hőmérsékletet és a páratartalmat szinte laboratóriumi pontossággal lehet beállítani - rengeteg egyéb jellemző mellett. Ha érdekel, erre:

    http://www.rational-online.com/en/home/index.php

    (Megj: nem gerillareklám, csak volt dolgom vendéglőben IT szerelés mellett kipróbálnom egyet. Nyitás előtt volt, - gyakorlatilag a teljesen új berendezést én avattam fel, egy kiváló, szalonnával tűzdelt hátszínt készítettem és ehettem.)
  • Cat #4
    Teljesen más a kettő, almát a körtével, nem összehasonlítható. Bővebben itt: http://nyarspolgar-bbq.blog.hu/
  • Zsoltee_a_bator #3
    Tul komplexnek latszik.. Van barmi elonye a sous-vide -al szemben?
  • kissssss #2
    basszus ránéztem a képre és megkordult a gyomrom......
  • Tetsuo #1
    Végre gasztronómia!
    Nincs is jobb egy grillezett steak-nél, ámerikai alapanyagból... oh, wait!