Berta Sándor

Kiterjesztett valóság szemüveg a BMW-től

Az eszköz a Mini márkájú gépkocsikhoz készült és az Auto Shanghaj 2015 kiállításon mutatják be.

A MINI Augmented Vision a járműből és a szemüvegből áll, utóbbin különböző fontos információkat jelenítenek meg. Dr. Jörg Preißinger, a MINI Augmented Vision projektvezetője, a BMW kutatási és technikai csoportjának képviselője közölte, hogy egyik partnerük, a Qualcomm kutatórészlegeivel együttműködve fejlesztették ki az új rendszert, amely a gépkocsin kívül és belül egyaránt új élményeket kínál. Az elkészített prototípus számos interaktív funkcióval rendelkezik, s hidat képez a kiterjesztett valóság és a Mini márkára jellemző életstílus között. A szemüveget és a színkoncepciót a Designworks für MINI tervezte.


A See-Through technológia segítségével a szemüveg minden fontos információt megmutat az autósnak, ugyanakkor ezek az adatok soha nem takarják el a többi közlekedőt. Ezáltal nő a biztonság és a vezető kényelmesen juthat az információkhoz. Az utóbbiak között vannak az aktuális tartózkodási pozícióra vonatkozó és a navigációs, a sebesség-, a sebességkorlátozásokkal kapcsolatos és más adatok. Szintén megjelennek az útvonal közelében lévő érdekességek és a szabad parkolóhelyek, a beérkező üzeneteket külön szimbólum jelzi és azokat a rendszer felolvassa, ha az autós ezt kéri.


Biztonsági okokból vezetés közben a szöveges üzenetek nem jelennek meg. Végül, lehetőség van a parkolást segítő asszisztens, illetve a röntgen üzemmód bekapcsolására. Utóbbi aktiválásakor láthatóvá válik, hogy nincsenek-e például járókelők vagy tárgyak az autó mellett, előtt vagy mögött, azokon a területeken, amelyek egyébként a vezető számára takarásban vannak. A BMW tavaly novemberben tesztelte a Google okosszemüvegét. A német autógyártó arra volt kíváncsi, hogy vajon az okosszemüvegek alkalmazásával lehet-e javítani és gyorsítani a minőségbiztosítási eljáráson. Majd idén februárban kiderült, hogy a BMW segítené a parkolást és ez volt az első hír az új szemüvegről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    Nem láttál még Minit?
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2015.04.16. 00:36:21
  • TokraFan #1
    Bizonyára koncepció, de az a műszerfal olyan szinten ocsmány, hogy azt szavakkal leírni sem nagyon lehet. Remélem ez a karika design, nem köszön majd vissza sehol a BMW-knél, különben a negyedik generáció óta töretlen márkahűségem végét fogja jelenteni.