Berta Sándor

A Google veheti meg a Twittert?

A webes konszern érdeklődik a mikroblog iránt, de ha valóban meg akarja venni, nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet után Franciaországban is gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy miért is annyira fontos napjainkban a Twitter. Az emberek jelentős része ugyanis ott osztotta meg a véleményét és nem a különböző híroldalakon lehetett tájékozódni a legfrissebb történésekről. Néhány nappal ezelőtt vált ismertté, hogy a Google vételi ajánlatot tehet a szolgáltatásra. A kérdés persze azonnal felmerült, hogy mindez miért is lenne jó a két társaságnak.

Tény az, hogy az üzlet semmiképpen sem lenne olcsó a Google számára. A vételi ajánlatnak minimum 24 milliárd dollárnak kellene lennie, de elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy az összeg akár a 40 milliárd dollárt is elérheti. A Google rendelkezik ekkora tőkével, hiszen becslések alapján kereken 60 milliárd dollár van a birtokában.

A Twitter kínálja jelenleg a legjobb valós idejű erőforrásokat, amelyek teljes elérésével a Google keresője még jobbá válhatna. Amennyiben ugyanis az óriáscég hozzáférhetne a 284 millió aktív tag minden tweetjéhez, akkor elemezhetné az egyes helyekhez kötött valós idejű információkat. A vállalat már 2009 és 2011 között elérhette ezeket az adatokat, de akkor a Twitter különösebb bejelentés és megjegyzés nélkül felmondta az együttműködést. Első pillantásra a mikroblog számára is előnyös lehetne egy ilyen üzlet, hiszen a mai napig nem tudta nyereségessé tenni a működését és nem tudott egy megfelelő üzleti modellt sem találni. Mindezt pedig elsősorban befektetői sínylik meg.

A legnagyobb kérdés ugyanakkor, hogy a twitterezők miként reagálnának egy esetleges felvásárlásra. Sok embert zavarhatna, hogy a Google hozzáférhetne a tweetjeihez. A Twitter február 5-én hozza nyilvánosságra az aktuális üzleti adatait. Amennyiben az eredmény elmarad a várakozásoktól, akkor a részvényesek nyitottá válhatnak a Google ajánlatára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RAZOR27 #5
    Jól összelehetne gyúrni a g+al... mindkettőből hiányzik a spiritusz, egybe talán visszanyernének valamit a varázsból.

    WTB twitter részvény
  • Blacktom #4
    Egy IT/Tech portálon vagyunk és a legnagyobb IT/Tech cégekről szól a cikk. Így kicsit furcsa ez a komment

    Egyébként mivel jobb ha megveszi a Google azon felül, hogy beleszólhat a működésébe, a rendszerbe? Most is állandóan letölti és rendszerezi az internetet, közvetettül lát mindent így is.
  • dzsagon #3
    ÉN leszarom mindkettőt
  • bakkerman #2
    Ha mar a sajat social cuccuk ugy bukott meg mint vak elefant a jegen
  • Rony94 #1
    Na még az hiányozna hogy még a Twittert is megfertőzze a Google. Míg sokan az FB-ért vannak oda, én Twitter buzi vagyok. Nagyon rosszul érintene ha ez megtörténne.