Berta Sándor

Az Apple is lecserélheti a Google keresőjét

Úgy tűnik, hogy a Mozilla példáját a kaliforniai konszern is követheti, de hogy ki lesz a befutó, az még nem eldöntött kérdés.

Egy héttel ezelőtt Chris Beard, a Mozilla vezérigazgatója közölte, hogy megváltoztatják az eddigi keresési partnerségekkel kapcsolatos stratégiájukat. Előtérbe kerülnek a regionális és a rugalmas megoldások, hogy így tudjanak javítani a kínálaton és a webes innovációkon. Az Amerikai Egyesült Államokban a Firefox alapértelmezett keresője nem a Google, hanem a Yahoo! szolgáltatása lesz.

Könnyen előfordulhat, hogy a Mozilla példáját néhány héten belül az Apple is követheti. Kiszivárgott, hogy az Apple egyáltalán nem biztos, hogy meghosszabbítja az együttműködést, így a Safari böngészőben nem a Google szolgáltatása lesz az alapértelmezett kereső. Ehelyett egyaránt szóba jöhet a Yahoo! keresője és a Bing is.

Elsősorban az utóbbinak vannak jó esélyei, ugyanis az Apple már régóta alkalmazza a Microsoft megoldását. Amennyiben az Apple termékeit használók az Asztalon keresnek bizonyos dolgokat, akkor a Bing aktiválódik, a Siri virtuális asszisztens pedig szintén alkalmazza a szolgáltatást. Ugyanakkor a Bing mellett a Yahoo!-nak is komoly esélyei vannak: különösen a Mozillával kötött megállapodás mutatta meg azt, hogy a vállalatot nem lehet leírni és keresője ismét nagyobb szerepet kaphat.

Van még egy alternatíva: az Apple partnere továbbra is a Google marad. Mindez azért lenne érdekes, mert az elmúlt években a YouTube már nem automatikusan része az iOS mobil operációs rendszernek és az Apple Maps segítségével a kaliforniai gyártó megpróbált alternatívát kínálni a Google térképszolgáltatásával szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levente68 #9
    Hát ezt így kereken nem jelenteném ki, de mindenképp érdekes lenne tudni, hogy az ő szerződésük is hozott-e Apple számára dollármilliókat...
    Valóban benne van a pakliban emiatt kis hátrány beszerzése, de egyrészt a fő piac ámerika, ahol van bőven kire támaszkodniuk, köztük meg bőven vannak olyanok, akik akkor is bégetők maradnának, ha semmilyen kereső nem lenne a kütyüjükben... De persze több olyan van, akinek nagy nehézséget nem okoz talán a motor visszaállítása Google-re.
    Ahogyan még itthon is megtapasztalhattuk a létezésüket (mármint a bégetőkét) pl. a térkép esetén: az egész világ zúgott és röhögött, de itt magyarázták, hogy mennyivel jobb Apple térképe...
    De azt a fiaskót is túlélték, meg az összeset, amin értelmes ember csak mosolyog...
  • MsUser #8
    Egyébként az a Apple is követi majd a Mozilla lassú hanyatlását, ez a lépés sokat segít majd ebben!
  • Tetsuo #7
    Ha lehetne, leváltanám a mostani google-keresőt a tíz évvel ezelőttire. :-) Az kevésbé volt tele reklámmal, meg "intelligens" szűrőkkel.
  • wraithLord #6
    Én nem nagyon használtam még más keresőt, mert amikor meglátom, hogy nem a megszokott kinézetű google-ös találatlista jön ki az unibarba való firkálás után, rögtön keresem, hogy hol lehet a google search engine-t beállítani. Nem tudom, hogy a többi jó-e, de a véletlen használatokból ítélve szerintem annyira nem.

    Szóval megint a tudatlanság és a lustaság fog győzni, mert sokan nem állítják át a search engine-t, mint ahogy a default Windows browsert sem.
  • levente68 #5
    Ajjjajjjaj...

    Kicsit hiányos info.

    It is significant for Mozilla, a non-profit that is heavily reliant on revenue from search companies. Google's three-year contract with Firefox, which will come to an end in December, had reportedly been worth $1 billion. Yahoo and Mozilla did not disclose terms of their five-year search deal.


    A lejáró szerződést nem hosszabbítják meg. Állítólag a Google nem kívánja tovább 'kvázi' finanszírozni egyik vetélytársát.
    Lehet persze, hogy a Mozilla rúgta ki eddigi 'eltartóját' és lép 'házasságra' a Yahoo-val, csak nehezen hiszem...
  • Narxis #4
    Majd amikor nem kapnak releváns találatokat na akkor majd átállítják...
  • Botond #3
    Meglepődnél hány ember nem vált keresőt. Ha mindenki mindig mindent átállítana, akkor nem lenne az IE-nek se ekkora piacrésze.

    Amúgy csak az altavista!
  • Griphons #2
    Annyira felesleges ez a böngésző-kereső-háború. A google-t nem a böngészőgyártók választják, hanem az emberek. Felőlem alapértelmezett lehet a kisvakond kereső is, én akkor is a google-t fogom beállítani a mozillán, az ie vagy safari böngészőimen.
    Azzal, hogy más az alapértelmezés, csak nagyon keveseket fognak "áttéríteni" Csak azt érik el, hogy egy új telepítés utáni első kereséskor a delikvens a böngészőre lesz dühös, mert nem a megszokott rendben látja a dolgokat. Aztán szépen visszaállítja a kedvenc keresőjét, és ír egy csípős blogbejegyzést a böngészőgyártók hülyeségéről.
  • MsUser #1
    Nagyon rá szálltak a google-ra, túl jól megy a szekér :)