Berta Sándor

Éveken belül áttörést érhet el az NFC

Az NFC lassan a háttérbe szorítja a készpénzes fizetést, de az ugyanakkor egyelőre még kérdéses, hogy az okosórák vagy a mobilok fogják hosszú távon felváltani a bankkártyákat. A bank- és hitelkártya-szolgáltatók bíznak abban, hogy a technológia hamarosan széleskörűen elterjed.

Ugyan az Androidos mobilokban már évek óta jelen van az egyérintéses fizetést lehetővé tévő NFC-modul, de a média és a banki piacelemzők figyelmét mégis csak az Apple új telefonjának bemutatója után keltette fel igazán a technológia. Az iPhone telefonokban a mobilfizetést a MasterCard rendszere teszi lehetővé, azaz a kártyabirtokosok ugyanolyan módon fizethetnek az ApplePay megoldásával, mint bankkártyájukkal bármelyik egyérintéses és mobilfizetésre alkalmas elfogadóhelyen.

A Samsung jövő februárban fog jelentkezni mobil fizetést támogató okosórával. Az egyszerű fizetési tranzakciók lebonyolítását lehetővé tévő első ilyen terméket a jövő évi barcelonai Mobil Világkongresszuson mutathatja be a társaság. A Business Korea nevű portál írása szerinta gyártó partnere a projektben a PayPal. Az elképzelések alapján a harmadik generációs eszközökbe egy ujjlenyomat-olvasót integrálnának, hogy a mobil fizetési rendszerek a biometriai adatok segítségével azonosíthassák a felhasználót.

A Samsung egyik menedzsere közölte, hogy a PayPal mellett szintén partnercég lehet a Synaptics is. Az ujjlenyomat-leolvasáson túl lehetőség lesz egy egyszerű jelszavas bejelentkezési folyamat igénybe vételére is. A Samsung és a PayPal koncepciója szerint a felhasználót az óra tájékoztatja majd a közelben lévő üzletek ajánlatairól, ehhez felhasználnák a földrajzi adatokat. Így az emberek már a boltokba való belépés előtt kiválaszthatnák és megrendelhetnék a nekik tetsző termékeket, így az üzletben már kizárólag csak fizetniük kellene és átvenni az adott árucikket. A már megtörtént kifizetésekkel és a PayPal-számla aktuális állásával kapcsolatos információk szöveges üzenetekben lekérdezhetők lesznek. A Samsung kiterjesztené az okostelefonjaival összefüggésben elérhető fizetési szolgáltatást, így az a mostani 25 helyett már a világ 50 országában lesz elérhető.


A ma kapható okosórákkal még nem lehet érintés nélkül fizetni

Augusztusban Ausztriában az összes kártyával végrehajtott banki tranzakció 2,7 százaléka bonyolódott érintés nélküli kapcsolaton keresztül, összesen 915 000 ilyen átutalás volt. 2013 tavasza óta 120 millió eurót továbbítottak ilyen módon, az átlagosan átutalt összeg közel 19 euró volt. Rainer Schamberger, a Payment Services Austria képviselője elmondta, hogy azok, akik kipróbálták ezt a megoldást, később sem mondanak le róla.

Gerald Gruber, a MasterCard Ausztria ügyvezető igazgatója azzal számol, hogy 2-3 éven belül az összes kártyás tranzakció fele érintés nélkül bonyolódik majd. Az osztrák bankok másfél évvel ezelőtt kezdték kiszállítani a Near Field Communication (NFC) technológiát támogató bankkártyákat, augusztus végén már 4,3 millió ilyen kártya volt forgalomban. Ez a szám az év végéig további 1,9 millióval fog nőni. 2015 végére pedig már csak NFC-kompatibilis bankkártyák lesznek forgalomban.

A várakozások szerint a telefonok kétharmada NFC-képes lesz 2018-ra. A MasterCard nemrég bejelentette, hogy az egyérintéses fizetést Európa-szerte alapvető szabvánnyá teszi 2020-ra. Ugyanakkor David Marcus, a PayPal elnöke meg van győződve arról, hogy a Bitcoin inkább alkalmas arra, hogy alapjaiban megváltoztassa az online kereskedelmet, mint az NFC technológián alapuló szolgáltatások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #2
    Vajon miért pont a "készpénzes fizetést"?
    Azt értem, hogy valakiknek rohadtul nem tetszik, hogy az emberek az ő KIHAGYÁSUKKAL fizetnek, emiatt nem lehet őket folyamatosan kontrollálni, "szükség" esetén teljesen letiltani bármilywen fizetési lehetőségüket.
    Ha fejreállva beszarnak, akkor sem fogok soha mással fizetni, mint készpénzzel, mégpedig elvből. Csakazértis.
    Majd he lesz NÉV NÉLKÜLI, SZEMÉLYI AZONOSÍTÁSRA NEM ALKALMAS fizetési mód, akkor talán..
  • 17735 #1
    Értem, hogy MasterCard-dal megy az NF, de Visa-val miért nem? Amíg nem tudom a Visa kártyámat regisztrálni hozzá, nem fogom használni, és vagyunk ezzel így egy páran...