Berta Sándor

Okostelefonhoz csatlakoztatható HUD

Biztonságosabbá és kényelmesebbé teheti a vezetés közbeni információkezelést egy új megoldás.

Az autókban az okostelefonok egyaránt használhatók navigációs és szórakoztatási célokra, de hátrányuk, hogy lekötik a vezető figyelmét, aki kénytelen gyakran a képernyőt nézni. A Navdy HUD esetében ugyanakkor nem fenyeget ez a veszély, hiszen az információk közvetlenül az autós előtt jelennek meg.

Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a vezető folyamatosan az utat és a környezetet figyelje, s ennek ellenére megkapja a legfontosabb kiegészítő információkat. A rendszer összeköthető a gépkocsiban lévő okostelefonnal és a kormány, illetve a szélvédő közé van beépítve. A kivetített kép a gyártó adatai alapján olyan, mintha a szélvédőtől két méterre lebegne és akár erős napfény mellett is jól olvasható. A megjelenített képet a Navdy HUD nem közvetlenül a szélvédőre vetíti, hanem egy átlátszó műanyag felületre, ami a csomag részét képezi.

A vetítőegység a Bluetooth-kapcsolat segítségével összeköthető az iPhone készülékekkel vagy az Androidot futtató okostelefonokkal, s egyaránt lehetővé teszi a telefonálást, az SMS-ek fogadását, illetve akár gesztusokkal is vezérelhető. Egy feltartott ujj például azt jelenti, hogy a felhasználó fogadja a beérkező telefonhívást. A mozdulatok felismerésében infrakamera segít. Emellett van beszédvezérlési és üzenetfelolvasási funkció. Az utóbbi kompatibilis a WhatsApp, a Twitter, a Facebook, a Spotify és a Pandora rendszerével.

Az eszközbe integráltak gyorsulásmérőt, iránytűt, valamint Bluetooth- és WLAN-modult, az operációs rendszer epdig az Android 4.4. A Navdy HUD akár közvetlenül a járművel is összekapcsolható, így megmutathatja a gépkocsi adatait, például a motor fordulatszámát, a sebességet, az elektronika hibajelzéseit. Az új termék bevezető ára 499 dollár, de 299 dollárért előrendelhető.

Tavaly júliusban a Garmin is bemutatott egy hasonló fejmagasságú kijelzőt, amely a műszerfalon helyezhető el és amely a navigációs információkat a szélvédőre ragasztott átlátszó fólia vagy a kihajtható reflektor segítségével jeleníti meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vargagy #2
    A Garmin HUD csak Garmin készülékekkel kapcsolható össze és csak a Garmin (amúgy nem rossz) navigációs programjával tárgyal, és csak a a kisablakos információkat (kanyarodás, km stb.) a térképet nem. Ez a autózásnál még jó is, de pl a Garminnak is van repülős-hajós programja is. Azokkal nem tudom, mit csinál. Ha ez az új kütyü az anyakészülék teljes képernyőjét átviszi, akkor mondhatjuk, hogy Ihaj!
  • Mentol #1
    Van HUD alkalmazás is! Csak odarakja az ember a műszerfalra, és a szélvédőn tükröződik a kijelzett info.