Balázs Richárd

Túl sós lehet a Titán óceánja az élet számára

A NASA Cassini küldetésének adatait elemző tudósok szerint a Szaturnusz legnagyobb holdjának felszín alatti óceánja olyan sós lehet, mint a Holt-tenger.

Az új eredmények a Cassini elmúlt 10 évben gyűjtött gravitációs és topográfiai adataiból származnak, melyből a kutatók lemodellezték a Titán szerkezetét, minden eddiginél pontosabb képet kapva a hold külső jégtakarójának struktúrájáról. "A Titán újra bizonyította, milyen végtelenül elképesztő világ, a Cassini űrszondával pedig újabb rejtélyeket fejtünk meg" - mondta Linda Spilker, a Cassini projekt tudósa, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának munkatársa, aki nem vett részt a tanulmányban.

A modell alátámasztja a korábbi feltevéseket a hold jégpáncéljának szilárdságáról, emellett felfedezték, hogy a jég alatt meghúzódó óceánnak viszonylag sűrűnek kell lenni, hogy megmagyarázza a gravitációs adatokat. Ez arra utal, hogy az óceán rendkívül sós vízzel rendelkezhet, ami kénből, nátriumból és káliumból álló sókkal keveredett. A sűrűség alapján a szaturnuszi rendszerben található víztömeg sóssága a Föld legsósabb vizeivel vetekszik. "Földi mércével ez egy rendkívül sós óceán" - tette hozzá a tanulmány szerzője, Giuseppe Mitri, a francia Nantes Egyetem kutatója. "Ennek ismerete megváltoztathatja a hold óceánjáról kialakult képet, mely szerint életnek adhat otthont, a körülmények azonban nagyon eltérőek lehettek a múltban"

A Cassini adatai szerint a jégkéreg vastagsága is enyhe eltéréseket mutat területenként. A kutatók szerint ezt a legjobban az magyarázná, ha a hold külső borítása merev lenne, ami azt jelenti, hogy az óceán lassan kristályosodik és jéggé alakul, máskülönben a hold alakja idővel kiegyenlítené magát. Ennek a fagyási folyamatnak fontos kihatásai vannak a Titán óceánjának élhetőségére, mivel lekorlátozza a felszín és a víztömeg közötti anyagok cseréjét.

A merev jégkéreg egy másik következménye, hogy bármilyen metán kigázosodás a hold légkörébe csak elszórt, úgynevezett "meleg foltokon" keresztül történhet. A Titán metánja látszólag nem konvekció, vagy lemez tektonika eredménye. A kutatókat régóta érdekli, hogyan kerül metán a hold légkörébe, mivel ennek a gáznak a molekuláit gyorsan lebontja a napfény. A Titán jelenlegi légköre körülbelül 5 százalék napfényt tartalmaz, ami arra utal, hogy valamilyen folyamat, feltehetően geológiai természetű pótolja a gázt.

A tanulmány szerint bármi legyen is az eredete, a Titán metánjának pótlása lokalizált és szakaszos. "Kutatásunk szerint a metán kigázosodás jeleinek keresése nehézkés lesz a Cassinivel és egy jövőbeli küldetést igényelhet, ami képes megtalálni a lokalizált metánforrásokat" - mondta Jonathan Lunine, a Cassini küldetés tudósa, a New York állambeli Cornell Egyetem tudósa. "Ahogy a Marson, itt is nagy a kihívás"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #5
    "Túl sós lehet a Titán óceánja az élet számára "
    és melyik élet számára túl sós?
    Megint egy állatlánosítás, ha mi ott nem bírjuk ki 5 percig sem, akkor az életre sem lehet alkalmas az már biztos. Eléggé szűklátókörrel bírnak a tudósaink.
    Mi meg oxigént lélegzünk be ami mindent oxidál. Minket is. Még is itt élünk, mivel ehhez alkalmazkodtunk. Nem lennék meglepve, ha a Titánon lenne élet.
  • Lucy in the Sky #4
    LOL, ez olyan teleshopos...
    Rendelje meg most, és ajándékba adunk még 5 százalék napfényt!
  • Nemzsidó #3
    Ha a Titán összetétele kb. 50% víz (jég) és 50% kőzet, hogyan lehetne túl sós? Hány százalék különféle sót tartalmazhat a kőzetmag, s ennek mekkora mennyisége oldódhatott ki a vízbe? Vagy eleve sós víz került rá valahonnan?
  • AgentKis #2
    Guggli fordító plusz eszetlen cikkíró mínusz lektorálás (biztos drága).
  • nextman #1
    " A Titán jelenlegi légköre körülbelül 5 százalék napfényt tartalmaz,"

    Hee?? :)