Berta Sándor

Légballonos inter­net­össze­köt­tetést hozott létre a Google

Rákötötték az első iskolát a világhálóra. A sikeres kísérletre a Loon projekt bemutatása után egy évvel került sor.

A Google azt akarta demonstrálni, hogy az elképzelés, miszerint nagy hélium légballonokkal biztosítanának interneteléréseket, a valóságban is működik. A siker után a konszern azt reméli, hogy a program egy esztendő múlva kikerülhet a kísérleti szakaszból. A kiválasztott iskola Brazíliában, Campo Maiorban található. A legtöbb helyi lakos sem internethozzáféréssel, sem mobil kapcsolattal nem rendelkezik. Akiknek van mobiltelefonjuk, azoknak gyakran a fákra kell felmászniuk, ha sikeres összeköttetést akarnak. A jelenségre már egy szó is született: Vaga-Lume, ami azt jelenti, hogy az éjjel a fákon világító néhány mobil arra hasonlít, mint amikor szentjánosbogarak szállnak.


A projekt Google Plus oldalán az szerepel, hogy az Egyenlítő közelében lévő munka megtanította a csapatnak, hogy miként küzdjön meg a magas hőmérséklettel, a rendkívüli páratartalommal és a skorpiókkal, s először tesztelték az LTE-t ilyen körülmények között. A Google egyébként komoly előrelépést ért el a ballonok üzemeltetésében, sikerült folyamatosan növelni az átlagos repülési időt. Míg Új-Zélandon ez csupán néhány nap volt, addig most már nem ritka a 75 napos üzemidő, de egy Ibis 152 nevű ballon több, mint 100 napja van a levegőben. Egy korábbi ballon, az Ibis 162 háromszor kerülte meg a Földet, mielőtt leszállt volna. A Föld első megkerülése pedig 22 napig tartott, ami világrekord.


Astro Teller, a Google X laboratórium vezetője azt mondta, hogy a ballonok tízszer nagyobb sávszélességet kínálnak, míg az irányításuk tízszer könnyebb lett, s tízszer hosszabb ideig tudnak a levegőben maradni. Az első új-zélandi tesztrepülések óta a Google ballonjai több mint 1,5 millió kilométert tettek meg. Teller azt reméli, hogy a Loon projekt második születésnapján már viszonylag állandó mennyiségű ballon lesz a levegőben, ahelyett, hogy csupán kísérleteket folytassanak. Egy vagy több országban is lehetőség nyílik majd arra, hogy valaki bekapcsolja a mobiltelefonját és kapcsolatba léphessen a ballonokkal. Vagyis a Loon üzemkész lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • flashpointer2 #1
    Na lassan mindenkihez eljut a reklámjuk, és még több embernek mondhatják meg mire van szükségük