Berta Sándor

Ilyen lesz az autókba szánt Windows

A Microsoft bemutatta a Windows for Cars rendszert. A szoftvercsomag a BUILD 2014 fejlesztői konferencián debütált.

Steve Texeira, a dolgok internetjéért felelős Microsoft-részleg képviselője elmondta, hogy a Windows for Cars a Cortana digitális személyi asszisztensre épül majd, a bemutatott változat ugyanakkor még nem tartalmazta a Cortanát. A menedzser közölte, hogy a szoftver ideális járműfedélzeti információs és szórakoztató rendszer lesz. A Cortana hátránya, hogy jelenleg kizárólag angol és kínai nyelven érhető el.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A BMW, a Fiat, a Ford, a Kia és a Nissan már eddig is használta a Windows Embedded vagy a Windows Automotive operációs rendszereket, ugyanakkor ezekhez az autógyártók maguk készítették el a kezelőfelületeket. Ezen változtatna a Microsoft, amely viszont többet akart annál, hogy a Windows Phone kezelőfelületét jelenítse meg a közúti járművek műszerfalán. Olyan világot akarnak létrehozni, amelyben a Windows operációs rendszert futtató eszközöket bárki magával viheti az autójába is. Ebben a Mirrorlink nevű technikára építenek, amelynek első támogatói között megtalálható a Nokia is.

A bemutatott Windows for Cars csempés felülettel rendelkezik, amin megjelennek a fontos feladatok, a biztonsági hivatkozások és az aktuális sebességkorlátozások is. A felhasználó választhat a különböző nézetek (navigációs, illetve zenei képernyő stb.) között. A Microsoft azt szeretné, ha a jövőben lenne egy vezetési üzemmód, amely akkor kapcsolna be, ha a mozgó gépkocsiban valamelyik alkalmazást használják. Minden ilyen esetben az interakciók többsége beszédvezérléssel valósulna meg. A beépített üzenetküldő programban már most is integrálva van ez a funkció, aminek segítségével a rendszer felolvassa a beérkező üzeneteket.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A redmondi óriáscég néhány nappal ezelőtt, szintén a BUILD 2014 keretében mutatta be a Cortanát, ami felváltja az eddig alapértelmezett Bing keresőt (a motort továbbra is a Bing adja, a Cortana pedig egyelőre béta stádiumban marad), szintén többé-kevésbé a megszokott funkciókkal, így például híváskezdeményezéssel, emlékeztetők lejegyzésével. Emellett összeállíthatjuk saját listánkat, a különböző, számunkra fontos helyszínekkel és eseményekkel, hogy ennek alapján a Cortana a későbbiekben ezek kapcsán is értesítsen minket a fejleményekről, mégpedig egyáltalán nem gépies, hanem nagyon is valódinak tűnő hangon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #9
    Hát abban nem az LCD volt a fő húzóerő.
  • Cat #8
    Pedig majdnem Év Autója lett a Tesla S.
  • gforce9 #7
    Az LCD veszélyesebb, ugyanis nézni kell folyamatosan, hogy mit csinálsz, míg egy fizkai kapcsolót elég megfogni, utána már nem kell nézni. Én nem engedélyeznék ilyet autóba tuti.
  • tomboy013 #6
    De az ostoba emberek úgy látom sajnos még most sem :P
  • sanyicks #5
    a rezisztív érzékelős, kis képernyőjű telefonok már egy pár éve eltűntek...
  • tomboy013 #4
    Már megtalálta eddig is a mobiloknál illetve a tableteknél.
  • matatom #3
    Úgy tünik megtalálta a Microsoft azt a felületet, ahol a csempék igazán jól használhatóak lehetnek.
  • tomboy013 #2
    Na ez a kezelőfelület nagyon király lesz. Autóknál is nagyon jó lesz a csempe.
  • mortep #1
    És valósággá válik a vicc, miszerint szálljunk ki, csukjunk be minden ajtót és ablakot, majd üljünk be újra, hátha elindul...