Gyurkity Péter

BUILD 2014: Windows Phone 8.1 és három új Nokia telefon

A már ismert funkciókkal bővült az operációs rendszer, míg a Nokia három új készüléket mutatott be.

Ahogy azt várni lehetett, a Microsoft saját konferenciáján jelentette be hivatalosan a Windows Phone 8.1 elkészültét, amely a már korábban megszellőztetett funkciókkal bővült ki. Elérhetővé válik az értesítők központja, a Cortana személyi asszisztens, valamint számos egyéb újítás és hibajavítás.

Az asztali vonalról sokaknak ismerős lehet az Action Center név, ez itt az értesítők központját takarja, amelyet felülről lefelé simítva hozhatunk elő, nagyjából a megszokott opciókkal. Emellett azonban - legalábbis a külső fejlesztők számára - lehetővé válik a lock screen egyedire szabása, a felhasználók pedig az Élő csempék háttérképét választhatják ki maguknak, amivel alaposan kibővül a testreszabás tárháza. Megjelenik a vállalati VPN támogatása, a titkosított üzenetek elküldésének lehetősége, az új Windows Store hatékonyabban tárja elénk az ajánlott alkalmazások listáját, a Wi-Fi Sense funkcióval pedig egyszerűbben csatlakozhatunk a vezetéknélküli hálózatokra.


Ami a Cortana digitális személyi asszisztenst illeti, ez felváltja az eddig alapértelmezett Bing keresőt (a motort továbbra is a Bing adja, a Cortana pedig egyelőre béta stádiumban marad), szintén többé-kevésbé a megszokott funkciókkal, így például híváskezdeményezéssel, emlékeztetők lejegyzésével. Emellett összeállíthatjuk saját listánkat, a különböző, számunkra fontos helyszínekkel és eseményekkel, hogy ennek alapján a Cortana a későbbiekben ezek kapcsán is értesítsen minket a fejleményekről, mégpedig egyáltalán nem gépies, hanem nagyon is valódinak tűnő hangon.


A Microsoft máris jelezte, hogy a Nokia Lumia család összes tagja - pontosabban a jelenleg WP8-at futtató példányok - megkapják a Windows Phone 8.1 szoftvert. A Nokia által most bemutatott három új okostelefon érkezése sem tartozik a jól őrzött titkok közé, ezen készülékekről az utóbbi hetekben számos alkalommal olvashattunk különböző részleteket. A gyártó a konferencián nagyjából ezen előzetes híreket igazolta vissza, a részleteken azonban érdemes újból végigfutni.


A Nokia Lumia 930 gyakorlatilag az Egyesült Államokban már korábban bemutatott Lumia Icon hasonmásának tekinthető, azzal szinte teljesen megegyező hardveres specifikációval. Ennek megfelelően a 930 egy 5 hüvelykes, 1080p felbontást támogató, ClearBlack OLED érintőképernyőt kapott, amelyet egy 2,2 GHz-en futó négymagos Snapdragon 800 chip, 2 GB RAM, 32 GB-os belső tároló, sztereó hangrögzítés, egy 2420 mAh-s akkumulátor, valamint a Qi, vagyis a vezeték nélküli töltés lehetősége egészít ki.

Az egyik legfontosabb jellemző a hátoldalon helyet foglaló, 20 megapixeles kamera, amely a PureView családba tartozik, a maga ZEISS lencséjével és dual LED Flash funkciójával - ennek paraméterei szintén megegyeznek a Lumia Icon esetében látottakkal, beleértve az optikai képstabilizálást. A szoftveres funkciók között szerepel a Nokia Storyteller, amely a készüléken található állóképeket és videókat kombinálja, ezekhez egy háttérzenét keverve, operációs rendszerként pedig már alapesetben a Windows Phone 8.1 fut a készüléken. A Lumia 930 júniusban jelenik meg Európában, ára 600 dollár lesz.


A Lumia 630 és 635 szintén az új szoftverrel érkeznek, ezek már kifejezetten a fejlődő országok, így például India felhasználóinak, nyilván kedvezőbb áron. Előbbi 3G-, utóbbi pedig LTE-eléréssel, ám a 630 esetében egy dual-SIM változat megjelenése is várható. A májusban befutó páros négymagos Snapdragon 400 chipet és egy 4,5 hüvelykes kijelzőt kap, áruk 159/169, illetve 189 dollár lesz.

Az új készülékekkel a Bing Health and Fitness alkalmazásban mutatkozik be az energiahatékony mozgásérzékelést lehetővé tevő "SensorCore" technológia, egyelőre a kiválasztott partnerek számára. Az Imaging SDK 1.2 BETA révén a képalkotó és a közösségi alkalmazások következő generációjának fejlesztésére nyílik lehetőség, míg a Word Flow billentyűzettel még gyorsabbá válik a szövegbevitel. A Camera Roll és a Creative Studio funkciói bővülnek, a Microsoft Office, a Nokia Camera és a Nokia MixRadio alkalmazások pedig a két új olcsóbb telefonon is elérhetők lesznek, a HERE helymeghatározó- és térképszolgáltatással egyetemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!