SG.hu

Egyre csábítóbb célpont az Apple iOS

Az ünnepek közeledtével a Trend Micro 2013. III. negyedévi biztonságtechnikai összefoglalójában aggodalmának ad hangot az Apple iOS elleni adathalász webhelyek és az online bankrendszereket támadó káros kódok elburjánzása miatt. A kutatási eredmények értelmében a vásárlóknak éberen kell őrizniük a karácsonyi szezonban pénzügyi és személyes adataik titkosságát.

"Az online bankok kényelmét élvező vásárlók általános óvatlanságát a bűnözők egyre fejlődő eszközökkel használják ki" - figyelmeztet Rik Ferguson, a Trend Micro nemzetközi biztonságkutatási vezetője. "Emellett annak ellenére, hogy az Apple a kiberbűnözéstől hagyományosan mentesebb platform, azt találtuk, hogy a személyes adatokat adathalász módszerekkel megszerző támadások itt is erőre kaptak. Az adatok szerint támadáshurrikán fenyeget a karácsonyi szezonban, amikor a fogyasztók nagy tömegben fedezik fel a mobil platformok használatát." A II. negyedévi csúcs (a májusi 5800) után az Apple-adathalász webhelyek III. negyedévi száma júliusban 4100, augusztusban 1900, míg szeptemberben 2500 volt. A számok alapján attól tarthatunk, hogy az elemzők becslései szerint a IV. negyedévben forgalomba kerülő 31 millió Apple iPhone és 15 millió iPad új célponttá válhat.

"A Trend Micro felmérése kimutatta, hogy az Android-felhasználók sérelmére készített káros kódok és kockázatos alkalmazások száma a legutóbbi hónapban már meghaladta az 1 milliót. Sajnos nemcsak az Android-felhasználók vannak veszélyben. Komoly emelkedést észleltünk az Android, iOS és Windows Phone platformot célzó kártékony alkalmazások körében is. A mobiltelefon továbbra is a kiberbűnözés fő célpontja, és egyre fejlettebb módszerekkel kerülik meg a mobil platformok védelmi rendszereit" - magyarázta Rik Ferguson, a Trend Micro nemzetközi biztonságkutatási vezetője.

A Trend Micro kutatói a III. negyedévben több mint 200 000 online banki ügyintézést célzó káros fertőzést találtak. A banki káros kódokkal világszinten legkiemelkedőbb mértékben megcélzott három ország az USA közel egynegyed (23%) részesedéssel, Brazília 16%-kal és Japán 12%-kal. Európában a német és francia helyzet a legkevésbé jó, de ott is csak 3-3% a fertőzöttség, köszönhetően bizonyára az online bankolásra ott bevezetett magas színvonalú, többtényezős hitelesítési szabályoknak. A fenti folyamatokon túl a károkozók által jól kidolgozott zavarkeltő-megtévesztő módszerek száma is emelkedett. Hasonló folyamatok érhetők tetten Kelet-Közép-Európában, ahol egyre népszerűbbek az okostelefonok, így dinamikusan növekszik a mobil bankszolgáltatás fenyegetettsége is.

"Kelet-Európában az előző negyedévinél sokkal nagyobb számban észleltük a káros Android-szoftverek jelenlétét; Oroszország és Ukrajna például bekerült a 10 legfertőzöttebb ország közé a letöltött káros Android-alkalmazások száma alapján. Hasonló a tendencia a térség többi országában is" - mutatott rá Peter Lupsic, a Trend Micro kelet-közép-európai igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!