Berta Sándor

A Google szemüvegét teszteli a New York-i rendőrség

A hivatal néhány darabot beszerzett a Google különleges szemüvegéből és azt vizsgálja, hogy azok mennyire felelnek meg a rendőrségi bevetések során. A HTC is belép a viselhető eszközök piacára.

New York város rendőrsége többek között arra kíváncsi, hogy a Google Glass mennyire jelent hatékony segítséget egy bűncselekmény felderítésekor. Egy magas rangú rendőr azt nyilatkozta, hogy jelentkeztek a Google Glass programba, vásároltak is néhány darabot és most fogják kipróbálni őket. Mindenekelőtt azt vizsgálják, hogy a szemüveg mennyire segítheti a nyomozásokat és különösen a gyalogos járőrök munkáját. A Google illetékeseitől kiszivárgott, hogy a konszern hivatalosan nem működik együtt a bűnüldözőkkel, mindez azt jelenti, hogy a rend őrei a Glass Explorer-programon keresztül vásárolták meg a termékeket. A társaság hangsúlyozta, hogy elvileg bárki vásárolhat a különleges szemüvegből, két feltétel van: 18 évesnél idősebbnek kell lennie és az Amerikai Egyesült Államokban kell laknia.

A Google Glass különösen olyan szituációkban jelenthet segítséget a rendőröknek, amikor például valakinek az arcát akarják felismerni vagy összehasonlítani az adatait a rendőrségi adatbázisban tárolt információkkal. A videonaplók segítségével is nagyon sok időt takaríthatnak meg, hiszen jelenleg kézzel vagy géppel kell megfogalmazni a jelentéseket. San Fransisco rendőrsége nagyon érdekesnek tartja a kezdeményezést, de egyelőre nem követi New York példáját. A Google számára a rendőrségi megrendelések komoly esélyt jelentenének. Vincent Cannistraro egykori CIA-ügynök viszont úgy vélte: kérdéses, hogy mennyire lenne hasznos a Glass a bűnüldöző szervek és a titkosszolgálatok számára.


Az ébredező piac a HTC vezetőinek fantáziáját is megmozgattal, még az idén piacra dobhat egy hordható eszközt a tajvani gyártó, ami a jövőben nem csupán az okostelefonokra összpontosítana. A hírt Cher Wang, a társaság elnöke jelentette be, egyúttal megerősítette azokat a korábbi pletykákat, amik arról szóltak, hogy a társaság belépne az új piacra. Közölte: néhány éve figyelik az okosórákat és hordható készülékeket, de hiszik, hogy először az akkumulátor és az LCD-problémákat kell megoldaniuk, ezek ugyanis meghatározó problémák a felhasználók számára. Wang azt viszont nem árulta el, hogy mire számíthatnak az idén a HTC ügyfelei.

Peter Chou, a HTC vezérigazgatója tavaly októberben azt nyilatkozta, hogy számukra a hordható technikák meghatározó piaci szegmenst jelentenek. Ezzel párhuzamosan viszont megfogalmazta az azzal kapcsolatos kételyeit, hogy nem biztos, hogy jó időpontot választanak a piacra való belépésre. A tajvani gyártónak rendkívül sok vetélytárssal kellene megküzdenie, hiszen okos szemüvegeket, okosórákat és más eszközöket dobott vagy dob piacra a Google, az Apple, a Samsung, a Pebble, a Sony és a FitBit. Az elmúlt hónapokban hasonló tervek szivárogtak ki az Intel, a Microsoft és a Qualcomm kapcsán is. További gond, hogy a HTC meglehetősen nehéz helyzetben van, ezért eredménykényszerben lesz. Tavaly számos belső probléma okozott gondot, vezető szakemberek távoztak és gyártási hibákkal küzdöttek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • syrus2 #7
    Nagyon helyes nálunk is hasonló kezdeményezések kellenének mert még elég szigorúak a magyar törvények. (Pár évvel ezelött is milyen mizéria volt 1db kamerás szemüvegből ugyebár )
  • SupraMKIII #6
    A következő, viccesnek szánt hozzászólásom minden második sorába be fogom írni, hogy vicc...
    De most pótlom
    -->> VICC <<--
    -->> VICC <<--
    -->> VICC <<--
    Szóval, vicc volt!!!!
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    "Elképzelem, hogy egy nagyobb embertömegben mekkora számítási igénye lesz ennek - kb beleég majd az egész szemüveg a viselő arcába...Kb a robotzsaru projekt is így kezdhette :-)"

    Gondolom nem túl nagy, elküldi a felhőbe, ott elég analizálni a képeket.
  • SupraMKIII #4
    És akkor lehet rá tenni kis piros-kék villogó ledeket, ami akkor aktív, ha intézkedik a rendőr (vagy pl. pirosban megy át a zebrán) :-)
    Meg különböző státusz ledeket, hogy "igazoltatási mód" "letartóztatási mód" "üldözési mód" "open fire vagy license to kill" mód :-)

    Elképzelem, hogy egy nagyobb embertömegben mekkora számítási igénye lesz ennek - kb beleég majd az egész szemüveg a viselő arcába...Kb a robotzsaru projekt is így kezdhette :-)

    De a viccet félretéve tényleg hasznos lehet...
  • Cat #3
    Felismerés után nem földre teperéssel, hanem szimpla igazoltatással folytatodik a történet.

    Ez csak pontosabb lehet, mint a mostani, ahol a járörök reggel vetnek egy pillantást a körözött személyek fejére, és délután vagy felismerik a mellettük elhaladó rablót vagy nem. Jelenleg ugyanis szimplán emlékezetből megy az ilyesmi.
  • heist #2
    És milyen hatékonysággal működik ez az arcfelismerő? Mert ha csak 100-ból 1x hibázik akkor a New Yorki rendőrség a gatyáját is rá fogja fizetni a kártérítésekre, mert ártatlanokat tepertek a földre.
  • goldmember #1
    Az idióta rendőrök egész nap GTA-zni fognak vele.