Berta Sándor

Audio vízjellel a kalózkópiák ellen

Az amerikai filmstúdiók új technikát alkalmaznak a kalózmásolatok terjesztésének megakadályozására. A Verance Corp. és a PirateEye cégek segítségével úgynevezett audio vízjeleket helyeznek el a filmekben.

A megoldás az emberi fül számára nem hallható, viszont akár a legegyszerűbb mikrofon is képes felfedezni. Ezzel akadályoznák meg a mozifilmek kamerás felvételét, melyek általában már a premierek után néhány nappal megtalálhatók a fájlcserélő hálózatokon. A The Wall Street Journal arról tudósított, hogy tavaly az 50 legsikeresebb mozifilm több mint felét látták el audio vízjellel. A nézőket ezeknél komoly meglepetés érheti, ugyanis amikor el akarják indítani a lejátszójukon a videokamerával vagy mobiltelefonnal rögzített filmmásolatot, akkor technikai nehézségek adódhatnak. A lejátszás az első 20 perc után megszakadhat, és ugyanez a helyzet akkor is, ha valaki egy lemezről egy másikra akarja átjátszani a felvételt.

A 20 perces határ nem véletlen, ugyanis kutatások azt bizonyították, hogy a nézők ennyi idő után már annyira belemélyedtek a műsorba, hogy nagyobb valószínűséggel hajlandók megvásárolni a legális ajánlatokat. Kérdéses viszont, hogy a felhasználók valóban hajlandók-e megvásárolni a filmeket, vagy inkább lemondanak az adott alkotás megtekintéséről.

Az alkalmazott megoldást támogatják a legnagyobb hollywoodi filmstúdiók és kompatibilis több mint 100 millió Blu-ray lejátszóval, ugyanakkor a DVD-lejátszókkal nem működik együtt. A Quartz nevű portál arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikaiak tavaly több művet néztek meg az interneten, mint DVD- vagy Blu-ray lejátszón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #10
    Audio sáv újratömörít veszteséges codeccel, és a vízjelnek annyi :)
  • levente68 #9
    Ezzel megint az a baj, hogy a szerencsétlen legális vásárlókat szívatják meg, hiszen valakinek e nem olcsó baromságokat ki kell fizetnie.

    Amikor pedig az első kicsi program a kukába löki az egészet, megint röhög a világ...

    Irdatlan pénzeket pazarolnak ostobán így el, bár legalább arra hivatkozhatnak, mint a szemét letöltők által okozott kár...
    Holott eleve tudják, hogy ők fecsérlik el.
  • SupraMKIII #8
    KVP: +1
    Ja, nem hallható, nem rontja a minőséget, éppen úgy, ahogy a 128kbit-es MP3-ra is mondták...
    Az lehet, hogy a hallható tartományon kívülre teszik, ami működhet - de éppen ezt nem viszok át a microfonok (merthogy minek tennék)

    Ez szerintem csak a pszicholgiai hadviselés része! Én nem vagyok jártas a történelemben, de az alapján amit tudok róla, ez hosszú távon nemigen jött be még senkinek...
  • Sajátvéleményem #7
    Valószínű, hogy ez is valami kamu cikk...
    Szerintem minden másolásvédelem felesleges pénzkidobás, és árdrágítás.
    Talán a kufár-szellemről kéne lemondani, és a "műsorok" árazásán kellene változtatni. Ne dollármilliókat kifizetni egy színésznek, egy-egy szerepért.
    Mert semmivel nem ér többet a munkája mint a világosítónak, vagy az öltöztetőnek.
    Mindenki azt csinálja amihez ért.
  • kvp #6
    Ha az emberi ful szamara nem hallhato, akkor a legtobb veszteseges tomorites (pl. mpeg) kiszuri, mert a nem hallhato es lathato adatok kiszurese a tomoritesi eljarasok alapja. Ha viszont hallhato es meg is marad, akkor zavaro is az emberek szamara. Egyebkent meg veszelyezteti a legalis felveteleket, mivel ha pl. a gyerek szuletesnapjan egy vedett zene vagy film megy a hatterben, akkor a sajat home video is kalozmasolatta valik. Egyebkent ha egy analog jel azonosithato, akkor szurheto is es erre rengeteg ingyenes szoftver van.
  • lammaer #5
    Az eszköznek kell támogatnia ezt a védelmet, szóval halott ügy. Jöhet a következő.
  • Qlimax #4
    Így igaz!
    De gondolom előre gondolkodnak az okosok. Előbb-utóbb úgyis meghibásodnak a jelenlegi készülékek és újat kell venni. Akkor kezdődik majd a galiba.
    Habár én egyáltalán nem bánom ezt a megoldást! Ezeknek a mozis verzióknak eleve semmi értelmük, azzal a szörnyű minőséggel csak egy őrült bírja végignézni a filmet...
  • KopaszIsten #3
    Nem értem mitől állna le a médialejátszó, stb. csak mert van (vagy épp nincs) egy emberi fül számára nem hallható audió jel a felvételen. Ehhez az kell, hogy a lejátszó már eleve fel legyen erre készítve. A régi lejátszókba nincs efféle tiltás beépítve.
  • KRTuning #2
    Viszont ez érvényes a másolt BD lemezekre is.
    A wall street journal írása kimásolva: pastebin.com/jWti6AgY

    Itt még ír 1-2 érdekességet mint a pirateeye.
  • Sir Quno Jedi #1
    És ezek szerint SZERINTÜK blu-ray lejátszón fogja nézni a camos kalózfelvételt a sok idióta és ott "technikai nehézségei" adódhatnak?!?!? Komolyan, ez újévi tréfának is rossz. :DDD Valaki ezekért nagy pénzeket vesz fel az idióta stúdióktól, pedig ennyi erővel az ablakon is kilapátolhatnák a pénzüket.