Alex

Látványos kiegészítőt kaphatnak a sportközvetítések

Bármely élő közvetítésben lehetővé válik az eddigi lassítások helyett a Mátrixban is látott, több szögből mutatott akciójelenet.

Mindenki ismerheti a Mátrix jelenetét, melyben a főhös küzdelme közben körbeforgatják a nézőpontot, hiszen a 'majd 15 éves film ezen technikai trükkjét azóta rengeteg más alkotásban is viszontláthattuk. Míg akkoriban még sok előzetes felkészülés, a fényképezőgépek gondos beállítása és számítógépes utómunkálatok kellettek ehhez, addig mindez ma már valós időben és jóval nagyobb térséget átfogva is megvalósítható egy új megoldással.

"A rendszert használva megállítható az idő és megváltoztatható a tárgy körüli nézőpont. A korábbi megoldásoknál ehhez fixen beállított kamerák kellettek, ezért csak szűk területen mozgó objektumok voltak rögzíthetők. Az új, több nézőpontú robotkamera-rendszer képes dinamikus sportokat vagy kiterjedt területen zajló eseményeket is lefilmezni." - írja az NHK, a Japán Műsorszóró Szövetség tudományos és technológiai kutatólaboratóriumának bejelentése, melyben ismertették eredményüket.


Mint a bemutató videóban is látszik, a rendszer elemei külön mozognak. Minden robotkamerának két motorja van, forgásra és döntésre képesek. Minden egyes egység önállóan, de különböző szögekből fókuszálhat a célpontra, és egy számítógép közbeiktatásával megosztják egymással az adataikat. A kamerák közötti váltás csak rendezői szándék kérdése, az aktuálisan legjobb szög választható ki.

Leginkább a sportközvetítések élvezhetik a technológia előnyeit, melyeknél az eddigi, egy kamerás lassított visszajátszások helyett több kamerával egyértelműen látható, hogy például egy kosárra dobásnál éppen melyik testrész merre mozgott. "A jövőben már nem lesz egy touchdown valóban touchdown 360 fokos megerősítő visszajátszás nélkül" - írják, gondolva itt az amerikaiak tojáslabdás sportjára. A rendszer várhatóan az NHK következő 3D TV-rendszerének része lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rajdi #3
    Ja igen, az VB volt és 2006-ban. A többi stimmel :)A Lengyel - Ukrán EB-re gondoltam.
  • nextman #2
    Nem ott volt az EB.
  • rajdi #1
    Azt hittem a németek már a 2012-es EB-re megcsinálják!
    Hajrá!