SG.hu

Resident Evil Revelations



Kiadó: Capcom
Fejlesztő: Capcom
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core Duo 2,4 GHz vagy AMD Athlon X2 2,8 GHz, Nvidia GeForce 8800 GTS grafikus kártya, 2 GB RAM, 10 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core 2 Quad 2,7 GHz vagy AMD Phenom II X4 3 GHz, Nvidia GeForce GTX 560, 4 GB RAM, 10 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Resident Evil-sorozat
Kategória: külsőnézetes akció

A Resident Evil-sorozat minden kétséget kizáróan megélt már szebb napokat is, habár a franchise annak ellenére sem teljesít túl rosszul az eladások terén, hogy az utolsó két epizód csak közepes eredményeket produkált a kritikusok előtt. A Capcom vezetése már korábban megígérte, hogy alaposan átgondolják az egyik legismertebb horrorjáték jövőjét, és nagy valószínűséggel visszatérnek a gyökerekhez, de amíg megálmodják a pontos terveket, addig sem szerettek volna újabb Resident Evil-epizód nélkül hagyni minket. Egy vadonatúj alkotás kivitelezése jelenleg óriási költségeket és rengeteg időt emésztett volna fel a részükről, a hatodik rész útvonalát pedig bizonyára nem akarták folytatni.

Egyetlen járható út maradt a Capcom számára, méghozzá a korábban kizárólag Nintendo 3DS-re megjelent - és egyébként kiváló visszajelzéseket kapott - Resident Evil Revelations HD feldolgozása. Habár a rajongók egy része nem fogadta túl pozitívan a döntést, a lassacskán kiszivárgó részletek és információk alapján egyre inkább világossá vált, hogy a játékban több potenciál rejlik, mint amire első hallásra számítottunk, így ma már egyértelműen kijelenthető, hogy helyesen cselekedtek a fejlesztők, amikor elhatározták, hogy nem hagyják meg exkluzív címnek Jill Valentine és Parker Luciani kalandját.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Resident Evil Revelations történetében a sorozat negyedik és ötödik része közötti eseményeket élhetjük át, tehát egy olyan mellékszálat göngyölíthetünk fel, amelyben az említett két főszereplő Chris Redfield felkutatására indul, akit információik szerint az SS Queen Zenobia fedélzetén tartanak fogva. A sztori meglepően jóra sikeredett, aprólékosan bontakozik ki előttünk, méghozzá rengeteg rejtéllyel kiegészülve. Az egyes történeti epizódok között mindemellett számtalan visszaemlékezést és egyéb eseményt is átélhetünk hőseink oldalán, amelyek színesebbé, változatosabbá varázsolják a cselekményt.

Nem csak történetileg lett azonban nagyszerűen felépített az alkotás, hanem a körítést tekintve is, hiszen a negyedik Resident Evil-játék óta nem tudott olyan hangulatos környezetet megálmodni a Capcom, mint ezúttal. Habár a visszapillantások és egyéb kitérők kicsit erőltetettre sikeredtek, de a Zenobia fedélzetén átélt összes pálya szó szerint az első részeket idézi fel előttünk, így gyakran azt is elfelejtjük, hogy egy hajón zajlanak az események. Habár zombik jelen esetben nincsenek, de különféle mutálódott létformák annál többen, így a szörnyek és nagy általánosságban az egész összhatás is erőteljesen a Silent Hill-sorozatot juttatja eszünkbe, ami igaz lesz részben a játékmenetre is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Nyilván a franchise sajátosságai azért megmaradtak, de a fejlesztők végre egy olyan hátsónézetes kalandot készítettek, amelyben az akciók mellett ugyanolyan szerep jut a hangulatnak, a fejtörőknek, a felfedezésnek és helyenként még a rettegésnek is. Habár a túlélő-horrorok kategóriájába nyilván nehéz lenne beleilleszteni a Resident Evil Revelationst, ellenben így is sokkal nagyobb kihívást nyújt a játék, mint a kissé félresikerült hatodik felvonás. Még a legalacsonyabb nehézségi fokozaton is alaposan ki lesz számolva például a lőszer, így amennyiben minden ellenfelet le akarunk győzni, akkor szkennerünk segítségével fel kell kutatnunk a helyiségek rejtett zugait, amelyek újabb töltényeket rejthetnek, de így is gyakran fenyeget majd minket a munícióhiány veszélye, ami szintén nem volt túl jellemző mostanság a sorozatra. A játékmenetre nagy általánosságban jellemző a linearitás, ami a hajó szűkös folyosói, valamint kabinjai miatt egyáltalán nem probléma, sőt, a klasszikus horrorok szerelmeseinek inkább külön pozitívum. Érdekesség, hogy bár nincsenek túl nagy pályák, a Resident Evil Revelations folyamatosan egy térképet rajzol számunkra, így jelölve az átjárókat, valamint azokat a nyílászárókat, amelyek elállták utunkat. Ismerős? Bizonyára nem véletlenül! Külön kiemelendő, hogy a kampányban ismét komoly szerepet kaptak a fejtörők, és bár egyik feladvány esetében sem kell majd megerőltetnünk magunkat, de így is képesek voltak a fejlesztők olyannyira feldobni a végeredményt, hogy az a megítélése közelítsen a korai részek irányába.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Természetesen nem csak a klasszikus elemek beépítésével kedveskedtek a készítők, hanem olyan elemekkel is, amelyeket még a legnagyobb rajongók is pozitívan értékeltek az elmúlt epizódokból, így például kapunk egy kissé nehezen átlátható fejlődési rendszert, ami leginkább a fegyvereinket érinti, de amennyiben nem használjuk ki a lehetőséget, akkor sem ér minket semmiféle hátrány, maximum a kihívás mértéke emelkedik meg egy kicsit. Az akciódúsabb pillanatok felpörgetésének érdekében a Capcom átemelte a Resident Evil 6 harcrendszerének sajátosságait, így a lövöldözések közben is tudunk majd mozogni, ugyanakkor megmaradtak olyan sajátosságok, mint például az életerő növeléséhez használható gyógynövény, ami nyilván az újoncokat megdöbbentheti, de mégis olyan különlegesség ez, mint a Silent Hill-sorozat esetében az állandó köd jelenléte.

A harcok során többnyire átlagos fegyverekkel, a fő történeti szál esetében szinte csak pisztollyal és sörétes puskával tudjuk likvidálni a kissé egysíkú szörnyeket, de felhasználhatunk gránátokat, sőt, bizonyos esetekben még a környezet egyes elemeit is ahhoz, hogy eltakarítsuk ellenfeleinket. Az előző rész esetében nagyon sokan panaszkodtak arra, hogy a játék összességében egy QTE-halmozás volt csupán, de megnyugtatunk mindenkit, hogy a Resident Evil Revelationsre ez sem lesz jellemző. Elvétve találhatunk ugyan ilyen jeleneteket, de többnyire valós időben zajlanak az akciók, és csak nagyon ritkán futhatunk bele olyan helyzetekbe, amikor ritmikus gombnyomkodással vagy az egér szélsőséges mozgatásával tudunk megmenekülni például egy ellenfél szorításából.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A játék ugyanakkor a Nintendo 3DS-re szánt változathoz képest lényeges újdonságokat nem vonultat fel, így például a sztori sem lett kiegészítve, ellenben néhány új fegyver, szörny és játékmód helyet kapott benne - de összességében nem is vártunk mást egy HD feldolgozástól. A Capcom ugyanis sosem akarta megváltani a világot ezzel a projekttel, egyszerűen csak el akarta készíteni az alkotás PC-re és otthoni konzolokra szánt változatát, amit ebben a formában kis híján tökéletesen meg is valósított. Grafika: A Resident Evil Revelations azonban hiába nyúlt vissza több helyen is a gyökereihez, a végeredmény így sem lett kiváló, amit elsődlegesen a küllemének köszönhet. Hiába beszélünk ugyanis egy HD feldolgozásról, a hajó legtöbb belső tere teljesen egy kaptafára épülő, unalmas és ismétlődő helyszínekből épül fel, így minden sarkon találkozhatunk alacsony felbontású textúrával borított objektumokkal, a szabadabb pályák - a visszaemlékezések és kikacsintások során - pedig szó szerint megmosolyogtatóra sikerültek a mesterséges határokkal és a szögletes elemekkel. Összességében tehát egyáltalán nem tekinthető szépnek a végeredmény, de a Resident Evil 6-hoz képest - ha már jobb nem is, legalább - egységesebb lett a látvány.

Kezelőfelület, irányíthatóság: A rajongók nyilván már megszokták, hogy a sorozat PC-s változatai rendre kritikán aluli irányítással rendelkeznek, amivel kapcsolatban - bár lassú fejlődést tapasztalhattunk a múltban, de - a Capcomnak most sem sikerült még olyan eredményt elérnie, amire nyugodt szívvel azt mondhatnánk, hogy megfelelő. A Resident Evil Revelations esetében szintén történt előrelépés ezen a téren, de így is nehéz lesz megszokni a karakterek terelgetését, mert korántsem olyan gördülékeny ez a folyamat, mint a Max Payne 3 vagy a Gears of War esetében. A fejlesztőknek tehát lenne még hová fejlődniük. A kezelőfelület ezzel szemben rendkívül átlátható lett - egyedül a fegyverfejlesztést bonyolították meg -, így minden a billentyűzethez, illetve az egérhez lett igazítva.

Játszhatóság: A Resident Evil Revelations játékideje annak ellenére is elegendő hosszúságúra sikeredett, hogy egy kézi konzolos átiratról beszélünk, így a kampányból kényelmesen kihozhatunk 8-10 órát, ellenben teljesen érthetetlen, hogy bár szinte sosem vagyunk egyedül a pályákon, a kooperatív módot mégis kispórolták a végleges változatból.

Intelligencia, nehézség: Habár messze a legújabb Resident Evil lett a sorozat újabb epizódjai közül a legjobb, sem társaink, sem az ellenfelek mesterséges intelligenciájával nem tudta követni a minőségi javulást a Capcom, így az összecsapások csakhamar unalomba fulladhatnak és egysíkúvá válhatnak. A nehézségi szint már egy kicsit kényesebb téma, hiszen az akciójátékok kedvelőinek nem kizárt, hogy nehéz lesz - a korlátozott lőszermennyiség és egyéb nehezítő tényezők miatt -, ellenben a klasszikus túlélő-horrorok szerelmeseinek már túl könnyű. A fejlesztők természetesen igyekeztek mindenkinek megfelelni, így a nehézség skálázható, az utóbbi tábor kedvelőinek pedig ott van egy speciális játékmód, amiben szó szerint az első epizódok rémálomba illő kihívásait idézhetik fel.

Hangok, zene: Ha valami, akkor a hangok, a hanghatások és a zene terén biztosan nem tudnánk belekötni a Resident Evil Revelationsbe, hiszen nem csak nagyszerű szinkronszínészek keltik életre a karaktereket, hanem az effektek felelősei is gondoskodtak arról, hogy alaposan megtámogassák a fontosabb vagy a rémisztőbb pillanatokat, így a végeredmény ezen a téren is inkább a korábbi részekhez hasonlítható.

Összegzés: Korántsem lett hibátlan, avagy tökéletes videojáték a Resident Evil Revelations, ellenben a Capcomnak sikerült egy olyan epizóddal bővítenie a legendás sorozatot, ami két baklövést követően végre ismét reményt kelthet a rajongókban, hogy egyszer talán még régi fényében tündökölhet a franchise. Ha a hatodik részhez hasonlítjuk, az előrelépés és a fejlődés egyértelműen kézzelfogható, de azért hosszú még az út a kitűzött célig. Ha azok közé a rajongók közé tartozol, akik szerették a negyedik és az ötödik részt, a legújabb Resident Evil biztosan nem okoz majd csalódást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MinimumGame #2
  • breckinridge #1
    Rohadtul egysíkú ez a rovat. Elfogadom, ha valaki szereti ezt, de nem lehetne néha mást (pl. stratégia, sport) is ebbe a rovatba hozni?