SG.hu

Magyarországon is hiány van informatikusokból

A magyar szoftverexport öt év alatt megduplázható lenne ha az állam többet fordítana a szakemberek képzésére, és a kezdő vállalkozások, illetve a kutatás - fejlesztés támogatására.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége sajtótájékoztatóján Vityi Péter, a Microsoft volt vezetője, jelenleg a szervezet szakértője azzal érzékeltette a magyar szoftverexport mostoha helyzetét, hogy gyakorlatilag pontos adatuk sincs róla, hiszen ugyan a Központi Statisztikai Hivatal még az olajos magvak szállítását is külön soron jelzi, addig a számítástechnika az elektronikai és híradástechnikai tevékenységgel van egybemosva. Ez azért különösen fájó, mivel a szoftverfejlesztés az a terület, ahol a magyar hozzáadott érték kiugróan magas, szinte teljes egészében magyar szellemi teljesítményről van szó, amelyet a vállalatok meghatározó import nélkül állítanak elő. Hogy mégis képbe kerüljenek a helyzettel kapcsolatban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adataiból indultak ki, illetve körbetelefonáltak tagvállalataik körében, hogy egyben megismerjék milyen segítségre lenne szükségük forgalmuk növeléséhez.


Laufer Tamás és Vityi Péter

Laufer Tamás, a szervezet elnöke elmondta, hogy összességében a területen 180 milliárd forint a magyar export, ami - tekintve hogy minimális az eszközhasználat - hatalmasnak számít, hiszen ennek 90 - 95 százaléka itthon marad. Az ágazatban 20 000 hazai cég mintegy 80 000 embernek ad munkát, tehát több, mint fele nagyon kicsi vállalkozás a csúcson kb. 100 nagy társasággal. Megemlítette Barroso elnök tegnapelőtti nyilatkozatát, amelyben nagykoalíciót sürgetett a politika, az ipar és az oktatás között a munkaerőhiány elkerülésére, közlése szerint Magyarországon már most is nagy hiány van szakemberekből. Kiemelte, hogy évente több ezerrel kellene növelni a mérnökkibocsátást, és az államnak komolyabban kellene vennie nem csak a felső-, de a középfokú oktatást is. Az IVSZ azt szeretné, ha a kormány egy iparági stratégiai szerződést kötne, amiben fókuszáltan támogatja a szoftverfejlesztés megerősödését, és ennek része kell legyen egy oktatási csomag is. Úgy vélik elérhető cél a magyar szoftverexport öt éven belüli megduplázása.

"Azt lehet mondani, hogy három nagy csoportra oszthatjuk a vállalatokat. Az első a multinacionális cégek fejlesztő-központjai; itt nehezen megfogható mi az export, hiszen magát a terméket amit előállítanak azt nem Magyarországról exportálják. Ezek a központok valamilyen részarányt képviselnek a globális fejlesztésből, van ahol alig 3-5 százalékot; ezt célirányos fejlesztéssel, politikával lehet növelni. Például az egyik cégnél dolgozik 200 mérnök, a kérdés úgy merül fel, hogy mi kell ahhoz, hogy az 400 legyen. A vállalatokkal beszélgetve mindig visszajutunk két területre, az egyik a kutatás - fejlesztési tevékenység honorálása adó és egyéb szabályok mentén, a másik a mérnökkibocsátás - nem csak a Bsc, hanem az Msc végzettségű diplomások száma. Egy mérnök az kb. 15 millió forint értékű exporttal egyenértékű" - mondta el Vityi Péter.

A sajtótájékoztatón 2000-re saccolták a jelenlegi iparági felsőoktatási kapacitást, azaz szerintük gyakorlatilag meg kellene duplázni a hallgatói létszámot. Mivel a kormány jelenleg ezzel a kívánalommal pont ellentétes folyamatot hajt végre csak remélni tudják a helyzet változását, "mi megtettük, amit lehetett". Laufer Tamás kifejtette, hogy számos szakterület nem igényel 5 éves képzést, a tudás ezekhez felnőttoktatásban, OKJ-s tanfolyamokon is megszerezhető. "Persze ez nem stratégia, csak rövidtávú taktika; megvárjuk, míg a dolgok leülepednek, utána ismét próbálkozunk."

"A második nagy csoportot zömmel magyar cégek alkotják, - folytatta Vityi - azok a kis- és középvállalkozások akik már exportálnak szolgáltatást vagy szoftvert. Ezek a saját bőrükön tanulták meg hogyan lehet szoftvert exportálni, volt olyan vállalat amelyik a németországi piacra való belépést háromszor próbálta meg, mindegyik próbálkozás százmillió forintjába került. Az elsőnél azt tanulta meg például, hogyha a vállalaton belül nem angol a munkanyelv és nincs leszabályozva minden folyamat, akkor képtelen egy Németországban dolgozó kereskedő kollégát beépíteni a szervezetbe teljesen mindegy mennyit fizetnek neki. Ezeket a köröket más vállalatoknál is meg lehet spórolni, nyilván ez egy tréning és menedzsment programot igényel."


"Nagyon sok olyan cég van, amelyiknek egy piacon való megjelenéshez valamilyen kereskedelmi támogatásra lenne szüksége. Sajnos nincs a diplomáciai képviseleteinken egy kereskedelemre specializálódott ember, aki látja/érti az iparágat. Ezt a részt igenis meg kell erősíteni, mint ahogy tudjuk hogy Magyarországon a nagy nyugati cégek ezt csinálják, például az angol vagy az amerikai kereskedelmi képviseletre gondolok. A harmadik csoport azok a mikrovállalkozások, amelyeknek valamilyen ötletük van, a startupok, melyeket fel kell készíteni arra, hogy a kockázati tőke alapokból pénzbevonásra legyenek képesek. Itt az inkubációs programra kell jobban figyelni hogy ki tudjanak lépni a piacra, akár a világpiacra. Tudjuk hogy meg lehet csinálni, vannak tapasztalatok, és azt gondoljuk hogy ráerősítve sokkal nagyobb szeletet lehet kihasítani." - közölte a szakértő.

"Én azt gondolom hogy mindhárom terület megduplázása elérhető ha odafigyelünk és célzottan fejlesztjük az iparágat. Akár tovább is gondolható, hogy Magyarország milyen más gazdasági ágazatokban versenyképes - például mezőgazdasági informatika, egészségügyi informatika -, és ezekben olyan megoldásokat lehet létrehozni melyek aztán exportképesek." - mondta Vityi Péter.

Újságírói kérdésekre válaszolva Laufer Tamás kitért a kereseti lehetőségekre is. "A zsebbe fizetéseken szerintem túlvagyunk, ez a 2000-es évek valósága volt, amikor a multinacionális cégek a fizetési kondíciók miatt könnyen el tudták csábítani a hazai embereket. Minden második vállalkozás ma evás, ami ha másra nem, arra mindenképpen jó volt, hogy megtisztítsa a szakmát, ezek az emberek remekül kereshetnek. A fizetésekkel kapcsolatban ugyan átlagszámot nehéz közölni, de ha azt mondom, hogy egy alapszintű programozónak a napidíja 50-60 ezer forint körül mozog akkor nagyot nem tévedek. A több ember munkáját megalapozó architekt díjazása már 150 ezer forint körül van."

Zárszóként az elnök elmondta, hogy a felmérés során a cégek visszaigazolták hogy egyértelműen van szakemberhiány. "Nyilván a General Electricnek más típusú mérnökre van szüksége, mint egy magyar kisvállalkozásnak. Bizonyos cégek már nem tudnak itt felvenni embereket, ezért mentek ki Erdélybe, Ukrajnába, de sajnos a megbízhatóság, a minőség a távolság növekedésével legalább egyenes arányban romlik."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vision5 #70
    Ez egyszerűen kamu. Éppen csak a munkáltatók és a munkavállalók közé beférkőzött a HR-es maffia.
  • Cleawer #69
    Az alant foglaltakkal maximálisan egyetértek, de úgy fogalmaznám át, hogy minden jól képzett mérnökből/szakemberből hiány van. Ennek egyenes következménye, hogy a mostani újoncoknak sok esetben nincs kitől tanulniuk.
    A másik probléma, hogy tapasztalat nélkül nincs meló, meló nélkül nincs tapasztalat.
    Én is ebben a cipőben járok.
  • Komolytalan #68
    Sajnos abban tök igazad van, hogy vidéken - és ugye minden vidék, ami nem Budapest - nagyon kevés a fejlesztői állás. 95% Bp-n koncentrálódik. Szóval ha Magyarországon akarsz dolgozni, akkor marad a Bp, meg az albérlet. Ez esetben viszont 120 nettóból nagyon vékonyan fogsz kijönni, szóval kérjél mellé még pénzt, vagy legalább 30-40eFt értelmes caffetériát (bérlet, kajautalvány, szép kártya kaja zseb). Így már éhen nem halnál, és 2 év múlva gyakorlatod is lesz, itt Magyarországon is többet kereshetsz, meg külföldön is könnyebben találsz állást. Ne feledd el, hogy ha külföldön kirúgnak, akkor onnan még hazajönni is drága. És vannak itt Mo-n is korrekt állások - igaz előtte végig kell járni a szamárlétrát. Egyáltalán nem nagy ász programozó haverom a következő lépcsőket járta végig:
    - állami cég, köztisztviselői fizetés, adatbázis kezelés
    - magyar magán cég, középszar fizetés (fele zsebbe), adatbázis kezelés, pénzügyi területre
    - bank, kurva jó fizetés, adatbázis kezelés, de nagyon unalmas része, és sok-sok furkálódás
    - SAP, kurva jó fizetés (400+ alkalmazotti nettó, bejelentve (ez bruttó 600, vagy vállalkozóként 800+ÁFA)), kurva jó munkakörnyezet.
    Szóval lehet itt is boldogulni, csak ki kell használni a megfelelő időben a lehetőségeket.

    Amúgy találtam egy egészen rád szabott állást: Junior C++ fejlesztő . És van benne Miskolc meg Debrecen is, bár szerintem tök mind1, hogy az ember 50, vagy 200 km-re megy dolgozni - 50-re is van annyira szar bejárni, hogy lehet hogy olcsóbb egy albérlet.
  • lamer the true #67
    Üdv a valóságban.

    Ne csüggedj 1 hónap nem sok. Amit viszont ajánlok neked, az a külföldi munkavállalás. Én amikor hmm lássuk csak 11 éve végeztem már akkor éreztem, hogy az IT egy kissé elvesztette a fényét. Igaz az iskola utolsó évében már főállásban dolgoztam, mert akkora hiány volt, de csak a jó szakemberekből, nem azokból, akik pusztán könnyű pénznek gondolják az IT-t. (Itt meg kell osszak egy kis emléket, egy szakács srácról, aki azt hitte, a számítógépes játékok után simán IT diplomát szerez ;) hát fél évig járt, de legalább isteni kajákat csinált :) )

    Akkor azt gondoltam, sebaj ez majd változik, jó lesz ez nekem itthon. Na ezt szívtam meg. Akkor kellett volna felszállni egy buszra, ami Londonba megy és vissza sem nézni. Sajnos itt nem igazán fogod vinni semmire, bár nem fogsz éhen halni, mint más diplomás, de nem lesz tejben vajban fürcsi. A jó helyeken az én előttem végzettek vannak 40-esek, a közepes, vagy közepesen szarokon meg az én fajtám 30-asok.

    Na most kimatekozhatod, hogy te hova is fogsz kerülni. :) De! Mindíg vannak olyan szerencsés kivételek, akik bekerülnek egy korrekt helyre. Szóval remény az van. Ezért is veszek 11 éve mindig lottót, csak sajna évi 2-3 kettesen kívül semmi ;)
  • KenseiZoro #66
    Hosszú évek óta csak olvastam az sg-t, mindig leküzdöttem a "vágyat", hogy hozzászóljak, de ezt nem tudtam most elviselni.
    Nemrég végeztem el a programtervező informatikus BSc-t, illetve még a nyelvvizsga köv hónapban esedékes. Lényeg, hogy az egyetemmel nincs már dolgom. Záróvizsga, szakdoga letudva 5-ösre.
    1. A bérkijelentés nevetséges. Most végzett ismerőseim nettó bérének átlaga nem súrolja a 200-at. Közel sem, és ez rendben is van, én is beérném 120 körüli kezdő nettóval(havonta of course, csak a tisztánlátás végett, mert itt napidíjakat emlegetnek, ami nevetséges).
    2. A cikk címe is vicc. KÉPZETT szakemberben van hiány, és itt nem az iskola számít. Nagyon nem. Elküldtem több, mint 20 helyre a gondosan megírt, többször átnézetett önéletrajzomat és a legtöbb helyről még csak vissza sem jeleznek, ami persze várható volt. De még ennél sokkal több próbát kell tennem, mert a 20 nagyon kevés. Én naiv vártam 1-2 konkrétabb, ismerős által ajánlott állásról való visszajelzésre, de fölösleges. Töménytelenül kell küldeni ahová csak lehet.
    3. Ugyan ez a helyzet a 3 legnagyobb álláskereső portálon. 100 állásajánlatból 98 rögtön bezárható friss IT-s fejjel. 80%-nál rögtön több éves tapasztalat az elvárás, a többinél pedig olyan nyelvek(holland, lengyel, spanyol, olasz, francia...) és programok ismerete elvárás amit az egyetemen és mellette sem tanultunk. Hangsúlyozom elvárás, tehát nincs az, hogy majd betanulsz, vagy előny.
    4. Az oktatás szintén a vicc kategória. Középiskolától kezdve programozó szakon tanulok. De igazán csak az egyetemen teljesedett ki az a helytálló nézetem, hogy amit tanulunk az 90%-ban használhatatlan és fölösleges időpazarlás. 4-es átlaggal végeztem, de azt hiszem senkinek sem kell bemutatnom a kalkulus, diszkrét matematika, logika, algoritmus elmélet és egyéb gyöngyszemek gyakorlati hasznát(csússz 1-2 félévet és fizess ilyenek miatt). Egyszerűen NEM a szakmára készítenek fel. Hiába tanult az ember az egyetem mellett mást is(mert muszáj, sőt alap, így tanultam is mellette), mert ott el se várd, hogy bármi konkrétra megtanítanak az alap C, C++, C# trión kívül. Az MSc csak rosszabb, fölösleges is emlegetni a cikkben, elméleti használhatatlan tudás a végtelenségig a 80 évekből időkapszulával névre szólóan címezve... Aztán mikor önerőböl 1-2 modernebb szabadon választható kurzusra rászánod magad:
    A. A tanulmányi rendszer áldott tulajdonságai miatt már betelt mire nálad betölt(hiába a WoW-ból és egyéb helyekről vett fanatikus megszállottságod, hogy 8-as tárgyfelvételre már 6-kor belépsz és csak vársz), lottó az egész. Elvégre azok választották és tartják karban a rendszert akik tanítanak. Van tőlük mit tanulnod...
    B. Mégis fel tudod venni és azalatt a néhány óra alatt éppen csak megkaparja az ember a felszínt. ProCurve és egyéb kurzusok.

    Így most pályakezdőként elküldöm bármilyen kisebb igényű kezdő tesztelő és fejlesztő állásra az önéletrajzom. Eddig sikertelenül. Persze ehhez hozzájárul, hogy észak-kelet Magyarországon keresek állást, az ország legelmaradottabb régiója. Még adok 1-1,5 hónapot a keresésnek(addig tart ki az egyetem mellett keresett tartalékom fele, a többi kell az elinduláshoz) aztán megyek távolabb, sokkal távolabb. Mert ha már Pestig mennék akkor mindegy ha külföldre megyek. Innen Szabolcsból és Biharból már édes mindegy lenne akkor ha a külföldi sokkal jobb megélhetést választja az ember. Van két minimálbér körül kereső szülőm akik a belüket is kidolgozták, hogy a testvéreimmel tanulhassunk, így nem szeretném itt hagyni őket, de nemsokára nekem is elfogy a türelmem és beállok az elvándorlók sorába. Szívesen röghöz kötném magam, már azonnal ha cserébe garantálnának bármilyen kezdő programozó állást. Nem kell nekem a bársonyszék, ahogy itt sokan emlegetik a kezdőket. Semmilyen közép beosztás, csak kezdő tesztelés, vagy fejlesztés. Azonnal ide a hallgatói szerződéssel, visszamenőleg aláírom!

    Valamit egyébként biztosan én is elnézek, rengeteg ismerősöm azonnal, vagy 1-2 héten belül talált állást. Én 1 hónapja keresek és már frusztrál a dolog. Elég sokat rászánok a napjaimból, hiszen az álláskeresés is munka, de a sikertelenség huszadjára már nem motiváló és még nagyon az elején járok és viszonylag keresett szakmám van. De ez a cikk gy ahogy van NEM helytálló!
  • evetke007 #65
    Érdekes, hogy nem került még szóba a cikk lényege: állami pénzt tarhálni (khmm...támogatást) néhány benfentes cég számára fejlesztés/kutatás céljából.
    Pont telibesz*rják miből van hiány az országban -na jó, amíg a felmérést készítő cégnek is csurran-cseppen addig el közvéleménykutatgatnak.
    Aztán ott van a másik oldala, ha tényleg kapnának lóvét, akkor megint csak jól járnak, mivel több szakember lenne a piacon ami a keresletet mindjárt lecsökkentené azaz a szakemberek is olcsóbbá válnának.
    Így hamarosan M.O. lehetne Európa Újdelhi-je.
    ...akkor aztán nem is lenne 20K sor alatt egy progi se :)))
    Színtiszta kereskedelem az egész: az első változat is jó és a második változat is jó -nekik.

    A magyar felsőoktatás jelenlegi állapotában a való világhoz és a piaci igányekhez totálisan impotens.
    100% hogy az elmúlt 10-15 évben SENKI nem tanult meg egyetemen/főiskolán programozni.
    Aki nem vitte magával a tudást, képességet, készséget, az ott biztos hogy nem tanulta meg.(az más kérdés, hogy valahogy a ZH-n/vizsgán "megfelet").
    És akkor jönnek a süket dumával, hogy a fesőoktatás igazából tanulni "tanít" meg -ez a feladata (WTF?)
    Persze... 4-5 éven keresztül??? És aki oda be került, az ugyan, hogy a bánatba kerülhetett oda, ha nem a tanulási képessége révén?
    Tanulni a 6-7 éves gyereket kell megtanítani általános iskolában -jó reggelt kívánok!
    Mindeközben véletlenül sem olyan tantárgyakkal tanítanak "tanulni" aminek haszna lenne...siralmas.
    Aztán csodálkoznak, hogy kik kerülnek ki friss diplomásként...és ezt még fokozni szeretnék a +2 év MSC-vel ... muhahaha! Elmebetegek!
  • sanyicks #64
    "Az OKJ képzés kevesebb mint 1 év, az szerintem kevés."

    Kerek 2 év volt a programozói, legalább is amikor én csináltam (2006 környéke).
  • sanyicks #63
    ajj mennyi baromság. Ezektől a "csak kóder" szövegektől kifekszem. Nincs olyan hogy "csak kóder". Az egyesek által kódernek nevezett ember nem csak gépiesen kódol, hanem ő végzi a munkát. Tervez, újratervez, debugol, optimalizál, tehát ő végzi az egész munkát. Máshogy nem megy.
    Persze mint minden munkát végző rétegre rájuk is telepszik egy önmagát magasabb rendűnek nevező réteg, aki dolgozni nem nagyon, parancsolgatni annál inkább szeretne. Ők szép diagramokat gyártanak abból amit az ügyfél elmondott nekik (a "kóder" meg tudja, hogy ha közvetlen vele beszélt volna az ügyfél akkor ez a közbenső lépés kimaradhatott volna, és több félreértés elkerülhető lett volna), csesztetik a kódert, fontoskodnak, holott fingjuk sincs az mit csinál.
    A kóder tudja milyen platformon érdemes kezdeni, hogyan (mi párhuzamosítható, mi nem, vagy milyen technikával érdemes), meg tudja tervezni a dolgot, figyelembe venni a lehetőségeket. A nemkóder vezetőnek fingja sincs az egészről, vagy ha van, akkor is a kóder nélküle is ugyan oda jutna.
    És ez a lényeg, ez megy a felsőoktatásnak igazán jól: hogy kineveljen embereket akik azt hiszik ők szarják a spanyol viaszt, ők felsőbbrendűek, és nekik van "szemléletük" ők "tudnak tanulni" és hasonló bullshiteket.
  • HátEzMegMi #62
    Ha ezeket tényleg tudod akkor sajnos többet tudsz úgy általában egy frissen végzett programozónál (kivételek biztosan vannak). Részedről nyilván nem sajnos hanem szerencsés .
  • Komolytalan #61
    Inkább ilyeneket, mint olyat mint te, aki nem tud mondatokat értelmezni. Ha szöveges feladatból felmentett az illető - amilyen pl. te vagy - azzal aztán tényleg nem lehet mit kezdeni.