Hunter

13 fényévre lehet a legközelebbi Föld-szerű bolygó

Csillagászok bejelentése szerint a Naprendszertől nem messze, mindössze 13 fényévnyire létezhet egy Földhöz hasonló idegen bolygó. A szám csupán egy becslés és nem alapul exobolygó felfedezésen.

A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza, Courtney Dressing által vezetett kutatócsoport a NASA Kepler űrtávcsövének adatait használta, ami több mint 150.000 csillagot figyel egyidejűleg. A Kepler a csillagok áthaladáskor jelentkező fényességváltakozások méréséből észleli a bolygókat.

A csapat 3897 vörös törpét, a Napnál kisebb és halványabb csillagot vizsgált meg, megállapítva, hogy a Kepler 95 exobolygó jelöltet azonosított körülöttük. Ezek közül három nagyjából Föld-méretű és csillagaik lakható zónájában keringenek, ahol folyékony víz és elvileg az általunk ismert élet is létezhet.

A Kepler nem képes minden általa megfigyelt csillag összes bolygójának észlelésére, magyarázták a kutatók. Sok égitest nem megfelelő síkban kering az áthaladások megfigyeléséhez, míg akadhatnak olyanok is, melyek jeleit maga a vörös törpéket jellemző fényesség ingadozás álcázza. Mindezeket számításba véve a Tejút vörös törpéinek körülbelül 6 százaléka adhat otthont Föld-szerű bolygóknak, összegeztek a csillagászok.

Mivel a galaxis százmilliárd csillagának közel 75 százaléka vörös törpe, ez 4,5 milliárd "idegen Földet" jelent a csillagászok kalkulációja szerint szerte a galaxisban. A kutatócsapat azonban hangsúlyozza, ez egy igen képlékeny szám a csillagok eloszlásának változékonysága miatt.

A Nap 30 fényéves sugarában 248 vörös törpe található, ami egy másik felmérés, az amerikai Georgia Állami Egyetem vezette nemzetközi csillagászcsoport állapított meg. Dressing és munkatársainak tanulmánya ezt az információt használta fel a legközelebbi Földhöz hasonló bolygóval rendelkező vörös törpe távolságának megállapításához. "Reményeink szerint 13 fényéven belül van" - nyilatkozott Dressing.

A legközelebbi vörös törpe a Proxima Centauri, ami 4,2 fényévre fekszik a Földtől a három csillagnak otthont adó Alpha Centauri rendszerben. Tavaly októberben a tudósok már beszámoltak egy Föld-méretű bolygó felfedezéséről a rendszer egy másik csillaga, az Alpha Centauri Bb esetében, ez a bolygó azonban túl közel van csillagához, hogy lakható legyen. A Proxima Centauri körül eddig semmilyen bolygót nem észleltek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #145
    Miért vágnám magam alatt azzal a fát, hogy egy fasznak gondollak?
  • Shiloh #144
    Tudod, nem értem. Miért vágod magad alatt a fát. Mert ezzel csak az én igazam bizonyítod:) Remélem ez záros határidőn belül eljut a csökevényig amit agynak hiszel. Anyádnak remélem átadtad a gratulációmat.

    Várom a következő nagyívű hozzászólásodat te durcás óvodás:D
  • Vol Jin #143
    Kevertem két kommentet, és benéztem valamit. Na bumm. Elnézést kértem, korrigáltam, ennek elégnek kell lennie egy normális embernek. Az, hogy neked nem elég, azt jelenti, hogy egy hülye fasz vagy, és nem egy normális ember. Egy hülye fasznak meg kijár, hogy hülye faszként kezeljék. A viselkedésem így csak annyit jelent, hogy egy hülye fasznak tartalak.
  • Shiloh #142
    A faszozásoddal is csak nekem adsz igazat, azzal pedig hogy magyarázkodsz úgy szintén. Elég gyengeelméjűnek tűnsz, biztos ezért vagy ostoba. Talán csendben kellene maradnod és nem reklámozni a saját hülyeséged mint egy dacos, taknyos kölyök. Mert úgy viselkedsz.

    Nem érdekel, hogy hányan kérnek elnézést. Neked sem kellett volna, csak annyit kellett volna tenni hogy lakatot teszel a szádra. Ezzel megkíméltél volna engem is a komment írástól, és persze nem kellett volna olvasnunk az értelmetlen ömlengéseidet minden másról. Ezt kellet volna tenned. Attól hogy elnézést kértél még nem vagy különb a többieknél, csak egy másfajta barom vagy a sok közül aki elnézést kér utána anyáz. Te már a szánalmas kategóriába tartozol.

    Persze egy ilyen komment után még egyszer elnézést kérsz. Nevetséges. Az ilyenekre mint te mondják azt hogy pofátlan majmok. Gratulálok anyádnak, szép fattyat nevelt.
  • Vol Jin #141
    Hogy te egy mekkora fasz vagy öcsém. :-D
    Mondjuk csörgött a mobilom, felvettem, beszéltem, azt kábé öt perc után kevertem öt másik kommentelő írását a tiéddel. Nyomtam neked egy választ. Amikor jelezted, hogy benéztem, akkor elnézést kértem. Ha ez neked nem elég, akkor űlj bele egy lófaszba, azt utána szopd le!
    Mekkora egy szőrszálhasogató fasz vagy baszod...
    Nézd már meg ember, hányan kérnek elnézést itt, ha tévedtek. Nyomatnak valami mellédumát, azt csókolom.

    A korrektség kedvéért mégegyszer elnézést kérek, hogy benéztem valamit, és az legyen elég. Hogy most ebben a reagban azt mondtam, hogy szopj le egy lovat, azért meg nem.
  • Shiloh #140
    A probléma inkább nálad van. Mivel ha összekevertél akkor az azt jelenti hogy nem figyelsz, csak nyomod ki magadból a hozzászólásokat és hülyének nézed a másikat. Gratulálok, egy tapsot igazán megérdemelsz.
  • Vol Jin #139
    A hiányosságod azt, hogy nem tudsz túllépni azon, ha valaki valamit benézett, de azt bevallotta, korrigálta, és túráztatnod kell kényszeresen az agyad, hogy benézte. Volt száz komment, tucatnyi kommentelővel, és az egyik fazonnal összekevertelek. Ha neked ez ekkora probléma, az érdekes.
  • Vol Jin #138
    Értsd úgy, hogy az Univerzum egy LCD kijelző, a pixelek meg a húrok, és ahol nincs részecske ott még van pixel, csak fekete. Részecskék meg nem mozognak, hanem csak kialszik egy pixel, és felvillan a szomszédos. Tehát a vákuum, az üres tér egy nagyon is létező részecskehálózat, pontosabban plank-távolságnyira lévő húrok sokasága, csak nem tárolnak kvantum tulajdonságokat. Azaz valójában a tér az igazi anyag, és a részecskék nem részecskék, csak tulajdonságai egy-egy húrnak.
  • Shiloh #137
    *ha nem az erősséged.
  • Shiloh #136
    Szerinted igen, szerintem nem. Így jártál. Úgy tűnik nekem korrigálni valóm sincs szóval először próbálj gondolkodni mielőtt leírsz valamit. Persze a gondolkodás nem az erősséged akkor meg éretem. Ebben az esetben megint csak így jártál.