Alex

Kártérítési perek az Olympus ellen

A japán cégtől több száz millió dolláros kártérítést követel tucatnyi befektetője a vezetés által egy éve okozott pénzügyi veszteségek miatt.

Tavaly októberben 70 százalékkal csökkent a honlapját frissen megújított Olympus árfolyama a kirobbant botrány nyomán, és a társaságnak még azóta sem sikerült kihevernie a zuhanást. A vezetés korrupciós ügyeinek kipattanása miatt elszenvedett veszteségét 49 nagybefektető, köztük nyugdíjalapok és egyéb intézmények jogi úton akarja megtéríttetni. A vállalat kiadott közleménye szerint még nem világos a per jövőbeli ügyeikre gyakorolt hatása, mindenesetre bizakodnak, hiszen utolsó negyedévüket 160 millió dolláros nyereséggel zárták.

A botrány lényege, hogy a cég jakuzákat pénzelt, és ennek rejtegetésére két évtizeden át meghamisította könyvelését. A rendőrség, a szervezett bűnözés ellenes központ és az ügyvédi kamara közös felmérése szerint a japán cégek 11,7 százalékától próbálnak védelmi pénzt szedni és egyéb juttatásokat kierőszakolni szervezett alvilági csoportok. A Mainicsi Simbun japán napilap felmérése szerint a zaklatott cégek mintegy ötöde tett eleget a bűnözői csoportok követelésének, néhány vállalkozás több mint 10 millió jenes védelmi pénzt fizetett a jakuzának.


A vállalat majdnem belepusztult az egy évvel ezelőtti botrányba

Az alvilág emellett árkedvezményekre vonatkozó, illetve építési szerződésekkel kapcsolatos "túlzott követeléseket" is támasztott különböző cégek felé, egyes esetekben 5 millió jent (csaknem 14 millió forint) meghaladó veszteséget okozva a vállalkozásoknak. A felmérés során összesen 10 ezer céget kérdeztek meg, amelyek közül 2885 szolgáltatott választ. A kutatásból az is kiderül, hogy 2010 óta 2,3 százalékkal csökkent a jakuza által zaklatott cégek száma, míg 3,4 százalékkal kevesebb vállalkozás tett eleget az alvilági követeléseknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ati271 #1
    Pedig az új szériás MILC gépeik egész jók... Sőt a régiek sem rosszak.. De az om-d em5 meg méginkább csúcs.. Jó szenzor, perfekt stabi... Szóval szurkolok nekik, hogy túltegyék magukat a nehézségeken..