Napi Online

Tőkeemelésbe menekül az Olympus

Limittel emelkedett az Olympus részvényeinek árfolyama tegnap, miután sajtóértesülések szerint az ősszel mérleghamisítási botrányba keveredett társaság 100 milliárd jen (1,28 milliárd dollár) értékben tervez kibocsátani zárt körben új részvényeket pénzügyi helyzete megerősítése érdekében.

A Nikkei hírügynökség információi szerint a potenciális vevők közt felmerült a Sony, a Fujifilm és a Panasonic is. A társaság által meg nem erősített hír azután érkezett, hogy a fényképezőgépeket és orvosi műszereket gyártó társaság egyik legnagyobb külföldi tulajdonosa arra figyelmeztetett, hogy a menedzsment a részvényállományt felhígító tőkeemeléssel próbálja majd megtartani hatalmát. A hírügynökség szerint a társaság szavazati joggal nem járó elsőbbségi papírokat bocsátana ki, amelyeket bizonyos idő elteltével törzsrészvényekre lehetne váltani, ám a konkrét részleteket a jövő hónap végére véglegesítenék.

Az Olympus a múlt héten tette közzé öt évre visszamenően valós pénzügyi beszámolóit. A társaság menedzsmentje az 1990-es évek elejétől látszatfelvásárlásokkal 1,7 milliárd dollárt tüntetett el, így a kiigazított mérleg alapján összesen 45,9 milliárd jenes (588,9 millió dolláros) nettó eszközállománnyal rendelkezik. A tőkeemeléssel viszont a menedzsment megakadályozhatja, hogy a csalásról kitálaló és ezért ki is rúgott Michael Woodford vezérigazgató visszakerüljön posztjára.

A társaság jövő tavasszal tervezi összehívni rendkívüli tisztújító közgyűlését, ám Woodford szerint azonnali lépésre lenne szükség. A cégnél a héten tart majd házkutatást az ügyben nyomozó ügyészség és a felügyelet, és még mindig fennáll az esély, hogy végül kivezetik részvényeit a tokiói börzéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!